Τα επιμελητήρια θεσμός στήριξης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων

Μεγάλη έκταση παίρνει η συνειδητοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από την απόφαση για κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής στα επιμελητηρια


Διαρκώς μεγαλύτερη έκταση παίρνει η συνειδητοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την υποχρεωτική και να επιβάλει την προαιρετική εγγραφή στα επιμελητήρια από 1.1.2015.

Τα επιμελητήρια είναι ο επίσημος θεσμός της Πολιτείας δια μέσου του οποίου οργανώνει συλλογικά τις επιχειρήσεις και συνδιαλέγεται μαζί τους για την άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών και γενικότερα την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Η μετατροπή της υποχρεωτικής συνδρομής σε προαιρετική, στην πράξη αφαιρεί τη δυνατότητα τόσο από τις επιχειρήσεις να εκφράζονται οργανωμένα και συλλογικά σαν επίσημοι σύμβουλοι  της Πολιτείας όσο και από την Πολιτεία να ασκήσει αποτελεσματικά πολιτικές μέσα από έναν δικό της θεσμό. Επί πλέον οι επιχειρήσεις χάνουν τους πλέον μαζικούς και οργανωμένους φορείς τους για να εκφράζουν προς πάσα κατεύθυνση τις θέσεις και τα συμφέροντά τους καθώς τα επιμελητήρια ενίσχυαν οικονομικά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των μικρομεσαίων όλων των βαθμίδων από τα πρωτοβάθμια σωματεία μέχρι τις συνομοσπονδίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Με σκοπό να προστατευθεί ο θεσμός από την επερχόμενη υποβάθμιση και την οικονομική καχεξία πολλοί φορείς και βουλευτές εκφράζουν την αντίθεσή τους στη επιβολή της προαιρετικής εγγραφής στα επιμελητήρια.

Την αναγκαιότητα διατήρησης της υποχρεωτικής εγγραφής και του επιμελητηριακού θεσμού εξέθεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας επισήμως προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ Αθ. Σκορδά σε σχετικές συναντήσεις που είχαν. Ψήφισμα για το θέμα εξέδωσε και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. 

«Πολλαπλές αρνητικές συνέπειες»

Όπως δήλωσε στο www.eea.gr ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΕΑ κ. Νίκος Λεβετσοβίτης

Σταδιακά οι φορείς, οι βουλευτές οι επαγγελματίες αλλά και οι απλοί πολίτες και αντιλαμβάνονται ότι η οικονομική αποδιοργάνωση των επιμελητηρίων θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στην οικονομική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας. Τόσο η Πολιτεία όσο και οι επιχειρήσεις θα χάσουν τον πλέον συνεκτικό οργανωτικό τους θεσμό. Το κόστος αυτής της εξέλιξης θα είναι ανυπολόγιστο για όλους ενώ δεν θα υπάρξει ουδεμία ωφέλεια. Τα 3,33 ευρώ το μήνα που δίνουν οι Επαγγελματίες ως συνδρομή στο ΕΕΑ δεν πρόκειται σε τίποτα να τους ωφελήσουν ενώ θα χάσουν το σπουδαιότερο όργανο συλλογικής έκφρασής τους. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις συνέπειες και να άρει το μέτρο

Ερώτηση του βουλευτής της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, στις 30//2013, κατέθεσε πλήρες υπόμνημα με θέμα την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια η οποία απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητά τους. Οπως τονίζει ο κ. Μιχελάκης «Τα Επιμελητήρια με τη ρύθμιση αυτή πλήττονται καίρια, αφού θα καταστεί στο εξής σχεδόν αδύνατη η λειτουργία τους χωρίς θεσμοθετημένους οικονομικούς πόρους και χωρίς κάποιο σχέδιο για την μελλοντική βιωσιμότητά τους».

Ολόκληρη την ερώτηση του κ. Μιχελάκη δείτε την εδώ.

Δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη υπέρ του θεσμού των επιμελητηρίων

 


Στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Σταθάκη σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας στις 4/2/2013, αναφερόμενος στις συνδρομές, δεσμεύτηκε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στηρίξει την ισχυροποίηση επιμελητηριακού θεσμού εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή του στις χωρίς διάλογο επιχειρούμενες ανατροπές του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των επιμελητηρίων.
 

 

Παρέμβαση Κ. Μπατζελή

Σε σχετική επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Ανάπτυξης, για την κατάργηση εισφορών στα επιμελητήρια, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κατερίνα Μπατζελή αναφέρει ότι:

Μια ενδεχόμενη κατάργηση των εισφορών των επιχειρήσεων και η καταγεγραμμένη απώλεια της αξίας των αποθεματικών των επιμελητηρίων αποτελούν ισχυρό πλήγμα για έναν θεσμό που ιστορικά λειτουργεί υπέρ των ίδιων των επιχειρήσεων και είναι σύμβουλος του Δημοσίου σε ζητήματα ενίσχυσης και στήριξης των ΜΜΕ, ενώ παράλληλα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ζητήματα στήριξης των ΜΜΕ, τη διαχείριση μέρους του δημοσίου έργου και ρόλου τους, αλλά και μέρους του τμήματος των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων βάσει της νέας νομοθεσίας.
 

Η κ. Μπατζελή επισημαίνει ότι «η εξέλιξη αυτή αποτελεί προάγγελο όχι μόνο συρρίκνωσης του ρόλου τους, αλλά και «εξαφάνισης» του θεσμού των επιμελητηρίων».