- 25/01/2016
Συνέντευξη: Νίκος Ουσουλτζόγλου, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ημαθίας κύριος Νίκος Ουσουλτζόγλου, εξηγεί μέσα από τον διάλογο μαζί του, τι επικρατεί στο νομό του αλλά και τι χρειάζεται ο τομέας
Η επιβαρυμένη κοινωνία δεν μπορεί να βοηθήσει στο εισόδημα των επαγγελματιών
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ημαθίας κύριος Νίκος Ουσουλτζόγλου, εξηγεί μέσα από τον διάλογο μαζί του, τι επικρατεί στο νομό του αλλά και τι χρειάζεται ο τομέας που εκπροσωπεί έτσι ώστε η ανάπτυξη όταν και εφ´ όσων υπάρξει να βοηθήσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Ολόκληρη η συνέντευξή του στον Βαγγέλη Γιακουμή έχει ως εξής :
- κύριε πρόεδρε θα ήθελα να μου περιγράψετε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο σας μετά και τα αυξημένα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.
Η κατάσταση στον κλάδο ήταν ήδη απελπιστική. Οι περισσότεροι επαγγελματίες προσπαθούσαν με νύχια και δόντια να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους, δυστυχώς με μέτρια αποτελέσματα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της διακοπής δραστηριότητας στα μητρώα μας. Τα νέα μέτρα απλώς επιδεινώνουν μία ήδη άσχημη κατάσταση, προάγοντας την ανεργία και κυρίως την αεργία(!!), αφού πλέον παρέχονται αντικίνητρα για την έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας!
- Τι θα πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας και πως οι συνάδελφοι σας θα πρέπει να κινηθούν από εδώ και πέρα για να μπορέσουν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά να επιβιώσουν επαγγελματικά ;
Δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα στην παρούσα φάση και με την παρούσα οικονομική κατάσταση, ειδικά με τη μορφή μεμονωμένων ενεργειών από τον κάθε κλάδο. Η τρομερά επιβαρυμένη κοινωνία δεν μπορεί να στηρίξει το εισόδημα των επαγγελματιών καθώς απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, ως αναγκαίο μέτρο αντιστάθμισης της μείωσης της αγοραστικής της δύναμης.
Το θέμα είναι όλης της κοινωνίας και οι επαγγελματίες στηρίζονται στην ευμάρειά της. Επομένως χρειάζεται καθολική ανασυγκρότηση της κοινωνίας, πράγμα που σημαίνει ολοκληρωμένες πολιτικές – στρατηγικές από την εκάστοτε κυβέρνηση κι όχι μεμονωμένα μέτρα που αντιμετωπίζουν κάθε φορά τα «ζόρια» της ημέρας, του μήνα ή του τριμήνου.
- Η ανεργία είναι το μείζον θέμα κ. Πρόεδρε, οι εκτιμήσεις μάλιστα για το νέο έτος είναι δυσοίωνες. Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει ώστε να τονωθεί η αγορά και να ενισχυθεί η εργασία στον ιδιωτικό τομέα;
Η ανεργία ανέκαθεν αντιμετωπίζονταν με έναν τρόπο – την ανάπτυξη -. Βεβαίως η έννοια αυτή έχει παρεξηγηθεί. Μια εύκολη αντιμετώπιση των πραγμάτων θα ήταν να μειωθούν οι μισθοί σε τέτοιο βαθμό ώστε η οικονομία μας να είναι ανταγωνιστική και να έρθουν επενδύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μείωση της ανεργίας.
Όμως έτσι παρόλο που η οικονομία θα αναπτύσσεται και η ανεργία θα μειώνεται, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα μειώνεται κι αυτή, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα μας στη βιομηχανοποίηση και στο θάνατο των εμπόρων, τουλάχιστον με τη μορφή που έχουν σήμερα.
Άλλος τρόπος ανάπτυξης είναι τα δημόσια έργα, προσφέροντας όμως μόνο προσωρινή ανακούφιση από το δυσοίωνο μέλλον που προδιαγράφεται. Αυτό που πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μου, είναι μια ισορροπημένη ανάπτυξη, με έμφαση πρωτίστως στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα και στην παροχή υπηρεσιών σχετικών με τους κλάδους αυτούς και δευτερευόντως / υποστηρικτικά στη βιομηχανία και στα Δημόσια έργα.
Οι κινητήριες δυνάμεις της πατρίδας μας ήταν και είναι ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία. Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε με διαφάνεια και με πολλά κίνητρα επένδυσης. Οι κλάδοι των υπηρεσιών, της βιομηχανίας και των εμπόρων μπορούν να ανακάμψουν μέσα από την ανάπτυξη των δύο βασικών αξόνων της οικονομίας μας.
- Ο τεράστιος τομέας των επενδύσεων είναι απών . Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπτυχθεί και να υπάρξουν επενδύσεις δηλαδή νέες δουλειές, ή προκαλεί εμπόδια που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη;
Και να βοηθήσει μπορεί και εμπόδια βάζει προς το παρόν. Ο κύριος ρόλος του νομοθέτη κατά την άποψή μου – και σε ότι αφορά τις επενδύσεις – είναι να παρέχει κίνητρα επένδυσης, να μειώνει τη γραφειοκρατία και να προσφέρει ένα πλαίσιο αξιοκρατίας και ισονομίας για κάθε επενδυτή.
Χρειάζονται λοιπόν ισορροπίες, κάτι το οποίο είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Στην παρούσα φάση η νομοθεσία επικεντρώνεται στο να προσφέρει κίνητρα στους μεγάλους επενδυτές, με σκοπό την ανάπτυξη φυσικά. Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας όμως είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προσπάθειες για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων ή τη στήριξη των ήδη υπαρχουσών.
Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να φέρουμε Α.Ξ.Ε. στη χώρα μας, σε συνδυασμό όμως με κίνητρα για την πλαισίωσή τους από ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δίπλα στην εξαγορά του κάθε λιμανιού για παράδειγμα, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους Έλληνες ναυτιλιακούς πράκτορες, τους Έλληνες μεταφορείς, τους Έλληνες ναυτεργάτες κοκ. Η νομοθεσία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει το σημαντικότερο ρόλο στη διαδικασία των επενδύσεων.