tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συμφιλιωτική και τυπική διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών

Η συμφιλιωτική διαδικασία είναι προσπάθεια εθελοντικού συμβιβασμού και αποτροπής των αντιπαραθέσεων εργαζομένων – εργοδοτών

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας για τα εργασιακά προβλέπεται η θέσπιση «Συμφιλιωτικής Διαδικασίας» για την επίλυση των εργατικών διαφορών που προκύπτον μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων πέραν της τυπικής διαδικασίας επίλυσής τους που προβλέπει το εργατικό δίκαιο.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στη συμφιλιωτική διαδικασία τα ενδιαφερόμενα μέρη προσφεύγουν οικειοθελώς για την επίλυση των διαφορών τους. Είναι προφανές ότι η συμφιλιωτική διαδικασία είναι μια προσπάθεια αποτροπής των κάθετων αντιπαραθέσεων αναγνωρίζοντας ότι πολλές διαφορές μπορούν να λυθούν εθελοντικά με συμβιβασμούς πριν οδεύσουν για την τυπική διαδικασία.

Αντίθετα στην  επίλυσης εργατικών διαφορών με τις τυπικές διαδικασίες  η προσέλευση των μερών και η προσκόμιση των στοιχείων που ζητάει ο Επιθεωρητής Εργασίας είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση άρνησης επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι (τυπικές) Εργατικές διαφορές «είναι κάθε είδους διαφωνίες μεταξύ εργαζομένου ή εργαζομένων και εργοδότη, που πηγάζουν από τη σχέση εργασίας αναφορικά με την εφαρμογή και τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Για την επίλυση των εργατικών διαφορών ο εργαζόμενος ή περισσότεροι εργαζόμενοι που επικαλούνται κοινό συμφέρον, ο εργοδότης, καθώς και οι οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την παρέμβαση του Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων. Η διαδικασία της εργατικής διαφοράς διεξάγεται από τον Προϊστάμενο του αρμοδίου Τμήματος ή από τον Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων που ορίζεται από τον Προϊστάμενο του αρμοδίου Τμήματος και εφόσον ο Προϊστάμενος του αρμοδίου Τμήματος ή ο Προϊστάμενος της αρμοδίας Περιφερειακής Διεύθυνσης κρίνει ότι η εργατική διαφορά χρήζει περαιτέρω εξέτασης, αυτή διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό από τον Προϊστάμενο της αρμοδίας Περιφερειακής Διεύθυνσης».