tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας

Η εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα συνέχισε να συρρικνώνεται λόγω παρατεταμένης μείωσης των νέων παραγγελιών

  • Η θέση του ΕΕΑ


Η εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα συνέχισε να συρρικνώνεται καθώς η παρατεταμένη μείωση των νέων παραγγελιών οδήγησε στην εντονότερη υποχώρηση της παραγωγής. Η συρρίκνωση αυτή συμπαρασύρει σε πτώση όλη την οικονομική δραστηριότητα της χώρας και φυσικά το εμπόριο.
 
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2012 μόλις ένας από τους 24 κλάδους της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας κατόρθωσε το 2012 να αυξήσει την παραγωγή του!
Σε σχέση με το 2011 κατά το οποίο υπήρξε μεγάλη πτώση, 17 κλάδοι, δηλαδή το 71% του συνόλου, κατέγραψαν διψήφια ποσοστιαία μείωση της παραγωγής τους.
Η συνολική μεταποιητική παραγωγή βυθίστηκε σε επίπεδα που είναι χαμηλότερα από εκείνα του έτους 2005 κατά 26,3%.
Η μέση τιμή του δείκτη της παραγωγής (2005: 100 μονάδες) βρέθηκε στις 73,7 μονάδες.
Η σωρευτική μείωση του όγκου της μεταποιητικής παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ανέρχεται στο 5,3% έναντι μείωσης κατά 7,6% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2011 σε σχέση με το 2010.

Σε πτώση ο δείκτης παραγγελιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της βρετανικής εταιρείας Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 41,4 μονάδες το Δεκέμβριο, από τις 41,8 τον Νοέμβριο. Ο δείκτης, ωστόσο, βρίσκεται για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της έρευνας, η εγχώρια παραγωγή μειώθηκε απότομα και με επιταχυνόμενο ρυθμό εξαιτίας της μείωσης των εισερχόμενων νέων εργασιών για 40ο  μήνα! Ειδικά ο ρυθμός μείωσης των παραγγελιών από το εξωτερικό άγγιξε επίπεδα-ρεκόρ.

Το ΕΕΑ

Η έξοδος από την κρίση και η αντιμετώπιση της κρίσης προϋποθέτει πρώτα  απ όλα αναπτυξιακές πολιτικές και παραγωγή νέου πλούτου. Αυτή ήταν η λογική που πρόβαλε το ΕΕΑ από την αρχή της κρίσης. Δυστυχώς οι εισπρακτικές λογικές κυριάρχησαν με αποτέλεσμα να στεγνώσει η αγορά και κατ’ επέκταση η παραγωγή.

Η κατάσταση είναι γνωστή. Τεράστιο παραγωγικό και εργατικό δυναμικό μένουν εκτός παραγωγικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του ΑΕΠ και φυσικά του πλούτου της χώρας.

Σχετικά με το θέμα της εξόδου από την κρίση ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης προειδοποίησε εγκαίρως την πολιτική ηγεσία του τόπου με άρθρο του στο περιοδικό του ΕΕΑ (τ. 3-4/2012) αναφέροντας τα εξής:

Η κρίση βαθαίνει και η αντιμετώπισή της απαιτεί γενναίες αποφάσεις. Μέχρι τώρα, όλα τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, συνέτειναν σε μια κατασταλτική πρακτική αφαίρεσης εισοδημάτων από την κοινωνία για να καλυφθούν τα ελλείμματα και τα χρέη. Ωστόσο αυτή η πολιτική δεν έφερε τα ποθούμενα αποτελέσματα. Σήμερα αποτελεί συνείδηση όλων των πολιτών αλλά και των κομμάτων, όποια θέση και αν καταλαμβάνουν στην πολιτική σκηνή, ότι η πορεία του τόπου για το ξεπέρασμα της κρίσης και την έξοδο από αυτή, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς μια ριζική στροφή προς αναπτυξιακές πολιτικές.

Φαίνεται πως αυτή η στροφή αργεί και αυτό δείχνουν τόσο τα αποτελέσματα της μείωσης της κατανάλωσης όσο και της μείωσης της παραγωγής.