tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Θα απαγορευτεί με ευρωπαϊκή οδηγία το χύμα ελαιόλαδο στα εστιατόρια!

Θα επιτρέπονται είναι μόνο σφραγισμένα μπουκάλια ελαιολάδου μιας χρήσης

  • Θετικός ο κλάδος της εστίασης

Οδηγία με την οποία απαγορεύεται 1η Ιανουαρίου 2014 σε όλα τα εστιατόρια της Ευρωπαϊκής  Ένωσης η χρήση του χύμα ελαιόλαδου ετοιμάζεται από την Κομισιόν! Αυτό που θα επιτρέπεται είναι μόνο σφραγισμένα μπουκάλια ελαιολάδου μιας χρήσης. Με την οδηγία είναι σύμφωνη και η Ελλάδα. Στόχος, κατά την Κομισιόν, είναι η προστασία των καταναλωτών από τις νοθεύσεις.

Σύμφωνα με το TVXS, στην Κομισιόν η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από 15 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρόκειται για μια κίνηση με σκοπό να βελτιωθεί η υγιεινή και που θα διασφαλίζει στους καταναλωτές ότι το ελαιόλαδο που τους σερβίρεται στα εστιατόρια δεν έχει διαλυθεί με χαμηλότερης ποιότητας λάδι.

Θετικά βλέπει την οδηγία ο κλάδος

 

Σε δήλωσή του ο  Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργος Καββαθάς για την χρήση μη αναπληρούμενης συσκευασίας ελαιολάδου στα εστιατόρια προς το www.eea.gr, τόνσε τα εξής:

Η χρήση μη αναπληρούμενης συσκευασίας ελαιολάδου στα εστιατόρια θεωρούμε πως κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

H ΠΟΕΣΕ έχει υπογράψει εδώ και 1 χρόνο πρωτόκολλο συνεργασίας με την ΣΕΒΙΤΕΛ για τη χρήση μη αναπληρούμενης συσκευασίας ελαιολάδου στα εστιατόρια.

Εφαρμόστηκε πιλοτικά για 1 μήνα σε επιχειρήσεις του κλάδου με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Η κοινοτική οδηγία που θα ισχύσει από 1/1/2014 μπορεί να ανεβάζει το ελαφρώς το κόστος αλλά αναβαθμίζει παράλληλα τα παρεχόμενα αγαθά και την ασφάλεια των τροφίμων προς τους καταναλωτές.

Άλλωστε αυτή είναι η κατεύθυνση που καλούμαστε όλοι μας να ακολουθήσουμε προκειμένου να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε ένα προϊόν που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό. Κάτι που πρέπει να κατανοήσει και η κυβέρνηση προχωρώντας στην άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση που θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τον κλάδο της εστίασης όσο και για τα δημόσια έσοδα.

Στην οδηγία αντιτάχθηκε η ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία Μαρίνα Γιαννακουδάκη αναφέροντας οτι «Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν λογική και λειτουργούσε σωστά οι άνθρωποι δεν θα ήταν τόσο αντι-ευρωπαϊστές. Αλλά όταν πρόκειται για πράγματα τόσο παράλογα όσο αυτό θέτει σωστά ερωτηματικά για τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη».
 
«Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως- παράγοντας το 70% της παραγωγής ελαιολάδου- ίσως αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια καλή είδηση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλιβερ Ντρου.
 
Η Γερμανία αντιτάχθηκε στη συγκεκριμένη οδηγία σε μια ψηφοφορία ευρωπαίων αξιωματούχων, ενώ η Βρετανία απείχε.
 
Η γερμανική εφημερίδα «Sueddetsche Zeitung»  περιέγραψε το σχέδιο ως «την πιο περίεργη απόφαση μετά τη θρυλική οδηγία για την καμπυλότητα των αγγουριών».
 
Το μόνο πρόβλημα είναι κατά πόσο η εφαρμογή της οδηγίας θα προστατεύσει πραγματικά τους καταναλωτές, το περιβάλλον και την οικονομία από τις νοθεύσεις και τη μονοπώληση όπως έγινε με πολλά είδη που τυποποιήθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο.