tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνέντευξη: Δημήτρης Αδάμ, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας

Συνέντευξη του Δημήτρη Αδάμ, Προέδρου του Επιμελητηρίου Λάρισας στον Βαγγέλη Γιακουμή

Έχει  μηδενιστεί ο τζίρος των επιχειρήσεων


Ο Δημήτρης Αδάμ πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας εξηγεί το πως λειτουργεί το εμπορικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στην περιοχή του από τί έχει ανάγκη η αγορά και πως μπορεί η πολιτεία να βοηθηθεί μέσα από το υπάρχον επενδυτικό πρόγραμμα, τις επιχειρήσεις στον τομέα του σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.
 
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή
 
  • κύριε πρόεδρε θα ήθελα να μου περιγράψετε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο σας μετά και τα αυξημένα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.
 
Το ήδη επιβαρυμένο επιχειρηματικό περιβάλλον από τα χρόνια της κρίσης έχει πλέον αποτελειώσει κυριολεκτώντας, την έννοια της επιχειρηματικότητας.
Ένα στοιχείο που λείπει και λειτουργεί καταλυτικά στην αγορά είναι η ψυχολογία. Με τα νέα αυξημένα φορολογικά μέτρα του προσχεδίου που ανακοινώθηκαν, πλέον όλοι αισθάνονται ανασφαλείς και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η νέα χρονιά που ξεκίνησε να μηδενίσει τους τζίρους των επιχειρήσεων.
Ένα ακόμη στοιχείο, για να γίνει πιο  κατανοητό το τι συμβαίνει στην αγορά του Ν.Λάρισας είναι το εξής:
Το 2015 έκλεισαν 1109 επιχειρήσεις, δηλ.3 επιχειρήσεις την ημέρα.  Θεωρώ ότι οποιοδήποτε άλλο σχόλιο περισσεύει.
 
  • Τι θα πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας και πως οι συνάδελφοι σας  θα πρέπει να κινηθούν από εδω και πέρα για να μπορέσουν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά να επιβιώσουν επαγγελματικά;
 
Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στο Επιμελητήριο Λάρισας με πρωτοβουλία μας, ξεκίνησε μια προσπάθεια όπου όλοι οι επαγγελματίες ,όχι μόνο μέλη του Επιμελητηρίου αλλά και επιστημονικοί φορείς ,όπως και των υπολοίπων Επιμελητηρίων να δώσουμε να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούμε να συνεχίσυμε πλέον, όπως και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε χώρα ή να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας.
Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, αλλά, προέκυψε και κάτι ακόμη :Μια διάθεση αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ μας.
 
  • Η ανεργία είναι το μείζον θέμα κ. Πρόεδρε, οι εκτιμήσεις μάλιστα για το νέο έτος είναι δυσοίωνες. Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η εργασία στον ιδιωτικό τομέα;
 
Πράγματι η ανεργία είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και σαφώς πρέπει να δοθεί άμεσα λύση, όπως και υπάρχει τρόπος τουλάχιστον να μειωθεί. Αυτό που ζητάμε , αυτό που προτείνουμε και αυτό που θεωρούμε πως είναι για το καλό όλων είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ .Δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις βέβαια ταυτόχρονα με την ανάπτυξη θα μπορούσε να απορροφηθεί ένα μεγάλο μέρος των ανέργων . Ένα απλό παράδειγμα :15% φορολογία flat με την προϋπόθεση πρόσληψης δυο εργαζομένων και διατήρηση των θέσεων τους.
 
  • Ο τεράστιος τομέας των επενδύσεων είναι απών. Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί και να υπάρξουν επενδύσεις δηλαδή νέες δουλειές, ή προκαλεί εμπόδια που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη.
 
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ. Περιμένουμε και θα περιμένουμε τον νέο αναπτυξιακό και όταν με το καλό παρουσιαστεί θα είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που θα τον αξιοποιήσουν. 
Όταν δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα, καμία επιχείρηση δεν θα επενδύσει. Μην ξεχνάμε ότι αρκετά επενδυτικά προγράμματα από το παρελθόν είναι ημιτελή, ζητήσαμε παράταση για την ολοκλήρωση τους και σήμερα καλούνται οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν πάρει .
Δυστυχώς, έχουμε καιρό να δούμε νομοθετικό έργο με αναπτυξιακό χαρακτήρα. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, με πολλούς τρόπους προσπαθούν και προκαλούν εμπόδια στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Μάλιστα είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουμε γιατί γίνεται ή ίσως να καταλαβαίνουμε και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε.