Τι προβλέπεται για ελέγχους επιχειρήσεων από την Εποπτική Αρχή

σύμφωνα με το νέο πολυνομοσχέδιο ΦΕΚ 4512/2018 θα αλλάξει κατά πολύ ο τρόπος ελέγχων από τους φορείς σχετικά με τον επιχειρηματικό κόσμο

Της Ειρήνης Τσεσμελή, Λογίστριας Οικονομικής Συμβούλου

Εκτός των άλλων λοιπόν, σύμφωνα με το νέο πολυνομοσχέδιο ΦΕΚ 4512/2018 θα αλλάξει κατά πολύ ο τρόπος ελέγχων από τους φορείς σχετικά με τον επιχειρηματικό κόσμο. Πως θα γίνει αυτό; Μάλλον για τους νομοθέτες που η φαντασία τους δείχνει να ξεπερνά τις αμερικανικές παραγωγές με έναν πολύ απλό και εύκολο τρόπο.

Παρουσιάζεται λοιπόν η ΕΠΟΠΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, που αγκαλιάζει στοργικά όλες τις ελεγκτικές αρχές από Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, ΕΦΕΤ, Τεχνική Γραμματεία Βιομηχανίας του ΥΠ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και Εμπορίου, Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Υπ. Υγείας, Υπ. Εργασίας, ΣΕΠΕ, Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Επιθεώρηση Περιβάλλοντος Δόμησης, Περιφέρειες, ΟΤΑ, Λιμενικό –Αστυνομικό-Πυροσβεστικό Σώμα, Υπ .Εσωτερικών, Τουρισμού, Πολιτισμού ΕΟΤ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟΕ, κ.ά φορείς και αρχές που ασκούν εποπτεία.
Όμως τι σημαίνει όλο αυτό; Μήπως το τέλος του Δημοσίου όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα; Μήπως μία συνολική ομαδική αρχή που θα είναι υπεύθυνη για τους καθολικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα; Το σίγουρο είναι πως εφαρμόζεται για το καλό των καταναλωτών-πολιτών, δηλαδή για το καλό όλων μας. Ελεγκτές θα έρχονται στο χώρο της επιχείρησής σας για να σας δώσουν συμβουλές και να συλλέξουν στατιστικά στοιχεία για καταναλωτικά προϊόντα, εμπορεύματα, παροχή υπηρεσιών, μεταποιητικές, ξενοδοχειακές και γενικά όλα τα είδη των επιχειρήσεων στην Ελληνική Επικράτεια!!! Από έναν μόνο φορέα θα ελέγχονται για κάθε είδους παράβαση που έχουν άμεση σχέση με δημόσια έσοδα εργασιακά-εργατικά, ασφάλεια, άδειες, περιβάλλον, υγεία, τρόφιμα, εμπορεύματα, μεταφορές κλπ.
Τα φύλλα έλεγχου κατόπιν αυτού, θα διανέμονται στα εποπτικά τμήματα όλων των φορέων ανάλογα τις παραβάσεις που προκύπτουν. Μην ξεχνάμε πως θα πρέπει να αναφερθούμε και στους νόμους 4442/2016 που αφορούν αλλαγές στην άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και στον φοροεισπρακτικό νόμο ΦΕΚ αρ.91354 30.08.2017 του Υπ. Ανάπτυξης όπου με τις διατάξεις τους θα πρέπει η κάθε επιχείρηση να έχει συμμορφωθεί.
Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρώ ότι  θα συμφωνήσει, για την αρτιότερη και ορθότερη επίτευξη του σκοπού δραστηριότητάς τους σε όλο το φάσμα  και το εύρος των επιχειρήσεων.
Όμως όταν αντί του ενός έλεγχου, υπάρχει ένας ταυτόχρονος πολυέλεγχος σε όλο το φάσμα της εκάστοτε εταιρείας τι γίνεται; Πόσοι από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι γνώστες έστω των κείμενων προβλέψεων και  διατάξεων που απορρέουν από τον κάθε φορέα ξεχωριστά, για τις προβλέψεις και τις  ενέργειες που ίσως υποχρεούται η κάθε εταιρεία να γνωρίζει προς αποφυγή επιβολής προστίμων και την  ορθή τήρηση της νομοθεσίας; Όλοι;
Συνιστάται σε όλον τον κόσμο που διατηρεί από περίπτερο μέχρι εργοστάσιο να προβεί σε όλες τις μεταβολές και αλλαγές κατά δραστηριότητα ώστε να αντιμετωπίσουν αυτό που έρχεται το οποίο δεν είναι διόλου απλό.
Για να σας αφυπνίσω θα σας βάλω σε σκέψεις… Α. Μετά το σύνολο των διάφορων προστίμων που μπορεί να επιβληθούν που βεβαιώνονται; ΣΤΗΝ Α.Α.Δ.Ε.  δηλαδή στο ΤΑΧΙΣ. Β. Θα έχετε να καταβάλετε  το ποσό σε 12 δόσεις; ΟΧΙ. Γ. Εάν έχετε ρύθμιση εκπίπτει κι αυτή λόγο της ισχύς από 01.01.2018 του νόμου4321/15; ΝΑΙ Δ. Θα γίνετε στο σύνολο του απαιτητό το ποσόν; ΝΑΙ. Ε. Θα προβαίνουν σε κατασχέσεις; ΝΑΙ.
Επίσης πολλοί από τους ΚΑΔ έως 31.12.2018 ,αρ.16 ν.4442/2016 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ , θα δηλώνονται πλέον στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων Ελέγχου(ΟΠ-ΑΔΕ).Πρόγραμμα που αφορούσε στις επιδοτήσεις ΕΣΠΑ, τώρα θα αφορά πολλές από τις εταιρείες οι οποίες κατά την έναρξή τους θα πρέπει να γνωστοποιούν την δραστηριότητα τους προς έγκριση. Από εκεί θα λαμβάνεται άδεια, πιστοποιητικό ή βεβαίωση. Το ποσό καταβολής  παράβολου θα άπτεται στο είδος της επιχείρησης, για να δηλωθούν στην συγκεκριμένη πλατφόρμα ελέγχου. Το ύψος στο πρόστιμο; Ανάλογα με την παράβαση ή την έλλειψη γνωστοποίησης θα κυμαίνεται από 500 έως 100.000ευρώ ενώ αρ.15ν.4442/2016 η παράλειψη γνωστοποίησης μεταβολής από 100 έως 20.000 ευρώ.
Το συμπέρασμα; Είμαστε αχάριστοι γιατί μας σκέφτονται και θέλουν να αναπτυχθούν φιλικές σχέσεις μεταξύ εταιρειών και δημοσίου, να μας αξιολογήσουν για την εργασία μας, να μας υποστηρίξουν για την αποδοτικότητα της επιχείρησης μας  και να μας βοηθήσουν με συμμόρφωση αρ.129 -149 4518/2018
Έχουμε μεγάλη ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ!!!!

ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ – ΟΙΚ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ