tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Θ. Μίαρης: Φοροαπαλλαγές για κεφάλαια που επιστρέφουν επενδυτικά

Τα κίνητρα προβλέπουν καθόλου ή μικρή, εφάπαξ φορολόγηση και μακράς διάρκειας φοροαπαλλαγές για τα κεφάλαια που επενδύονται και μόνο

Γράφει ο Θρασύβουλο Μίαρης

 

Σχέδιο όσοι φέρουν τα αδήλωτα κεφάλαια τους στην Ελλάδα με σκοπό αυτά να επενδυθούν θα νομιμοποιηθούν χωρίς πρόστιμα ή με την καταβολή ενός μικρού προστίμου. Τα κίνητρα που δίνει το οικονομικό επιτελείο, προβλέπουν καθόλου ή μικρή, εφάπαξ φορολόγηση και μακράς διάρκειας φοροαπαλλαγές για τα κεφάλαια που επενδύονται και μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει το σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων μαζί με το νέο περιουσιολόγιο. Και αυτό διότι η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι πλέον μπορεί να ελέγξει τα εισοδήματα των φορολογούμενων από όπου και αν προέρχονται (μετοχές, αμοιβαία, κ.λ.π)

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα δράσης της Ε.Ε. είχε διαμηνύσει στο υπουργείο Οικονομικών πως θα  δεχθεί μία τέτοια ρύθμιση με την προϋπόθεση ότι αυτή θα ήταν η τελευταία και εφόσον ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να εντοπίσει όσους δεν υπαχθούν στη ρύθμιση του επαναπατρισμού κεφαλαίων.

 

Το σχέδιο προβλέπει:

 

– Την επιβολή ενός χαμηλού συντελεστή προκειμένου να προσέλθουν οι φοροφυγάδες και να δηλώσουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρύψει. Αυτά μπορεί να είναι ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, τραπεζικές καταθέσεις, χρυσός, έργα τέχνης, κ.λπ. Το ύψος του συντελεστή είχε προσδιορισθεί στο 8% του κεφαλαίου. Το δεύτερο σενάριο δεν προβλέπει πρόστιμο για τα κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν υπό προϋποθέσεις.

 

– Η ειδική νομοθετική ρύθμιση εξαιρεί κεφάλαια από εγκληματική δραστηριότητα, πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.

 

–  Όσοι δεν αποδέχονταν τη ρύθμιση και εντοπίζονταν από τις ελεγκτικές αρχές θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα, ενώ θα φορολογούνταν με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή.

 

Εκτός από το θέμα του επαναπατρισμού κεφαλαίων η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα το σχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Τα σχέδια θα έχουν επιτυχία μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι 4172-4174/2013 και 4254/2014 που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το υπάρχον αναχρονιστικό φορολογικό καθεστώς ασυδοσίας και πολυνομίας καθώς και την στάση των τραπεζών  το μόνο που καταφέρουν είναι να διαλύουν οποία εστία επιχειρηματικότητας – οικογένειας – προσωπικής αξιοπρέπειας και ρεαλισμού στην χώρα. 

 

Είναι επιτακτική ανάγκη οι δόσεις όλων των χρεών να γίνουν έως 100 επαναφορά του Διοικητικού συμβιβασμού και άμεση απονομή Δικαιοσύνης, στα υπέρογκα εξωφρενικά αυτοτελή πρόστιμα, που επιβάλλουν οι υπάλληλοι που πιέζονται να μην εφαρμόζουν τις συνταγματικές επιταγές για παραγραφή και προσδιορίζουν φόρους για εικοσαετία πίσω.

 

Μόνο με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε ένα παντελώς διαλυμένο και αφερέγγυο κράτος θα μπορέσει να λειτουργήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για ανάκαμψη.