tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι έγινε στο τετ-α-τετ της Α. Μέρκελ με Έλληνες επιχειρηματίες

Περίπου 2 ώρες κράτησε το γεύμα εργασίας που παρέθεσε η γερμανική κυβέρνηση, με προσκεκλημένους έξι εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και τα όσα συζητήθηκαν με την Α. Μέρκελ, ρίχνουν φως στο πώς αντιλαμβάνεται το Βερολίνο σημαντικές πτυχές της ελληνικής οικονομίας, όπως η φορολογία.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες έθεσαν το ζήτημα των υψηλών συντελεστών και η Γερμανίδα Καγκελάριος, φέρεται να τους απάντησε ότι όντως η υψηλή φορολογία είναι αντιαναπτυξιακή. Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι όποιες φορολογικές και κοινωνικές παροχές δεν θα πρέπει να γίνονται σε βάρος του πλεονάσματος, για να μην τρωθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, η οποία κατά την Α. Μέρκελ είναι ακόμα ευαίσθητη. Κι αυτή η τοποθέτηση εκτιμάται ότι επιχειρεί να βάλει “φρένο” στα όσα ακούγονται και συζητιούνται στην Αθήνα για μειώσεις φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η Α. Μέρκελ παραδέχθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, όμως ανέφερε στους προσκεκλημένους της ότι υπάρχει ακόμα υστέρηση στο πεδίο της Δημόσιας Διοίκησης κι εκεί θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες. Όσον αφορά, δε, στις επενδύσεις, η Γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμανε ότι απαιτούνται πολλές και σημαντικές, με συνεχή προσπάθεια προσέλκυσης.

Εκτεταμένη ήταν η συζήτηση και για τις τράπεζες, δηλαδή για τα «κόκκινα» δάνεια. «Το ξέρουμε, το παρακολουθούμε, βλέπουμε ότι γίνεται προσπάθεια εξυγίανσης» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, με φόντο τις πυρετώδεις διεργασίες για το σχέδιο, με το οποίο οι τράπεζες θα “ξεφορτωθούν” τουλάχιστον 15- 20 δισ προβληματικών δανείων.

Στο τραπέζι, ως ήταν αναμενόμενο, τέθηκε και το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την Α. Μέρκελ να σημειώνει για μια ακόμα φορά ότι πρόκειται για μια επωφελή Συμφωνία. Για την Ευρώπη, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει κοινή Άμυνα κι ότι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του λαϊκισμού για να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ, ενώ για το Brexit τους είπε χαρακτηριστικά: Η Βρετανία ανακοίνωσε διαζύγιο, αλλά θα πρέπει να θέλεις και να χωρίσεις.

Στο ίδιο τραπέζι με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κάθισαν τέσσερα από τα μέλη του δ.σ. του ΣΕΒ και συγκεκριμένα οι κ.κ. Ε. Βασιλάκης της Aegean, Ε. Μυτιληναίος, Ν. Καραμούζης ως πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Μ. Τσαμάζ του ΟΤΕ, όπως επίσης ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μ. Μαϊλης και η επικεφαλής της Neptune Lines Μ. Τραυλού, που εκπροσώπησε το χώρο της ναυτιλίας.