tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Θ.Μίαρης: Πάταξη της φοροδιαφυγής. Ναι αλλά πως;

Από τις 2062 περιπτώσεις που αφορά η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, το 2013 είχαν ελεγχθεί 5 υποθέσεις, και το 2014 έχουν ελεγχθεί 20!

Γράφει

ο Θρασύβουλος Μίαρης,

φορτεχνικός

 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία εμπλέκονται ακόμα και πολιτικά πρόσωπα. Η υπόθεση παραδόθηκε στο ΣΔΟΕ μετά από τις γνωστές «διαδρομές» στα τέλη του 2012. Ο έλεγχος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012. Από τις 2062 περιπτώσεις που αφορά η υπόθεση, το 2013 είχαν ελεγχθεί 5 υποθέσεις, και το 2014 έχουν ελεγχθεί 20. Με την λίστα Λαγκάρντ ασχολούνται μόνο 35 ελεγκτές του ΣΔΟΕ, οι οποίοι παράλληλα ασχολούνται και με άλλες υποθέσεις, την ίδια στιγμή που η υπόθεση παραγράφεται νομικά στις 31.12.2015. Από τις 25 υποθέσεις που έχουν ελεγχθεί, έχει διαπιστωθεί απόκρυψη εισοδημάτων ύψους 25 εκατομμυρίων, και οι φόροι που αναλογούν είναι τουλάχιστον 12 εκ. ευρώ.

Του Θρασύβολου Μίαρη 

 

Ανάλογες υποθέσεις που εκκρεμούν, εκτός της Λίστας Λαγκάρντ, είναι:

• Η λίστα Λουξεμβούργου

• Η λίστα Ελλήνων με σκάφη υπό ολλανδική σημαία.

• Η λίστα Ελλήνων με ακίνητα στο Λονδίνο

• Η λίστα «Νικολούδη»

• Το «πόθεν έσχες» πολιτικών προσώπων.

• Οι υποθέσεις φοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

• Οι έλεγχοι στις επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

• Οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Το ΣΔΟΕ αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οργανωτικά προβλήματα. Τα πιο σημαντικά είναι η έλλειψη προσωπικού (υπηρετούν 730 πανελλαδικά, ενώ προ Μνημονίου υπήρχαν 1500 οργανικές θέσεις), η έλλειψη βασικής υποδομής, η έλλειψη κονδυλίων για υπερωρίες και εκτός έδρας μετακινήσεις, η σύγχυση και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλες οικονομικές υπηρεσίες.

 

Άλλα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα είναι:

Η έλλειψη νομικής υποστήριξης των ελεγκτών. Οι οποίοι σε πολύ σοβαρές υποθέσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με πανίσχυρα νομικά επιτελεία των ελεγχομένων.

Ο μεγάλος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων. Μόνο από εισαγγελικές παραγγελίες, το ΣΔΟΕ έχει τουλάχιστον 20.000 υποθέσεις για έλεγχο.

 

Μεθοδολογία Έμμεσων Τεχνικών Ελέγχου

Η εφαρμογή αυτών διατάξεων γίνεται και για περιπτώσεις ελέγχου εμβασμάτων στο εξωτερικό, της λίστας Lagarde, προσαυξήσεων εισοδήματος από διάφορες πηγές, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. 

 

Τι σημαίνει όμως αυτό στη πράξη;

 

Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. παραλαμβάνει δηλώσεις με αντικειμενικές δαπάνες, η ΓΓΠΣ εκκαθαρίζει και υπολογίζει φόρο για εισοδήματα βάσει τεκμηρίων και ο ελεγκτής καταργεί τις προηγούμενες διαδικασίες, επιλέγει την προσφορότερη για το Δημόσιο συμφέρον τεχνική και προσδιορίζει τη φορολογητέα ύλη.

Επιπλέον δημιουργούνται και άλλα ερωτήματα. Ποιος φορολογούμενος έχει στο αρχείο του, τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες των ΙΧΕ αυτοκινήτων, των ΔΕΚΟ, των λοιπών δαπανών διαβίωσης, τις κινήσεις των πιστωτικών καρτών; Όλα αυτά τα στοιχεία δεν υπήρχε υποχρέωση να διατηρηθούν από τους φορολογούμενους. Αν δεν υπάρχουν στο αρχείο προτείνεται η εύκολη λύση, θα καλείται ο ελεγχόμενος να συμπληρώσει υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει το ποσό της δαπάνης για κάθε ελεγχόμενο έτος και εκεί αρχίζουν οι αμφισβητήσεις.

Για την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά τα παρελθόντα έτη που εξετάζονται προκειμένου να προσδιοριστεί το πραγματικό διαθέσιμο κεφάλαιο προηγουμένων ετών, εφόσον βέβαια αυτό είναι δυνατό να διασταυρωθεί με τις φορολογικές δηλώσεις και τα στοιχεία που τηρούνται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του ελεγχόμενου ή με τεκμηριωμένα στοιχεία που προσκομίζονται από το φορολογούμενο (π.χ. φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών, συνοδευόμενες με τα εκκαθαριστικά σημειώματα ή με επίδειξη κατάθεσης μέσω ταχυδρομείου ή παραλαβής του αντιγράφου της δήλωσης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.).

Αξιοπρόσεκτη σημείωση είναι και το ότι δεν αναζητούνται τα δικαιολογητικά, για τα ποσά που είναι αναγεγραμμένα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος παρελθόντων ετών και τα οποία χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του πραγματικού διαθεσίμου κεφαλαίου.

Έσοδα αποκτηθέντα και μη συμπεριληφθέντα στις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος παρελθόντων ετών του ελεγχόμενου, του/της συζύγου και των προστατευμένων μελών αυτών ως μη έχοντες φορολογική υποχρέωση να τα δηλώσουν. Π.χ. έσοδα από τόκους, από πωλητήρια συμβόλαια, δηλώσεις φόρου δωρεάς-κληρονομιάς χρημάτων, κέρδη από τυχερά παίγνια, γενικά συμβάσεις δανείων και κάθε σχετικό έγγραφο, θα λαμβάνονται υπ’ όψιν εφόσον φέρουν βεβαία ημερομηνία και στοιχεία νομιμότητας.

Γεννιούνται νέα ερωτήματα, για το πως θα διασταυρωθεί η νομιμότητα των εγγράφων που θα τεθούν στη διάθεση του ελέγχου, αφού είναι γνωστό ότι οι Δ.Ο.Υ. έχουν καταστρέψει το αρχείο τους μέχρι το έτος 1997. 

Τέλος μπλόκο και καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρου για 800.000 φορολογούμενους φέρνει η αυτόματη παρακράτηση των ποσών που έχουν λαμβάνειν από την εφορία όσοι χρωστούν ταυτόχρονα και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη λίστα των 800.000 φορολογούμενων υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν χρωστούν στα ταμεία. Παρά ταύτα θα περιμένουν να ολοκληρωθούν πρώτα οι διασταυρώσεις μέσω των ΚΕΑΟ και των άλλων ταμείων για να διαπιστωθεί πόσοι χρωστούν εισφορές και στη συνέχεια να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Το ΚΕΑΟ, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα από έναν πρώτο έλεγχο που έκανε σε συνεργασία με το ΙΚΑ, εντόπισε ότι στη λίστα των 800.000 φορολογούμενων με επιστροφή φόρου οι 40.000 έχουν και οφειλές της τάξης των 800 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για να ξεκαθαριστεί όμως πλήρως πόσοι είναι οι οφειλέτες της λίστας θα πρέπει τα στοιχεία τους να διασταυρωθούν με τα άλλα Ταμεία, δηλαδή τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ, για να διαπιστωθεί πόσοι από τους έχοντες επιστροφή φόρου χρωστούν εισφορές και σε τι ύψος ανέρχονται αυτές.