tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Σχόλιο.Υπάρχει πολιτική βούληση δίωξης της διαφθοράς και φοροδιαφυγής;

Η κοινή γνώμη και οι επαγγελματίες έχουν την αίσθηση ότι η διαφθορά συνεχίζεται αμείωτη

Προφανώς η δημιουργία της ΓΓ Διαφάνειας που υποτίθεται θα πάτασσε τη διαφθορά, αποδείχτηκε «άνθρακες ο θησαυρός», με αποτέλεσμα να χρειάζεται η κυβέρνηση άλλο ένα όργανο πάταξης, όπως αυτό της «Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Δίωξης Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος».

 

Μέχρι σήμερα δεν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της ΓΓΔ αλλά η κοινή γνώμη και οι επαγγελματίες έχουν την αίσθηση ότι η διαφθορά συνεχίζεται αμείωτη και όπου έχει περιορισθεί, είναι εξαιτίας της κρίσης και της αδυναμίας των συνήθων θυμάτων να καταβάλουν «γρηγορόσημα» ή να συμμετέχουν στο έγκλημα.

 

Να υποθέσουμε ότι το ΣΔΟΕ, η ΓΓΔΕ, οι ΔΟΥ, ο ΓΓΔ κ. Γιώργος Σούρλας αλλά και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης  κ. Λέανδρος Ρακιντζής δεν ξέρουν, δεν θέλουν ή δεν τους παρέχεται η αναγκαία πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς, του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής;

 

Για τους γνωρίζοντες πάντως το πρόβλημα δεν είναι ούτε τεχνικό ούτε έλλειψης μηχανισμών πάταξης της διαφθοράς και της παραβατικότητας. Είναι πάντα έλλειμμα πολιτικής βούλησης. Αν αυτό δεν αλλάξει η παραβατικότητα θα εξακολουθεί και θα βασιλεύει παράλληλα με πύρινες διακηρύξεις πάταξής της!

 

Όσο μάλιστα ο κόσμος γεμίζει από λίστες τύπου Λα Γκαρντ για εξαγωγή τεράστιων ποσών που όλο πιάνονται και ποτέ δεν πληρώνουν, αντίθετα όλα τα πληρώνουν τα γνωστά υποζύγια της φορολογίας, τόσο η αίσθηση αυτή γίνεται βεβαιότητα.

 

Μ’ αυτά και μ αυτά όμως, το τελικό αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύεται στη χώρα μας από τη μια η φτώχεια και από την άλλη ο πλούτος, αφού μάλιστα τα διεθνή στοιχεία δείχνουν αύξηση των καταθέσεων και του πλούτου στο υψηλοτέρο εισοδηματικά τμήμα της κοινωνίας μέσα στην κρίση!

 

Όπως έγινε γνωστό, στο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο "Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής και άλλες διατάξεις." περιλαμβάνονται, στα άρθρα 2 και 3, διατάξεις για τη σύσταση Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Δίωξης Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος.

Η επιτροπή αποτελείται από έξι (6) τακτικά μέλη και ισάριθμα αναπληρωματικά. Μέλη της Επιτροπής είναι ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, με τους αναπληρωτές τους. Χρέη Προέδρου της Επιτροπής εκτελεί ο αρχαιότερος Εισαγγελικός Λειτουργός μέλος της.

Η Επιτροπή έχει πανελλαδική αρμοδιότητα. Έργο της είναι ο συντονισμός των ερευνών και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της σε υποθέσεις εγκλημάτων διαφθοράς και οικονομικών εγκλημάτων, κατά το προκαταρκτικό ή το προανακριτικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας, εφόσον τούτο δεν προσκρούει στην αρχή της μυστικότητας που διέπει το στάδιο της προδικασίας.

Επίσης, με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, η προκαταρκτική εξέταση και προανάκριση επί υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων υπαγομένων στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, που διενεργείται από τις Υπηρεσίες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και την Διεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας εποπτεύεται από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, με τους αναπληρωτές τους, αντίστοιχα. Για το σκοπό αυτό, η κατά τόπο αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς επεκτείνεται σε όλη την Επικράτεια.

 

Σ.Β.