- 15/12/2015
Θα επανεξεταστεί η επιχειρηματική συναλλαγή 3 μεμονωμένων πράξεων
Θα επανεξεταστεί η διάταξη του Κ.Φ.Ε. που ορίζει την έννοια της επιχειρηματικής συναλλαγής στις περιπτώσεις διενέργειας τριών μεμονωμένων συμπτωματικών πράξεων
Θα επανεξεταστεί η διάταξη του Κ.Φ.Ε. που ορίζει την έννοια της επιχειρηματικής συναλλαγής στις περιπτώσεις διενέργειας τριών μεμονωμένων συμπτωματικών πράξεων
Σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή απάντηση ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κος Τρύφων Αλεξιάδης σχετικά με την διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπει ότι κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων, και κατά συνέπεια ως επιχειρηματικές συναλλαγές.
Υπενθυμίζουμε ότι με την παράγραφο 3 του άρθρου 21 προβλέπονται τα εξής:
«3. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως «επιχειρηματική συναλλαγή» θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται για τους τίτλους του άρθρου 42 που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ή για τα ομόλογα που εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες, καθώς και για τα κρατικά ομόλογα. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να προβλέπεται η εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου και σε κάθε άλλη ρυθμιζόμενη αγορά ή άλλους τίτλους.
Σε περίπτωση συναλλαγών που αφορούν ακίνητα, η περίοδος του δεύτερου εδαφίου είναι δύο (2) έτη. »
Δείτε αναλυτικά την ερώτηση της Βουλευτού και την απάντηση του Αναπληρωτή υπουργού οικονομικών.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΕΥΗ) ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Την ερώτηση αυτή που θέτω σήμερα στον Υπουργό, δεν τη θέτω τυχαία. Πολλοί πολίτες οι οποίοι έχουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σ’ αυτή την κατεύθυνση μου την έχουν θέσει από τη στιγμή που βρέθηκα σ’ αυτό το Κοινοβούλιο, δηλαδή από το Γενάρη του 2015.
Η αλήθεια είναι ότι το έθεσα χωρίς ερώτηση στη Βουλή, στην κ. Βαλαβάνη που ήταν η αρμόδια Υπουργός Οικονομικών στο προηγούμενο επτάμηνο. Το θεώρησε λογικό, αλλά δεν προχώρησε σε καμία νομοθετική ρύθμιση.
Το θέτω τώρα στον κ. Αλεξιάδη θεωρώντας ότι είναι και πιο πρακτικός στη λύση καθημερινών προβλημάτων και επικαλούμαι τη δυνατότητα του να λύνονται τα προβλήματα αυτού του τύπου που θα θέσω παρακάτω το δυνατόν συντομότερα και πιθανά όχι αναμένοντας συνολικές τροπολογίες, συνολικά νομοθετήματα.
Το θέμα που βάζω –δεν θα το διαβάσω όλο, αλλά θα διαβάσω τα επίκαιρα σημεία του τι λέει ο νόμος- είναι το εξής
Στο άρθρο 21, παράγραφος 1 και 3 του ν.4172/2013 αναφέρεται: «Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως επιχειρηματική συναλλαγή θεωρείται κάθε μεμονωμένη η συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων».
Διευκρινίζει, όμως, παρακάτω –προσπερνώ μια παράγραφο- ότι στην περίπτωση συναλλαγών που αφορούν ακίνητα, η περίοδος του δεύτερου εδαφίου είναι δυο έτη.
Σήμερα με αυτή την διάταξη που αφορά τα ακίνητα θεωρώ ότι υπάρχουν ανεπιεική και άδικα αποτελέσματα. Δεδομένων των σημερινών οικονομικών συνθηκών και της φτωχοποίησης του λαού μας, πολλοί πολίτες, ιδιαίτερα εκείνοι που ανήκουν στα χαμηλά εισοδήματα, αναγκάζονται να προβούν σε πωλήσεις ακινήτων που απέκτησαν είτε από κληρονομιά είτε είχαν αγοράσει παλαιότερα, όταν είχαν την δυνατότητα να το κάνουν, για να ανταποκριθούν στις δαπάνες διαβίωσής τους, να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους κ.λπ.
Άρα, λοιπόν, δεν μπορούν οι πολίτες να θεωρούνται έμποροι, όταν πάνε να πουλήσουν πάνω από δύο ακίνητα συγχρόνως. Θέλω να σκεφτούμε το γεγονός να έχει κάποιος τρία χωράφια στο χωριό του, να θέλει να τα πουλήσει κι εμείς να τον θεωρούμε έμπορο και πολλές άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Για παράδειγμα υπάρχει μια κληρονομιά, έχουν ποσοστά, κληρονομούν τέσσερα ακίνητα, ο ένας πουλά στον άλλον συνδικαιούχο και θεωρείται έμπορος με βάση αυτόν τον νόμο.
Θα ήθελα, λοιπόν, να μου πείτε πώς βλέπετε το θέμα και να αναφερθώ μετά και στα υπόλοιπα.
Ευχαριστώ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών):
Κυρία Καρακώστα, θέτετε ένα υπαρκτό πρόβλημα που απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα. Υπήρχε μια νομοθετική διάταξη σε μια προηγούμενη περίοδο, αλλά πλέον εδώ που φτάσαμε, τα πράγματα είναι δύσκολα.
Πολύ απλά και για να το εξηγήσω –για να το συμπληρώσω μάλλον, όπως το αναφέρετε- υπήρχε διάταξη που έλεγε ότι αν έκανες μέσα σε ένα εξάμηνο τρεις πωλήσεις ακινήτων, ήταν επιχειρηματική συναλλαγή και είχες άλλη φορολογική υποχρέωση απ’ ό,τι σε άλλες περιπτώσεις. …
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΕΥΗ) ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ: Όχι ακινήτων.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Ομοειδείς συναλλαγές σε διάφορα πράγματα. Αφορά και το θέμα των ακινήτων.
Όμως, ήρθε η εποχή που οι Έλληνες πωλούν την ιδιοκτησία τους, δυστυχώς, για συγκεκριμένες καταστάσεις και πλέον έχουμε υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση που προστίθεται στην άλλη φορολογική μεταχείριση που έχουν οι πολίτες -που δεν είναι αυτή που μας ζητάει το Σύνταγμα- κι έχουμε μια αδικία.
Είναι, λοιπόν, σαφέστατο ότι αυτό εδώ είναι μια αδικία, διότι επιβαρύνουμε υπέρμετρα πολίτες που αναγκάζονται να πωλούν την περιουσία τους, τα σπίτια τους, τα ακίνητά τους, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της οικονομικής κατάστασης που υπάρχουν αυτήν την περίοδο.
Είναι κάτι το οποίο απασχολεί το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή λόγω των δημοσιονομικών και οικονομικών συνθηκών που υπάρχουν να το λύσουμε, αλλά να ξέρετε ότι μέσα στις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα γίνουν στις αρχές του 2016, μέσα από διάλογο και μέσα από μια λογική να αντιμετωπίσουμε υπερβολές ή προβλήματα που υπήρχαν, θα εξετάσουμε και αυτήν την περίπτωση.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΕΥΗ) ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ: Κύριε Υπουργέ, ελπίζω αυτό που λέτε στις νομοθετικές ρυθμίσεις, να είναι τον επόμενο μήνα, διότι είμαστε Κυβέρνηση δέκα μήνες και μας κατηγορούν συνεχώς για καθυστερήσεις.
Ξέρω το κίνητρο που δόθηκε για να φτιαχτεί ο νόμος. Κι εδώ θέλω να κάνω μια διόρθωση: Διαχωρίζει τις άλλες ομοειδείς πράξεις από το εξάμηνο και στα ακίνητα δίνει δύο χρόνια. Δηλαδή, ένας που έχει πέντε χωράφια να πουλήσει, θέλει πέντε χρόνια, αν έχει τον αγοραστή κι αν κάνει υπομονή ο αγοραστής να περιμένει κάθε δίχρονο να πουλάει από ένα.
Ξέρω καλά ότι αυτό ήταν αίτημα κατασκευαστών, πιθανά εποχές που η οικοδομή είχε άνθιση και υπήρχε μια έντονη αγοραπωλησία και από πολίτες. Εδώ δεν έλαβε, βέβαια, τότε ο νομοθέτης υπόψη του ότι ο κατασκευαστής δεν πλήρωνε ΦΠΑ -απαλλασσόταν από τον ΦΠΑ- ενώ ένας που έκανε απλή αγοραπωλησία, δεν είχε τέτοιο προνόμιο.
Παρ’ όλα αυτά πρέπει να το δούμε σε βάθος, διότι δημιουργεί πραγματικά σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στα έσοδα τα δικά μας. Διότι όταν δεν γίνεται αγοραπωλησία, δεν υπάρχουν κι έσοδα, αφού ο άλλος δεν πουλάει.
Πώς δηλαδή κάποιος θα πουλήσει το χωράφι του; Και γι’ αυτό έκανα και μια πρόταση στην οποία πρέπει να αναφερθώ λίγο. Πρέπει να διαχωρίσουμε ή τέλος πάντων να διευκολύνουμε την κατάσταση, καταρρίπτοντας την τελευταία φράση που λέει «δύο χρόνια» και να το αφήσουμε ως τροπολογία, να το αφήσουμε στους έξι μήνες. Μπορεί να υπάρξει μια συνεννόηση αγοραστή και πωλητή στα πλαίσια των έξι μηνών αν είναι να πουλήσει τρία χωράφια αντί για δύο. Να υπάρξει μια υπομονή σε αυτό ή να ειδωθεί σε σχέση με τον χρόνο. Δηλαδή, ένας άνθρωπος που το έχει είτε από κληρονομιά είτε το έχει αποκτήσει δέκα χρόνια πριν το ακίνητο, να μην εντάσσεται σε αυτήν τη λογική. Κάπως έτσι θέλω να ειδωθεί αυτό το θέμα, γιατί πραγματικά θα λύσουμε προβλήματα όχι εμπόρων, αλλά πολιτών που θέλουν να λύσουν προβλήματά τους.
Σας είπα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το θέμα της κληρονομιάς και των ποσοστών, το οποίο πραγματικά καταλαβαίνετε τι δημιουργεί. Ένας που κληρονομεί κάτι έχει ένα ποσοστό 2% και δεν μπορεί να το μεταβιβάσει στον άλλο κληρονόμο. Αν είναι τρία αυτά τα χωράφια, ας πούμε, θεωρείται έμπορος. Είναι ακραίο! Σας φέρνω ακραία παραδείγματα για να καταλάβετε τι συμβαίνει στην καθημερινότητα από το 2013 και έχουμε 2015 και πάμε στο 2016.
Είναι σοβαρό το ζήτημα και νομίζω ότι με μια πολύ απλή τροπολογία μπορεί να λυθεί άμεσα, γιατί -όπως το είδατε και εσείς- είναι απολύτως λογικό.
Ευχαριστώ.
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών): Όπως σωστά, επισημάνατε αυτή η διάταξη είχε μια λογική. Η λογική ήταν στο παρελθόν να υπάρχει μια φορολογική επιβάρυνση σε αυτούς, οι οποίοι δεν είχαν κάνει έναρξη σαν επιχειρηματίες, αλλά κρυβόντουσαν πίσω από τέτοιου είδους συναλλαγές, τρεις ανά εξάμηνο. Αυτή ήταν η λογική. Στο θέμα των ακινήτων είναι για δύο έτη το εξάμηνο.
Αυτό, όμως, αυτή την περίοδο δημιούργησε προβλήματα. Είναι κάτι που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε τώρα. Είναι μέσα στις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε με τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μέσα στο 2016. Θέλουμε, πλέον, η έννοια της επιχειρηματικής συναλλαγής, η έννοια του εμπόρου, η έννοια του επιχειρηματία να μην συναρτάται από τέτοια πράγματα, αλλά από άλλα φορολογικά χαρακτηριστικά, από άλλους φορολογικούς ελέγχους.
Είμαστε, δυστυχώς, δεσμευμένοι σε ένα φορολογικό σύστημα και σε ένα φορολογικό πλαίσιο που ούτε αποτελεσματικότητα μας δίνει ούτε δικαιοσύνη. Όμως, μέχρι να το αλλάξουμε, θα προσπαθήσουμε με αυτό το σύστημα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του προϋπολογισμού.
Επιβεβαιώνω, όμως, ότι είναι μέσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών και αυτό και άλλα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις μέσα στις αλλαγές που θα γίνουν στην αρχή του 2016 να τα αντιμετωπίσουμε με τη λογική της φορολογικής δικαιοσύνης που επιβάλλει το Σύνταγμα.
Πηγή: http://www.taxheaven.gr © Taxheaven Δείτε περισσότερα http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/26774