tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνέντευξη: Φώτης Δαμούλος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτης Δαμούλος εξηγεί γιατί οι επαγγελματίες του νομού του βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, εξ αιτίας της ύφεσης π

Φώτης Δαμούλος: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις επιπτώσεις των φοροεισπρακτικών μέτρων

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτης Δαμούλος εξηγεί γιατί οι επαγγελματίες του νομού του βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, εξ αιτίας της ύφεσης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Όπως και στους άλλους νομούς , έτσι και στην Αργολίδα, ο κ. Δαμούλος μέσα από τη συνέντευξή του μας εξηγεί γιατί χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση από ότι γίνεται μέχρι τώρα με τα φοροεισπρακτικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Για αυτό θα πρέπει οι λύσεις που θα βρει ο κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να είναι βιώσιμες και λειτουργικές, μέσα από μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων.
Ολόκληρη η  συνέντευξη του κ. Φώτη Δαμούλου στον Βαγγέλη Γιακουμή

 
  • κ, πρόεδρε θα ήθελα να μου περιγράψετε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο σας μετά και τα αυξημένα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.
Φώτης Δαμούλος: Η  κατάσταση που βιώνει ένας επαγγελματίας μετά από έξι χρόνια κρίσης και οικονομικής  ύφεσης  είναι  πραγματικά  απελπιστική.
Έχω  διατυπώσει  πολλές  φορές  και  δημοσίως ότι  με  φοροεισπρα-κτικά  μέτρα  ,  με αλλεπάλληλες αυξήσεις  εμμέσων και αμέσων φόρων , με αυξήσεις ασφαλιστικών  εισφορών , με  επιβολή  υπέρογκων  προστίμων  αλλά  κα  με  παντελή  έλλειψη  αναπτυξιακού  μοντέλου , ο επιχειρηματικός  κόσμος  σε  οποιοδήποτε  κλάδο  και  αν ανήκει  οδηγείται  με μαθηματική  ακρίβεια σε  κλείσιμο  της  επιχείρησής  του  και σε μαρασμό .
Δυστυχώς και σήμερα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση για να καλύψει τα δημοσιονομικά  κενά  της καταφεύγει  σε φοροεισπρακτικά  αδιαφορώντας εντελώς για το που  θα βρεθούν τα χρήματα αυτά  αλλά  και τι επιπτώσεις  θα έχει μία τέτοια πολιτική .
 
  • Τι θα πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας και πως οι συνάδελφοι σας  θα πρέπει να κινηθούν από εδώ και πέρα για να μπορέσουν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά να επιβιώσουν επαγγελματικά;
Φώτης Δαμούλος: Μέσα  σε αυτό  λοιπόν  το  αρνητικό  περιβάλλον  καλείται  ο  έλληνας  επιχειρηματίας  να  παλέψει  για να επιβιώσει.
Όπως  ξέρετε  δεν  υπάρχουν  μαγικές  λύσεις για να μπορέσει  κάποιος να αναστρέψει  το  αρνητικό κλίμα και να επικρατήσει  στην  αγορά.
Αυτό  που  θα  πρέπει  να κάνει  λοιπόν  ένας επαγγελματίας  είναι  να μπορέσει  να  βρει  τρόπους  και  λύσεις  ώστε  να  γίνει  πιο   ανταγωνιστικός , να  εκσυγχρονίσει την επιχείρησή  του  με  τέτοιο  τρόπο  ώστε  να προτείνει  στους  πελάτες του  νέες  ιδέες  , πρωτότυπες και  οικονομικές , να βάλει  στο  επιχειρηματικό  του  πλάνο  τις  συνεργασίες (clusters) και  την  εξωστρέφεια.   
 
  • Η ανεργία είναι το μείζον θέμα κ. Πρόεδρε, οι εκτιμήσεις μάλιστα για το νέο έτος είναι δυσοίωνες. Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η εργασία στον ιδιωτικό τομέα;
Φώτης Δαμούλος: Η  ανεργία  πραγματικά   είναι  το  μείζον  θέμα. Δυστυχώς  και σ' αυτόν  τον  τομέα  βλέπουμε  να  μην υπάρχει κανένα  σχέδιο  ούτε  από  την πλευρά  της  κυβέρνησης αλλά ούτε  και  από  την ευρωπαϊκή  πλευρά. Συνεχώς ακούμε  να  ανακοινώνονται  μέτρα  για  την τόνωση  της  ανεργίας  που  δυστυχώς  μόνο  την ανεργία  δεν  μειώνουν.
Τα  προγράμματα  που  επιδοτούν  τον άλλον να  κάθεται  και να πληρώνεται  δυστυχώς όχι μόνο  απέτυχαν αλλά  και δημιούργησαν  μία  βιομηχανία  ανέργων  που  έχει  ως  μοναδικό σκοπό  την  αφαίμαξη   των  επιδομάτων.
Εδώ και χρόνια βλέπουμε όλοι να κοιτούν όχι πως θα βρουν μία δουλειά αλλά πως θα εξασφαλίσουν το επίδομα ανεργίας. Η  στρατηγική αυτή  κατά την γνώμη μου είναι λανθασμένη και η  άποψή μου είναι ότι το επίδομα ανεργίας θα πρέπει επιτέλους να γίνει επίδομα εργασίας, ώστε σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο ο άνεργος να γίνει ενεργός, χρήσιμος στην κοινωνία και στον εαυτό του και με ικανοποιητικό μισθό μεγαλύτερο σαφώς από το όποιο επίδομα ανεργίας.     
 
  • Ο τεράστιος τομέας των επενδύσεων είναι απών. Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί και να υπάρξουν  επενδύσεις δηλαδή νέες δουλειές, ή προκαλεί εμπόδια που δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη;
Φώτης Δαμούλος: Σαφέστατα  και  η κυβέρνηση μπορεί  να  βοηθήσει  στην αύξηση των επενδύσεων. Αυτή   είναι  η  κατ' εξοχή  αρμόδια  να υποβάλλει  το πλάνο της  χώρας  για την προσέλκυση  επενδύσεων.
Αυτή  είναι  η  οποία  χαράζει  το  αναπτυξιακό  μοντέλο  της χώρας και  επάνω  σε αυτό  χαράζεται η  επενδυτική πολιτική .
Δυστυχώς έως  σήμερα  δεν υπάρχει  αναπτυξιακός νόμος ,δεν  υπάρχει  ασφαλές  και  μόνιμο  φορολογικό  και  ασφαλιστικό  περιβάλλον ,δεν έχει  παταχθεί  η  γραφειοκρατία , δεν υπάρχει βιομηχανικά και επιχειρηματικά  πάρκα  και σαφέστατα  οι συντελεστές φορολογίας  εισοδήματος είναι κατά πολύ  υψηλότεροι  από τις  γείτονες  χώρες.
Εάν  λοιπόν  δεν  υπάρξουν  νομοθετικές  παρεμβάσεις ώστε όλα  αυτά που  προανέφερα  να  αλλάξουν, δυστυχώς  το  τοπίο  των  επενδύσεων  θα  παραμείνει  ομιχλώδες  και σκοτεινό   και κανένας  επενδυτής δεν πρόκειται  να έρθει  στην Ελλάδα να επενδύσει.