Συμφωνία με τους Θεσμούς για τα πλεονάσματα

Κυβερνητικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστούν οι συμφωνημένες μειώσεις συντάξεων

Θετική κατάληξη είχε η κρίσιμη συνάντηση κυβέρνησης- Θεσμών για τα δημοσιονομικά, καθώς οι ξένοι τεχνοκράτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πλεόνασμα 3,5% το 2018 και το 2019.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου, δηλαδή από το 2019 αντί του 2020 και είναι ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ αναθεωρεί τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα στο 3,5% από 2,9%.

Από την άλλη μεριά, κυβερνητικός αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι τα συμπεφωνημένα θα εφαρμοστούν, άρα οι ψηφισμένες περικοπές συντάξεων θα τεθούν σε ισχύ την Πρωτοχρονιά του 2019. Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτά τα συμφωνημένα μέτρα (μείωση συντάξεων και αφορολογήτου) θα γίνουν με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο, καθώς το 2019 θα τεθούν σε εφαρμογή ως αντίμετρα παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ το 2020 θα ισχύουν ήδη ψηφισμένες φοροελαφρύνσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ελαφρύνσεων και στοχευμένων κοινωνικών δαπανών, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρχει υπέρβαση έναντι του στόχου για 3,5%, το μέγεθος της οποίας παραμένει υπό συζήτηση.