tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνέντευξη: Ανδριανός Μιχάλαρος, Πρόεδρος του Β.Ε.Π

Ο κύριος Ανδριανός Μιχάλαρος αναφέρει τα προβλήματα του κλάδου που εκπροσωπει

"Φόβος, ανησυχία και αβεβαιότητα κατέχει τους μικρομεσαίους βιοτέχνες" .

 

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του , ο πρόεδρος του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Πειραιά. Ο κύριος  Ανδριανός Μιχάλαρος  αναφέρει τα προβλήματα του κλάδου που εκπροσωπεί αλλά και το τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε η βιοτεχνία και οι βιοτέχνες να αναπτυχθούν και όχι να εξαφανιστούν.

 

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή.


 

  • Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να μου περιγράψετε την κατάσταση που επικρατεί στη βιοτεχνία μετά και τα αυξημένα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Φόβος, ανησυχία, αβεβαιότητα. Αυτά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει  το Επιμελητήριό μας από τους βιοτέχνες μέλη του μετά τα νέα φορολογικά μέτρα. Φόβος ότι τα λουκέτα στις επιχειρήσεις θα συνεχισθούν, ανησυχία και αβεβαιότητα για το τι άλλο θα ακολουθήσει.

Το Επιμελητήριό μας, κατ΄ επανάληψη, επεσήμανε ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται σε ασφυκτικό κλοιό, αδυνατούν να επωμιστούν και άλλα φορολογικά βάρη. Υπάρχουν βιοτέχνες, οι περισσότεροι, που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και παλεύουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Είμαστε αντίθετοι στα μέτρα αυτά που είναι η ταφόπλακα της επιχειρηματικότητας. Ο χρόνος στρέφεται κατά της πραγματικής οικονομίας και η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ανασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν.

 

  • Τι θα πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας και πως οι βιοτέχνες θα πρέπει να κινηθούν από εδω και πέρα για να μπορέσουν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά να επιβιώσουν επαγγελματικά;

Τώρα παρά ποτέ χρειάζεται μία ριζοσπαστική πολιτική υπέρ της   επιχειρηματικότητας και εν γένει υπέρ της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας. Στην παρούσα φάση, με την ύφεση ανυποχώρητη, την ανασφάλεια και την, με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, αυξανόμενη ανεργία, εκείνο που μένει είναι η επιχειρηματικότητα και η στήριξή της.

Εμείς οι βιοτέχνες θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα. Τη δουλειά μας και προϊόντα ποιοτικά και οικονομικά για να έχουμε κοντά μας και τους καταναλωτές.

 

  • Η ανεργία είναι το μείζον θέμα κ. Πρόεδρε, οι εκτιμήσεις μάλιστα για το νέο έτος είναι δυσοίωνες. Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η εργασία στον ιδιωτικό τομέα;

Θεωρώ ότι δεν είναι απλά μείζον. Είναι ένας εφιάλτης που δεν λέει να μας αφήσει.  Το ζητούμενο είναι η πάταξή της και για την αντιμετώπισή της απαιτείται εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Το …κοινό μυστικό, βέβαια, κρύβεται στην στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν ευνοϊκότερα από το κράτος.

Πρέπει να υπάρξει γενικά μία σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και όχι άστοχες, μεμονωμένες ενέργειες. Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας πρέπει να βοηθηθούν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις, να εκσυγχρονιστούν και να αναπτυχθούν.

Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει ένα καλό επενδυτικό περιβάλλον, που θα προσφέρει ασφάλεια και προοπτική, νέες υποδομές, ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και ένα σταθερό δίκαιο φορολογικό σύστημα.

 

  • Ο τεράστιος τομέας των επενδύσεων είναι απών . Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί και να υπάρξουν επενδύσεις δηλαδή νέες δουλειές, ή προκαλεί εμπόδια που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη;

Όλοι για επενδύσεις μιλούν και όλοι αυτό περιμένουμε. Αν τελικά το καταφέρουμε δεν γνωρίζουμε. Και το λέω γιατί για να προσελκύσεις σοβαρούς επενδυτές πρέπει πρώτα από όλα να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες στη χώρα σου.

 Δεν ήμουν και δεν θα γίνω τώρα «μάντης κακών»! Όμως αν αναλογισθούμε ότι, όσα ξόρκια και αν κάνουμε, το Grexit βρίσκεται στο τραπέζι και το πρόγραμμα που έχουμε μπροστά μας δεν ξέρουμε αν, τελικά, βγει, αν σκεφτούμε αυτό το ακατανόητο φορολογικό σύστημα, στο οποίο κάθε μέρα κάτι αλλάζει γιατί όλο και κάποια «τρύπα» πρέπει να κλείσουμε και αν αναλογισθούμε αυτό το τέρας της γραφειοκρατίας στην πατρίδα μας, για ποια προσέλκυση επενδυτών μπορούμε να μιλάμε;

 Πρέπει, λοιπόν, να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον. Να απαλειφθούν όλοι οι παράγοντες που αποθαρρύνουν τους επενδυτές. Για παράδειγμα, θα αναφερθώ μόνο σε έναν. Στο ύψος της φορολογίας στη χώρα μας που, σαφώς, συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα για την υλοποίηση επενδύσεων στην πατρίδα μας.