tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τετ α τετ Τσίπρα- Τσακαλώτου το Σάββατο για το “πακέτο”

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, η αγωνία χτυπάει “κόκκινο” και πλέον άπαντες περιμένουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το εύρος και τον ορίζοντα των ελαφρύνσεων, πέρα από τις 120 δόσεις που κατά δήλωση Ε. Τσακαλώτου έρχονται στη Βουλή τη Δευτέρα.

Αύριο, Σάββατο, 48 ώρες πριν από τη επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα συζητήσουν και πιθανώς θα αποφασίσουν για τις προτεραιότητες ήτοι για τα φορολογικά μέτρα και τα κοινωνικά επιδόματα, που μπορούν να ξεδιπλωθούν από φέτος και σε ορίζοντα 2-3 ετών. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με φόντο τον εκτιμώμενο δημοσιονομικό χώρο των 5,5 δισ ευρώ ως το 2022, αν και το υπουργείο Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι με το νέο Μεσοπρόθεσμο της περιόδου 2020- 2023, ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις.

Με αφορμή την κατάθεση του πρώτου Προγράμματος Σταθερότητας μετά από την πολυετή περιπέτεια των μνημονίων, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι με την παρούσα κατάσταση – χωρίς αλλαγή πολιτικής – θα υπερκαλύπτονταν για κάθε έτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Συγκεκριμένα, ο δημοσιονομικός χώρος (δηλαδή η υπερκάλυψη του στόχου) εκτιμάται σε 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 0,4% το 2020, 0,6% το 2021 και 1,1% το 2022. Οι λεπτομέρειες της κατανομής του δημοσιονομικού χώρου – τi δηλαδή θα κατευθυνθεί στη μείωση της φορολογίας και τi στην αύξηση των δαπανών – θα καθοριστεί με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής  Στρατηγικής τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας η κατανομή είναι ενδεικτική, όπου το σύνολο του δημοσιονομικού χώρου κατευθύνεται στη μείωση της φορολογίας.

Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει, μάλιστα, ότι επίκεινται περικοπές δαπανών σε Παιδεία και Υγεία, σημειώνοντας η υποτιθέμενη μείωση είναι στην πραγματικότητα αύξηση κατά 600 εκατ. € για την Υγεία και πάνω από 400 εκατ € στην Παιδεία, απλώς η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από την αύξηση του ΑΕΠ.