tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤ` ΙΔΙΑΝ ΜΕ ΤΟΝ… Ιωάννη Δαβερώνη

Ιωάννης Δαβερώνης, Πρόεδρος της Επιτροπής Εστίασης

του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών:

«Χωρίς ψηφιακά εργαλεία σήμερα στον κλάδο μας,  είναι σαν να μην υπάρχεις! Και εκεί θα δώσουμε έμφαση»

Εμπειρία και ικανότητα! Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύουν τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εστίασης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννη Δαβερώνη αποτελούν και το «μυστικό της επιτυχίας» για τις διεκδικήσεις και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για περίπου 30.000 επιχειρήσεις της Αθήνας. Πλαισιωμένος από μια «δυνατή ομάδα», εξίσου έμπειρων επαγγελματιών, τους κκ. Παναγιώτη Σπίνουλα (Αντιπρόεδρο), Χρήστο Κωλέτση (Γενικό Γραμματέα), Νικόλαο Αγγελοσούλη, Κωνσταντίνο Σταματίου και Χρήστο Καπετανάκη (Μέλη), η Επιτροπή στοχεύει ξεκάθαρα στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και στην ενημέρωση των μελών του. «Ο σκοπός μας είναι να τονωθεί το προφίλ της εστίασης, καθώς πέρα από τις διεκδικήσεις της Επιτροπής προς την Πολιτεία, θέλουμε να αξιοποιηθούν οι 42 δωρεάν ανταποδοτικές υπηρεσίες που προσφέρει το Ε.Ε.Α.  στα μέλη του», θα πει, μεταξύ άλλων, ο κ. Δαβερώνης στην συνάντηση κατ` ιδίαν με τον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Αριστ. Ρόδη. Παράλληλα, θα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στην ανοιξιάτικη πρωτοβουλία «Agora Paths», υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και με την υποστήριξη της ΓΣΕΒΕΕ & του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 & 18 Μαΐου 2025, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, δίπλα στην αρχαία Αθηναϊκή Αγορά. Εκεί όπου η γαστρονομία συναντά την ιστορία σε ένα μοναδικό street event, μια γιορτή πολιτισμού και γεύσης, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αυθεντική εμπειρία ελληνικής παράδοσης και φιλοξενίας.

 

 κ. Δαβερώνη είστε Επικεφαλής της Επιτροπής Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος – Εστίασης Αναψυχής με μεγάλο εύρος επαγγελματικής δράσης. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτεραιότητες που έχετε ήδη ιεραρχήσει με βάση τις ανάγκες του κλάδου σας;

Είναι γεγονός ότι κάνουμε πολύ μεγάλο αγώνα και μέσα από τα Σωματεία στα οποία συμμετέχουμε προκειμένου να αναδείξουμε και επιλύσουμε τα προβλήματα του κλάδου της εστίασης, αλλά αυτό που κυρίως επιθυμούμε μέσα από την Επιτροπή του Ε.Ε.Α. είναι να παρέχουμε σημαντικές συμβουλευτικές υπηρεσίες προς το ΔΣ και την Πολιτεία, προκειμένου να προστατεύσουν ένα κλάδο που συμβάλλει με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στο ΑΕΠ της χώρας. Για εμάς κυρίαρχα ζητήματα παραμένουν η υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων και οι αλλαγές στο ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές με τις επιχειρήσεις μας να στενάζουν για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και φυσικά με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες. Το έχουμε ξαναπεί, δεν μπορούμε να κάνουμε την εστίαση – ένα εστιατόριο, μια ταβέρνα, ένα μεζεδοπωλείο –  «είδος πολυτελείας». Για το τέλος θα αφήσω την ηλεκτρική ενέργεια, που έχει εκτοξεύσει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων του κλάδου μας. Παράλληλα, θέλω να θίξω και το ζήτημα των  πνευματικών συγγενικών δικαιωμάτων, μια ακόμη πολύ σημαντική οικονομική θηλιά για περισσότερες από 25.000 επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με τον κλάδο της εστίασης.

Όσον αφορά την ψηφιακή κάρτα, θέλετε να μας αναλύσετε περισσότερο ποια είναι η τοποθέτησή σας;

Επαναλαμβάνω ότι ο ρόλος μας είναι ξεκάθαρα συμβουλευτικός και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε προς το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και την Υπουργό κα Νίκη Κεραμέως στις συναντήσεις που είχαμε κάνει με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά. Δεν είμαστε αντίθετοι να μπουν επιπλέον κανόνες  στην εστίαση και η  ψηφιακή κάρτα είναι προς αυτή την κατεύθυνση στα πλαίσια της ορθής λειτουργίας ενός καταστήματος παρ` όλο που δεν υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Συναντήσαμε την Υπουργό, ζητήσαμε να υπάρξει μια μικρή παράταση και να ξεκινήσει η εφαρμογή της από το ερχόμενο φθινόπωρο, αλλά δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα να έχουμε 80.000 κενές θέσεις εργασίας σήμερα, να βλέπουμε μαγαζιά να κλείνουν μια φορά την εβδομάδα, να βλέπουμε μαγαζιά να κλείνουν νωρίτερα.  Από την άλλη μεριά επιμένω ότι θέλουμε κανόνες, θέλουμε την ψηφιακή κάρτα αλλά πρέπει και η Πολιτεία να καταλάβει ότι πάνω απ` όλα θέλουμε όρθιες τις επιχειρήσεις μας, είτε έχει να κάνει με το Υπουργείο Εργασίας και τα θέματα των ασφαλιστικών εισφορών, είτε έχει να κάνει με το Υπουργείο Οικονομίας με τη φορολογία η οποία μαστίζει τον κλάδο της εστίασης.

 

Είναι γεγονός ότι η εστίαση και γενικά τα καταστήματα αναψυχής έχει άμεση σύνδεση με την εικόνα της Ελλάδας, με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους επισκέπτες σε κάθε τόπο.  Σχετικά με την εκπαίδευση ή ακόμα με την εύρεση προσωπικού, η Επιτροπή θα προβεί σε σχετικές προτάσεις, δεδομένου ότι πολλοί επαγγελματίες δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους συνεργάτες για τα καταστήματά τους;

Ως  Επιτροπή Υγειονομικού Ενδιαφέροντος – Εστίασης Αναψυχής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στοχεύουμε να καλλιεργήσουμε μια νέα φιλοσοφία για το πώς λειτουργεί ένα κατάστημα εστίασης και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, ένα πολύ τουριστικό μέρος το οποίο ταυτίζεται πολύ συχνά με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Σίγουρα η εξειδίκευση των ανθρώπων που ασχολούνται με την εστίαση είναι πολύ σημαντική και εκεί το Επιμελητήριό μας πάλι θα συμβάλλει μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων που οργανώνουμε, τα οποία θα αφορούν το κομμάτι της λειτουργίας των εστιατορίων, το ανθρώπινο δυναμικό και γενικότερα για την εικόνα της εστίασης. Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τις διαδικτυακές μας εκδηλώσεις, οι οποίες θα δώσουν έμφαση στην παρουσίαση των εστιατορίων μας μέσα από τα social media, στην υγιεινή και ασφάλεια των καταστημάτων εστίασης, κ.α. , έτσι ώστε τα μέλη μας να ανανεώσουν τις γνώσεις τους, να εκπαιδευτούν, να ανταλλάξουμε δημιουργικές απόψεις για τον κλάδο μας. Ο σκοπός μας είναι να τονωθεί το προφίλ της εστίασης, καθώς πέρα από τις διεκδικήσεις της Επιτροπής προς την Πολιτεία, θέλουμε να αξιοποιηθούν οι 42 δωρεάν ανταποδοτικές υπηρεσίες που προσφέρει το Ε.Ε.Α.  στα μέλη του.

 

Προσωπικά, ποια «γαστρονομική ταυτότητα» πιστεύετε ότι ταιριάζει στην Αθήνα; Πως θα θέλατε να ταυτιστεί ο κλάδος σας στη θητεία σας;

Το Ε.Ε.Α., τουλάχιστον στο κομμάτι της εστίασης που εκπροσωπώ και μπορώ να περιγράψω,  έχει δουλέψει πάνω σε πολύ σημαντικές και συγκεκριμένες προτάσεις, πολλές από τις οποίες ταυτίζονται απόλυτα με την δουλειά που γίνεται στην  Ένωση Εστιατορίων & Συναφών Αττικής (Ε.Ε.Ε.Σ.Α). Αυτό που προσπαθούμε να στοχεύσουμε εμείς είναι να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας, κάτι που τονίσαμε και στην πρόσφατη συνάντησή μας με την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, όπου παράλληλα της θέσαμε και τους προβληματισμούς μας για τον κλάδο μας, επιμένοντας στην διασφάλιση των ποιοτικών υπηρεσιών που μας έκαναν να ξεχωρίζουμε πάντοτε, με στόχο να φτιάξουμε ένα δυνατό brand name στην Αττική,  το οποίο θα ενισχύσει την εικόνα συνολικά των επιχειρηματιών της εστίασης και παράλληλα θα διαφημίζει την χώρα μας στους ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Θέλω με την ευκαιρία να αναφερθώ στο Attica Gastronomy (https://www.atticagastronomy.com) , ένα site αποκλειστικά για να διαφημίζει τις επιχειρήσεις εστίασης – μέλη της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής, που αποκτήσαμε με την σημαντική οικονομική συνδρομή του Ε.Ε.Α. και με την διαρκή υποστήριξη του Προέδρου κ. Χατζηθεοδοσίου. Ένα  ακόμα εργαλείο για την υποστήριξη της γαστρονομίας της Αττικής με δωρεάν παρουσίαση των μελών μας

Πιστεύετε στην δύναμη των «ψηφιακών εργαλείων» και την αποτελεσματικότητά τους στον κλάδο σας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα ψηφιακά εργαλεία έχουν θετικά αποτελέσματα στον κλάδο μας και δεν σας κρύβω ότι εκεί θα επιμείνουμε να δοθεί έμφαση. Ξεκινώντας από διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις διαδικτυακές που σχεδιάζουμε να κάνουμε ή και δια ζώσεις μέσα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, θέλουμε να ενεργοποιήσουμε με κάθε μέσο και τρόπο τους συναδέλφους μας, να τους ενημερώνουμε και παράλληλα να τους θωρακίσουμε με όλες εκείνες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να διαμορφώσουν την κατάλληλη ψηφιακή εικόνα για την επιχείρησή τους. Στον κλάδο της εστίασης η πλοήγηση στο διαδίκτυο, η αναζήτηση πληροφοριών, κριτικών, κ.α. έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο. Ο επισκέπτης της Αθήνας θα ψάξει να βρει που θα φάει, που θα βγει, τι θα καταναλώσει. Θα δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση, λοιπόν, στη διαχείριση των ψηφιακών εργαλείων που μπορεί να έχει μια επιχείρηση εστίασης γιατί δεν θέλουμε να έχουμε επιχειρήσεις που να «τρέχουν με χίλια» και άλλες που να έχουν μείνει πίσω.  Εμείς  τους θέλουμε όλους στην ίδια ταχύτητα!. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ανισορροπία, την οποία έχουμε σκοπό να καταπολεμήσουμε μέσα από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και των δωρεάν υπηρεσιών που μας παρέχει. Χωρίς ψηφιακά εργαλεία σήμερα στον κλάδο μας, είναι σαν να μην υπάρχεις! Και εκεί θα δώσουμε έμφαση.

 

Η φετινή επέτειος των 100 χρόνων του Ε.Ε.Α., αποτελεί μια ευκαιρία επανατοποθέτησης απέναντι στα μέλη σας αλλά και το κοινό της Αθήνας. Έχετε σκοπό να εμπλακείτε σε αυτές τις δράσεις; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θέλετε να μας αποκαλύψετε;

Δεδομένου ότι φέτος γιορτάζουμε την σημαντική επέτειο των 100 χρόνων, μπορώ να σας πω ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα δούμε διάφορες δράσεις να λαμβάνουν χώρα σε όλες τις περιοχές της Αττικής με τη συμμετοχή και της δικής μας Επιτροπής. Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουμε από το ιστορικό κέντρο και στη συνέχεια θα οργανώσουμε ως Επιτροπή Εστίασης κάποιες κεντρικές εκδηλώσεις στο χρονικό διάστημα των τελευταίων μηνών του χρόνου σε διάφορες περιοχές της Αττικής.  Θέλω να θυμίσω σε όλους ότι στις 17 & 18 Μαΐου 2025, στον μοναδικό πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, δίπλα στην αρχαία Αθηναϊκή Αγορά,  η γαστρονομία συναντά την ιστορία σε ένα μοναδικό street event, το Agora Paths, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και με την υποστήριξη της ΓΣΕΒΕΕ & του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Η διαδρομή από τον σταθμό Θησείο έως το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού θα μεταμορφωθεί σε μια γιορτή πολιτισμού και γεύσης. Για δύο ημέρες, ο χώρος θα γεμίσει με αρώματα, γεύσεις και πολιτιστικές δράσεις, προσφέροντας στους επισκέπτες μια αυθεντική εμπειρία ελληνικής παράδοσης και φιλοξενίας.

 

Και η ευχή σας γι` αυτή την επέτειο, ποια είναι;

Αρχικά θέλω να πω ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμένα η εκλογή μου στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Α. και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που με τίμησαν με την ψήφο του. Μέσα σ` αυτή την ομάδα με επικεφαλής τον κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στη διοίκηση του Ε.Ε.Α., έναν άνθρωπο που έχει δώσει πραγματικά πολύ μεγάλη δυναμική στον Επιμελητηριακό θεσμό, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε για τους ανθρώπους των επιχειρήσεων.  Θεωρώ ότι το Ε.Ε.Α. σήμερα έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη, στηρίζει με πάρα πολλούς τρόπους και τους δικού μου συναδέλφους στην εστίαση και πιστεύω ότι είναι μεγάλη τύχη να είσαι μέλος της Διοίκησης που πιο σύγχρονου Επιμελητηρίου της χώρας μας. Με αφορμή, μάλιστα, των 100 χρόνων δράσης, ως μέλη της Διοίκησης, εύχομαι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να συνεχίσει να είναι πρωτοπόρο και αυτό οφείλεται στον κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία έχουν συμβάλλει αποφασιστικά  σε αυτή την προσπάθεια. Να  συνεχίσουμε, λοιπόν , σε αυτό το υψηλό επίπεδο και είμαστε πάντα κοντά στις ανάγκες των μελών μας.

Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας