tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

“Σύννεφα” στο σχέδιο για τις συντάξεις

Ο επικεφαλής του ESM αμφισβητεί ότι το μέγεθος του υπερπλεονάσματος μπορεί να καλύψει το κόστος αποφυγής των περικοπών

Γράφει ο Γιώργος Παππούς, δημοσιογράφος, συνεργάτης του Ε.Ε.Α. 

 

Όταν το "πορτοφόλι" της Ευρωζώνης μιλάει, τότε άπαντες οφείλουν να ακούσουν. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ συχνά- πυκνά μεταφέρει το μήνυμα του Βερολίνου, τότε η προσοχή πρέπει να είναι διπλή. 

Τι προσδοκά η Αθήνα από τις Βρυξέλλες; Να ανάψει το πράσινο φως στο σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019. Τι προβλέπει στον πυρήνα του αυτό το σχέδιο; Την αποφυγή των περικοπών στις συντάξεις και την εφαρμογή των εξαγγελιών της ΔΕΘ, με αντίβαρο την αναστολή των ψηφισμένων αντίμετρων. Ποιο είναι το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς; Ότι κι έτσι επιτυγχάνεται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%, καθώς χωρίς καμία παρέμβαση- το βασικό σενάριο δηλαδή- το πλεόνασμα φτάνει στο 4,2%, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο περίπου 1,33 δισ ευρώ. 

Τι δήλωσε ο επικεφαλής του ESM; Ότι υπάρχει, όντως, υπερπλεόνασμα, αλλά δεν επαρκεί για να καλύψει πλήρως τη διάσωση των συντάξεων. Πώς μεταφράζεται αυτή η παρέμβαση; Ότι ο ESM θεωρεί πώς δεν μπορούν να αποφευχθούν έστω μικρότερες μειώσεις στις συντάξεις. Ποια είναι η εναλλακτική λύση για την Αθήνα; Αν δεν καταφέρει να γεφυρώσει αυτή τη διαφορά με τους Ευρωπαίους, στον υπολογισμό των υπερπλεονασμάτων, να αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα των ελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, κοινώς να αλλάξει τη δοσολογία. 

Και πάμε τώρα στο κρίσιμο ερώτημα. Έχει τη διάθεση η κυβέρνηση να "πειράξει" τα χρονοδιαγράμματα των εξαγγελιών, έχοντας ήδη ανοίξει ο προεκλογικός κύκλος; Αν μείνουμε στις πληροφορίες και στις διαρροές, που θέλουν να έρχεται λίαν συντόμως πολυνομοσχέδιο ακόμα και με τη μείωση του ΦΠΑ, που ως γνωστόν εξαγγέλθηκε το Σεπτέμβριο για να εφαρμοστεί το 2021, η απάντηση είναι όχι. 

Οι απαντήσεις σε κάθε περίπτωση θα δοθούν μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες, μέσα σε μια ατμόσφαιρα που δείχνει να επιβαρύνεται λόγω της ρήξης Ρώμης- Βρυξελλών. Θα βρεθεί η Ελλάδα στη μέση του κυκλώνα ή θα προτιμήσουν να αποφύγουν οι Ευρωπαίοι ένα ακόμα μέτωπο;