Τα «δώρα» των Χριστουγέννων και τα… εμπόδια στο μοίρασμα

Του Οικονομικού Επόπτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, φοροτεχνικού, Παναγιώτη Παντελή

Σε συνεργασία με τους Φοροτεχνικούς Ηλία Χατζηγεωργίου και Παναγιώτη Τσουκαλά – Τζίκα

Ο Δεκέμβριος έχει φτάσει ήδη στα μέσα του και σιγά σιγά οδεύουμε προς την περίοδο των γιορτών με νούμερο 1 αγνοούμενο μέχρι στιγμής να είναι το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, αφού ο χειμώνας σε πολλές περιοχές της χώρας έχει μπει για τα καλά, αλλά η Εγκύκλιος που ορίζει τους δικαιούχους δεν έχει εκδοθεί ακόμη. Τα κριτήρια δεν γνωρίζουμε εάν και κατά πόσο θα αλλάξουν, ωστόσο ακούγεται ότι αναμένεται να αυξηθεί το ποσό επιδότησης ανά λίτρο. Το θέμα βέβαια είναι να μην το λάβουν οι δικαιούχοι πατροπαράδοτα όταν έχει τελειώσει ο χειμώνας…

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στις 14 Δεκεμβρίου, πολλοί δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος είδαν την καταβολή του επιδόματος στον τραπεζικό λογαριασμό που όρισαν στην αίτηση. Για την ακρίβεια, έλαβαν τα χρήματα όσοι είχαν ολοκληρώσει τις αιτήσεις τους έως την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι δικαιούχοι υπέβαλλαν την αίτησή τους έως την Τρίτη και δεν είδαν να πιστώνεται το ποσό, θα πρέπει να ανατρέξουν στην αίτηση για να ελέγξουν εάν το ΙΒΑΝ του λογαριασμού αναγράφηκε σωστά. Επίσης, θα πρέπει να ελέγξουν ότι μέσα στους δικαιούχους του λογαριασμού που έχουν ορίσει είναι και ο δικαιούχος του μερίσματος. Εάν δεν είναι, τα χρήματα δεν θα πιστωθούν ούτε στις 28 Δεκεμβρίου.

Στην περίπτωση λοιπόν που υπάρχει κάποιο λάθος από τα προαναφερόμενα στον τραπεζικό λογαριασμό, θα πρέπει να προβούν σε ακύρωση της παλιάς αίτησης, με ταυτόχρονη υποβολή νέας, ώστε να διορθώσουν το iban του τραπεζικού λογαριασμού.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι η προθεσμία υποβολής της αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα, εάν δεν δοθεί κάποια παράταση, λήγει στις 21/12/2018 με την επόμενη πληρωμή των δικαιούχων να γίνεται την Παρασκευή 28/12/2018.

Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι ακόμη δεν έχει λυθεί ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με όσους είναι δικαιούχοι, αλλά δεν το λαμβάνουν για τεχνικούς και μόνο λόγους, όπως για παράδειγμα:

– Δεν έχει λυθεί το ζήτημα με όσους έχουν «βαφτιστεί» κάτοικοι εξωτερικού, επειδή το σύστημα δεν βλέπει δηλώσεις πενταετίας.

– Επίσης, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με τις τροποποιητικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μετά τις 31/10/2018, με αποτέλεσμα να χάνουν το δικαίωμα ή να μειώνεται το ποσό που λαμβάνουν όσοι δικαιούχοι έχουν ανήλικα ή προστατευόμενα τέκνα, τα οποία εκ παραδρομής δεν ανέγραψαν στη φορολογική τους δήλωση.

– Το ίδιο συμβαίνει με όσους διόρθωσαν λάθος εγγραφές στη φορολογική τους δήλωση, όπως είναι η εκ παραδρομής καταχώρηση του περυσινού μερίσματος στον κωδικό 659 της δήλωσης, αντί του κωδικού 781. Ο κωδικός 659 λαμβάνεται υπόψιν στα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ο κωδικός 781 όχι. Πολλοί για παράδειγμα το έχασαν λόγω των περυσινών 300 ευρώ που έλαβαν, τα οποία τους πετούν εκτός φέτος.

– Ακριβώς το ίδιο γίνεται κι όταν αλλάξουν τα στοιχεία φιλοξενούμενων και γενικότερα τα στοιχεία κατοικίας του φορολογούμενου. Σε αυτήν την περίπτωση έχει μείνει η υποχρέωση να πρέπει η φορολογική αρχή να ελέγξει την τροποποιητική προκειμένου να αποφανθεί εάν είναι πραγματική κι εάν έγινε ορθά ή κακόβουλα η μεταβολή, προκειμένου να αλλάξουν τα στοιχεία των δικαιούχων.

Στα πλαίσια αυτών των περιπτώσεων κι όχι μόνο, η φορολογική αρχή πήρε θέση ορίζοντας μέσω της Εγκυκλίου 1215/2018 για τις περιπτώσεις που δεν θα πρέπει να επιβάλλεται πρόστιμο στις εκπρόθεσμες τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις. Η συγκεκριμένη Εγκύκλιος πλαισιώνει τα λεγόμενα της παλαιότερης ΠΟΛ. 1252/2015.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες Εγκυκλίους σε συνδυασμό με τον Ν.4174/2013 επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του, όταν δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου.

Όμως, δεν θεωρείται ελλιπής η δήλωση που δεν περιλαμβάνει στοιχεία στα οποία η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να έχει πρόσβαση από άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου για τα οποία υπάρχει υποχρέωση αυτεπάγγελτης αναζήτησης, πλην των περιπτώσεων στις οποίες η προσκόμιση συγκεκριμένων δικαιολογητικών προκύπτει από το ισχύον νομοθετικό ή κανονιστικό πλαίσιο (π.χ. υπουργικές αποφάσεις καθορισμού δικαιολογητικών για τη χορήγηση απαλλαγών).

Ας δούμε περιληπτικά όμως κάποιες βασικές περιπτώσεις :
•Εκπρόθεσμη ή μη υποβολή Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος

Σε περίπτωση μη υποβολής Φορολογικής Δήλωσης ή υποβολής εκπρόθεσμα, το πρόστιμο είναι 100€ σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι μη υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων ή κατά την εκκαθάριση το αποτέλεσμα είναι μηδενικό ή πιστωτικό. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόστιμο είναι 250€ εάν είναι χρεωστική και τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500€ εάν είναι αντίστοιχα χρεωστική και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
•Εμπρόθεσμη τροποποιητική Δήλωση Φόρου Εισοδήματος

Κατά την περίοδο της υποβολής των Φορολογικών Δηλώσεων του εκάστοτε έτους, εάν προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή στη Φορολογική Δήλωση του φορολογούμενου, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο και να επιβαρυνθεί με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, εάν προκύψει διαφορά χρεωστική.
•Εκπρόθεσμη τροποποιητική Δήλωση Φόρου Εισοδήματος με πρόστιμο

Οποιαδήποτε εκπρόθεσμη τροποποιητική Δήλωση Φόρου Εισοδήματος από την οποία προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου επιφέρει πρόστιμο.
•Εκπρόθεσμη τροποποιητική Δήλωση Φόρου Εισοδήματος χωρίς πρόστιμο

Οποιαδήποτε εκπρόθεσμη τροποποιητική Δήλωση Φόρου Εισοδήματος από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, δεν επιφέρει πρόστιμο.

Συγκεκριμένα:

i) Διόρθωση αριθμού παροχής ΔΕΗ στο έντυπο Ε1.

ii) Διόρθωση ΑΜΚΑ υπόχρεου ή συζύγου ή οποιουδήποτε εξαρτώμενου μέλους.

iii) Διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

iv) Διόρθωση ή αλλαγή αριθμού ΙΒΑΝ τραπέζης.

v) Συμπλήρωση προαιρετικών κωδικών, π.χ. κωδ. 781, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα του προσδιορισμού φόρου του συγκεκριμένου έτους.

vi) Διαγραφή συζύγου λόγω διακοπής συζυγικής συμβίωσης.

vii) Διόρθωση βεβαίωσης αποδοχών από τον φορέα, με υπαιτιότητα του φορέα.

viii) Καθυστερημένη έκδοση βεβαίωσης αποδοχών από τον φορέα, για παράδειγμα εργοδότη ή ασφαλιστικό ταμείο, με δική του υπαιτιότητα.

ix) Εισαγωγή κενού ή ημιτελούς ακίνητου ή στοιχείων συνιδιοκτητών στο έντυπο Ε2.

x) Μεταβολή πληροφοριακού στοιχείου του Πίνακα Β στο έντυπο Ε3.

xi) Τροποποίηση στοιχείων του υπόχρεου νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.

Πολλά λοιπόν τα «δώρα» Χριστουγέννων που προσφέρονται μέσα στις επόμενες ημέρες… Ίσως βέβαια γίνουν ακόμα περισσότερα, εάν διορθωθούν άμεσα τα προβλήματα που αναφέρουμε πιο πάνω… Αναμένουμε βέβαια, όπως είπαμε και στην αρχή, το σημαντικότερο δώρο απ’ όλα, το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, για να ζεσταθούμε και λίγο!

Πηγή: www.e-forologia.gr