tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συνέντευξη: Ιωάννης Μήτσης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Πάσχουμε από εθνικό σχέδιο ανάπτυξης

Ιωάννης Μήτσης: Πάσχουμε από εθνικό σχέδιο ανάπτυξης


Ο πρόεδρος του  Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Μήτσης πιστεύει πως όσο υπάρχουν τα capital controls δεν θα υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα. Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξη του καθώς ταυτόχρονα απαριθμεί και τα προβλήματα που υπάρχουν στο τομέα του. Χρειάζεται είπε για να ξεπεραστούν οι κακές συνήθειες στον τόπο , να υπάρχει δικαιοσύνη, δημοκρατία , αξιοκρατία και ελπίδα.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή.

  • κ. Πρόεδρε θα ήθελα να μου περιγράψετε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο σας μετά και τα αυξημένα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.
Η κατάσταση που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο Ιωαννίνων μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία περί ασφαλιστικού φορολογίας κωλυσιεργίας στην αξιολόγηση και επιπρόσθετα το προσφυγικό, μπορώ να τη χαρακτηρίσω απελπιστική και επικίνδυνη με ότι συνεπάγεται για την τοπική και εθνική οικονομία, στη φτωχότερη περιοχή της Ελλάδος με καλπάζουσα την ανεργία, την έλλειψη υποδομών «αεροδρόμιο – οδικοί άξονες – σιδηρόδρομος κλπ.» και χωρίς τράπεζες που να διοχετεύουν χρήματα στο επιχειρείν, ουσιαστικά κλειστές λόγω capital controls, σε μια «ελεύθερη» οικονομία στο έτος 2016 .
  • Τι θα πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας και πως οι συνάδελφοί σας θα πρέπει να κινηθούν από εδώ και πέρα για να μπορέσουν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά να επιβιώσουν επαγγελματικά;
Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις επάνω σε σωστές και υγιείς βάσεις για όλους Έλληνες, όχι με υπερφορολογήσεις που φέρουν φοροδιαφυγή και καταστροφή, καταργώντας το πελατειακό κράτος που τόσο πολύ στοίχησε στη χώρα μας, με ένα τεκμηριωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τους Έλληνες από τους Έλληνες, φιλικό στο επιχειρείν και στον Έλληνα φορολογούμενο ώστε να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο, τη σπατάλη απ’ όπου κι αν προέρχεται τη διαπλοκή κλπ, να δώσουμε ΕΛΠΙΔΑ – ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σε όλους τους Έλληνες, να παράξουμε πλούτο, να μειώσουμε την ανεργία, να μείνουν οι Έλληνες στην Ελλάδα και να ανθίσει η επιχειρηματικότητα γιατί είναι στην ψυχή του κάθε Έλληνα το επιχειρείν.
Τα επιμελητήρια πρέπει να αναβαθμιστούν, να είναι ισότιμοι συνομιλητές του κράτους με την εκάστοτε κυβέρνηση, γνωμοδοτώντας και συμπράττοντας για τα νομοθετήματα του επιχειρείν, ώστε αυτά να καταστούν δίκαια και εφαρμόσιμα προς όφελος της εθνικής ανάπτυξης και οικονομίας.
  • Η ανεργία είναι το μείζον θέμα κ. Πρόεδρε, οι εκτιμήσεις μάλιστα για το νέο έτος είναι δυσοίωνες. Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η εργασία στον ιδιωτικό τομέα;
Ανεργία!  Ένα τεράστιο θέμα το ποίο ουδέποτε αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα προσοχή και αντικειμενικότητα το οποίο τείνει σήμερα εν έτει 2016 να λάβει διαστάσεις κοινωνικής έκρηξης αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα τα οποία συνοπτικά πιστεύω είναι τα εξής:
  1. Φιλικό και σταθερό περιβάλλον το επιχειρείν με κίνητρα – χρηματοδοτήσεις για ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όλοι οι πολιτικοί μας ευαγγελίζομαι ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής μας οικονομίας, αλλά δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτές (ώστε να μειωθεί η υπέρμετρη και εν πολλοίς βάρβαρη φορολόγησή τους διαμέσου χαρατσιών και εκ των υστέρων φορολογίες με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα λουκέτα στην αγορά) διότι μόνο αυτές θα μειώσουν την ανεργία γιατί θα είναι θα είναι πάρα πολλές και θα προσλάβουν πολλά άτομα.
  2. Η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επιμελητήρια θα πρέπει να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στοχευμένο και εξειδικευμένο σε ειδικότητες που έχει ανάγκη το σημερινό επιχειρείν, γιατί σήμερα παρατηρείται το τραγελαφικό φαινόμενο παρ’ όλη την ανεργία που έχουμε οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν άτομα εξειδικευμένα. Παρ’ όλα τα κονδύλια που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή δεξιοτήτων στους ανέργους για τη μείωση της ανεργίας και αύξηση της επιχειρηματικότητας τα αποτελέσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι ικανοποιητικά.
Τα επιμελητήρια με την πείρα που διαθέτουν στην αγορά εργασίας πρέπει να είναι οι κατεξοχήν αρμόδιος για την υλοποίηση προγραμμάτων δεξιοτήτων ώστε να έχουμε ορατά και σίγουρα αποτελέσματα στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της επιχειρηματικότητας.
Ενθαρρυντικό σημείο μείωσης της ανεργίας μέσα στο πολύ σκοτάδι της οικονομίας μας είναι τα προκηρυχθέντα προγράμματα του ΕΣΠΑ καθώς και ο υπό διαβούλευση αναπτυξιακός νόμος που λείπει απ’ την Ελληνική οικονομία για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Ο τεράστιος τομέας των επενδύσεων είναι απών. Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί και να υπάρξουν επενδύσεις δηλαδή νέες δουλειές, ή προκαλεί εμπόδια που δεν συμβάλει στην ανάπτυξη;
Ο τεράστιος τομέας των επενδύσεων απουσιάζει διότι η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση όλη η πολιτική ηγεσία δε διαθέτουν εθνικό σχέδιο ανάπτυξης ώστε να έχουμε ένα σταθερό , απλό, κατανοητό και δίκαιο περιβάλλον για το επιχειρείν και κατ’ επέκταση για τον κάθε Έλληνα και ξένο επενδυτή, στο φορολογικό – στο αναπτυξιακό – στο εργατικό – στο ασφαλιστικό – τραπεζικό – δικαστικό κλπ. με απόρροια  ένα ευνοούμενο κράτος που να σέβεται τις υποχρεώσεις του και να διεκδικεί τις απαιτήσεις του.
Ας είμαστε ρεαλιστές.
Καμία επένδυση δεν πρόκειται να γίνει αν δεν φύγουν τα capital controls ή αν δεν υπάρξει σταθερότητα που να γνωρίζουμε τι μας περιμένει την επόμενη μέρα.
Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τη φιλοσοφία της από κάθετες μειώσεις μισθών – συντάξεων και υπερφορολόγησης ότι κινείται στον Ελλαδικό χώρο, να αναζητήσει έσοδα από φοροδιαφυγή – διαπλοκή – παραεμπόριο – μείωση σπατάλης του υπέρμετρου κράτους, λίστες Λανγκάρντ κλπ. ώστε να δώσει ελπίδα και χαμόγελο στους Έλληνες και να ξεκινήσει η ανάπτυξη.
Θέλω να πιστεύω και ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος έμαθε από τα λάθη του και τις αστοχίες του και περιμένω το συντομότερο δυνατόν αλλαγή πολιτικής ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.
Ψηφιακός Βοηθός Ε.Ε.Α.
Έναρξη συνομιλίας