tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τεχνολογία στις εξορύξεις: Συνδέσεις 5G, drone και εικονική πραγματικότητα!

Η τεχνολογική εξέλιξη μπαίνει στα ορυχεία και τα κάνει πιο ασφαλή για όσους δουλεύουν εκεί, μειώνοντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Στο εγγύς μέλλον, θα δούμε drone και αυτόνομα οχήματα να οδηγούνται εξ’ αποστάσεως μέσω δικτύων 5G.

Η επανάσταση που φέρνει η τεχνολογία αιχμής διαμορφώνει και την αυριανή βιομηχανία εξορύξεων. Καθώς η Ευρώπη χρειάζεται να βρει νέα ορυκτά κοιτάσματα και να διασφαλίσει την προμήθεια πρώτων υλών, νέες τεχνολογίες και διαδικασίες πρέπει να εφαρμοστούν.

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρότζεκτ Sims οδηγεί την διαδικασία εκσυγχρονισμού, προσαρμόζοντας τις υπάρχουσες συσκευές στον τομέα των εξορύξεων. Οι λύσεις που προτείνονται εστιάζουν σε ασφαλείς, αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον εξορύξεις. Πραγματοποιείται στην Λουλέα της Σουηδίας.

«Θα χρησιμοποιούμε drone στα ορυχεία και δεν θα έχουμε ανθρώπους σε πιθανώς επικίνδυνα σημεία. Θα χρησιμοποιούμε ηλεκτρικά οχήματα αντί για ντίζελ. Δηλαδή δεν θα εκπέμπουν τόσο CO2, άρα αέρια θερμοκηπίου. Θα αυξήσουμε λοιπόν τον βαθμό αυτοματισμού, οπότε θα έχουμε λειτουργίες πλήρους ανάπτυξης, χωρίς να υπάρχει μεγάλη ανθρώπινη παρουσία» επισημαίνει η Τζένι Γκρίμπεργκ, επίκουρη καθηγήτρια μεταλλευμάτων και μηχανικής εδαφών στο Πολυτεχνείο της Λουλέα στην Σουηδία.

Η μείωση του χρόνου των δραστηριοτήτων εξόρυξης και η ύπαρξη πιο ασφαλών συνθηκών εργασίας είναι ανάμεσα στους στόχους του πρότζεκτ Sims. Τα drone μπορεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος γι’ αυτούς τους στόχους. Μπορούν να εξερευνήσουν στοές, χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Τα όργανά τους μπορούν να συλλέξουν πληροφορίες για το είδος του βράχου, για την σταθερότητα των τούνελ, μετά από κάποια έκρηξη.

«Το drone έχει πολλούς αισθητήρες, που ερευνούν το περιβάλλον και ψάχνουν να βρουν την στοά και ακολουθούν τη διαδρομή. Μια κάμερα καταγράφει τις οπτικές πληροφορίες, το τι συμβαίνει δηλαδή. Μπορεί να φωτίσει έντονα για να αποτυπώσει τι υπάρχει ακόμη και σε ένα απόλυτο σκοτεινό μέρος» εξηγεί ο Νταριούσι Κόμινιακ, ερευνητής μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Λουλέα.

Η βάση αυτής της επανάστασης στις εξορύξεις είναι η σύνδεση 5G, η οποία είναι δυνατή μέσα στο ορυχείο, χάρις σ’ αυτούς τους ειδικούς πομπούς. Το 5G επιτρέπει στους χειριστές, με την υψηλή του ταχύτητα και τις εξαιρετικές του επιδόσεις, να ελέγχουν με αξιόπιστο τρόπο τις εξεταζόμενες περιοχές, από την επιφάνεια, χάρις σε τηλεχειρισμό.

ΠηγηEuronews 

Β