
- 21/05/2025
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤ’ ΙΔΙΑΝ … με τον Γιώργο Καββαθά

Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.):
«Δεν υπάρχει ούτε εθνική, ούτε ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις»
Με αφορμή το 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Μαΐου 2025 στο ξενοδοχείο Divani Caravel με κεντρικό θέμα «Πώς μπορούν οι ελληνικές ΜμΕ να τροφοδοτήσουν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία σε μία ασταθή παγκόσμια οικονομία;», ο δημοσιογράφος κ. Λάμπρος Αριστ. Ρόδης συνάντησε κατ` ιδίαν τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιώργο Καββαθά, ένα πρόσωπο που έχει τιμήσει και έχει τιμηθεί όσο λίγοι από το σύνολο της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας ανά την Ελλάδα. Ο κ. Καββαθάς στην αυγή της 5ης συνεχόμενης θητείας του, θέτει εκ νέου τις προτεραιότητες του για τον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας αλλά και ευρύτερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, τονίζοντας – μεταξύ άλλων – ότι «ως ΓΣΕΒΕΕ καταθέτουμε ένα πλέγμα προτάσεων που δεν θα βελτιώσουν απλώς τον ανταγωνισμό και τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην παραγωγή του πλούτου, αλλά υπηρετούν κυρίως και μάλιστα εκθετικά τις δυνατότητες ανάπτυξης, τις ικανότητες παραγωγής πλούτου της χώρας, με το κύριο μέρισμα μάλιστα αυτής της ανάπτυξης να παραμένει εντός των τειχών».
κ. Πρόεδρε θέλω να ξεκινήσουμε την συνάντηση μας από τις πρόσφατες εκλογές της ΓΣΕΒΕΕ, όπου συνεχίζετε την 5η σας θητεία. Μια μεγάλη ευθύνη, όπως έχετε αναφέρει, «με στόχο να υπερασπιζομαστε τα συμφέροντα των συναδέλφων επαγγελματιών, για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων». Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας σε αυτή την θητεία;
Οι αρχαιρεσίες της ΓΣΕΕΒΕ αποδεικνύουν ότι συνολικά η διοίκηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ανταποκρίνεται στα αιτήματα των μελών της υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των επαγγελματιών, άρα τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας συνολικά. Η ευθύνη που αναλαμβάνουμε είναι διττή. Περιλαμβάνει βεβαίως τη μείωση των βαρών των επιχειρήσεων, την επιστροφή της ανάπτυξης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μετά από δεκαπέντε χρόνια διαδοχικών κρίσεων. Παράλληλα αφορά στην υποστήριξη των επιχειρήσεων, την κατάρτιση των στελεχών τους, ώστε να είναι σε θέση να ασκούν ανταγωνιστικά την δραστηριότητά τους σε ένα κόσμο ταχύτατων αλλαγών και προκλήσεων.
Ποιες είναι οι βασικές θεσμικές αλλαγές που θεωρείτε ότι χρειάζονται άμεσα για να στηριχθεί ουσιαστικά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2 χρόνια;
Οι θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται, αφορούν πρώτα και κύρια την φορολογική πολιτική. Η κατάργηση του τεκμαρτού φόρου για τις ατομικές και του τέλους επιτηδεύματος για τις υπόλοιπες, πρέπει να γίνει άμεσα. Η μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων, η διασφάλιση πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες, ο εξορθολογισμός των πολλαπλών χρεώσεων που επιβάλλουν οι τράπεζες, η υιοθέτηση ρεαλιστικών και βιώσιμων ρυθμίσεων για αποπληρωμή χρεών, η εφαρμογή πολιτικών παροχής κεφαλαίων κίνησης στα πρότυπα της επιστρεπτέας πολιτικής, μπορούν να δώσουν συνολική ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας. Ταυτόχρονα απαιτείται μια νέα σχέση επιχειρηματικότητας και νέων τεχνολογιών, μια σχέση που αν οργανωθεί κατάλληλα σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια μπορεί να προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα συνολικά στην οικονομία μας.
Τι έχει αλλάξει στις διεκδικήσεις σας σε σχέση με το παρελθόν;
Όπως ήδη ανέφερα, οι επιχειρήσεις διανύουν ήδη το 15ο έτος διαδοχικών κρίσεων. Οι αντοχές έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και όμως η πολιτεία επιμένει να αντιμετωπίζει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ως εμπόδιο, αντί ως σύμμαχο για την ανάπτυξη. Η πρόσθεση βαρών, οικονομικών και διοικητικών, η διατήρηση άδικων φόρων αλλά και ο πολλαπλασιασμός λειτουργικού κόστους και κόστους βιοπορισμού δεν αφήνουν άλλα περιθώρια. Ως ΓΣΕΒΕΕ καταθέτουμε ένα πλέγμα προτάσεων που δεν θα βελτιώσουν απλώς τον ανταγωνισμό και τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην παραγωγή του πλούτου, αλλά υπηρετούν κυρίως και μάλιστα εκθετικά τις δυνατότητες ανάπτυξης, τις ικανότητες παραγωγής πλούτου της χώρας, με το κύριο μέρισμα μάλιστα αυτής της ανάπτυξης να παραμένει εντός των τειχών. Η αλλαγή αν θέλετε είναι ότι πλέον δεν συντρέχουν όλοι εκείνοι οι λόγοι που υποβάθμισαν τη ζωή συνολικά του ελληνικού λαού και επέβαλαν λουκέτο σε χιλιάδες επαγγελματίες. Ήρθε η ώρα να γίνουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και την επιστροφή στην ευημερία για όλους.
Ανάμεσα σε πολλές δράσεις, όπου συμμετέχετε άμεσα ή έμμεσα, είναι και το προσεχές 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, που οργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Ε.Α.) σε συνεργασία με τον Economist, το Σάββατο, 24 Μαΐου 2025 στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Μιλήστε μας γι` αυτή τη διοργάνωση, ποιος ο στόχος της, τι συμπεράσματα επιθυμείτε να εξαχθούν;
Η εμπειρία του 1ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας, το 2024, κρίθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη τόσο από εμάς τους διοργανωτές, όσο και κυρίως από τους συμμετέχοντες που είχαν μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν για οικονομικά ζητήματα που τους απασχολούν, να έρθουν σε επαφή με συναδέρφους τους από το εξωτερικό, να συζητήσουν προτάσεις αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Θεωρώ ότι δημιουργείται ένας θεσμός εξαιρετικά πολύτιμος για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.
Κύριος στόχος είναι να έρχονται σε επαφή οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Ευρώπης, να ανοίγουν κανάλια επικοινωνίας και συνεργασίας, να σχεδιάζονται πολιτικές που να ανταποκρίνονται σε ευρύτερες ανάγκες, να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και ευρύτερες συναινέσεις σε επίπεδο ΕΕ. Οι προκλήσεις είναι κοινές για τις μικρότερες επιχειρήσεις και οι δράσεις μας επομένως, οι διεκδικήσεις μας, η οπτική μας για τον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας πρέπει να συντονίζονται. Ταυτόχρονα, αναζητούνται απαντήσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν την λειτουργία της οικονομίας αλλά και προβλέψεις των εξελίξεων στο εγγύς μέλλον. Το κύριο συμπέρασμα αν θέλετε, που πρέπει να εξαχθεί και να γίνει συνείδηση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, είναι ότι δεν υπάρχει ούτε εθνική, ούτε ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Εάν αυτή η πραγματικότητα γίνει κατανοητή, το μέλλον της ευρωπαϊκής αλλά και της ελληνικής οικονομίας θα είναι εντυπωσιακά καλύτερο, διότι είναι οι μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να καλύψουν τα κενά που σήμερα εντοπίζονται σε σχέση με τις ισχυρές οικονομίες του κόσμου.
Προσωπικά, πως πιστεύετε ότι μπορούν οι ελληνικές ΜμΕ να τροφοδοτήσουν την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία σε μία ασταθή παγκόσμια οικονομία;
Οι ελληνικές ΜμΕ όλα αυτά τα χρόνια κρίσεων έχουν αποδείξει έμπρακτα την ευελιξία τους, την ανταπόκρισή τους ακόμα και σε καινοφανείς συνθήκες. Ο περιοριστικός παράγοντας για αυτές είναι ότι δεν διαθέτουν ρευστότητα, επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια ή πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Παρά ταύτα, επιτυγχάνουν να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται. Έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης, εάν ξεπεραστούν τα παραπάνω εμπόδια και το κράτος γίνει πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα πλεονεκτήματά τους, είναι σε θέση να υιοθετήσουν εύκολα και γρήγορα καινοτομίες, κυρίως όμως είναι εξ ορισμού προσανατολισμένες στην καινοτομία για να αποκτούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Επιπρόσθετα μπορούν να γίνουν ο καθοριστικός παράγοντας συγκράτησης αλλά και επιστροφής του επιστημονικού δυναμικού που μετανάστευσε τα τελευταία χρόνια, διότι όταν οι ΜμΕ αναπτύσσονται είναι διατεθειμένες να καταβάλουν και το δίκαιο αντίτιμο στα στελέχη που τις απαρτίζουν και ωθούν στην ανάπτυξη.