tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τι σχεδιάζεται για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Πόσες από τις 61.000 αναμένεται να μεταφερθούν στις λεγόμενες «ανελαστικές» που εκτιμάται ότι θα είναι οι τελευταίες υποθέσεις που θα διεκπεραιωθούν. Τι σχεδιάζεται για τις συντάξεις του Δημοσίου. Πότε θα ξεκινήσει η έκδοση των επικουρικών και των εφάπαξ.

Μάχη, για να εκδοθούν εντός των επόμενων 60 ημερών οι περίπου 18.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις του Δημοσίου που είναι ληξιπρόθεσμες, αναμένεται να δώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Ήδη, σύμφωνα με τα στελέχη του Ταμείου, η διαδικασία εκκαθάρισης έφθασε στον «σκληρό πυρήνα» του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Στο αρχηγείο του ΕΦΚΑ, στο πράσινο κτήριο της Κηφισίας, εκτιμούν ότι απομένουν 60 κουραστικές ημέρες προκειμένου, οι περισσότερες από τις 61.000 εκκρεμείς αιτήσεις κύριας σύνταξης να εκκαθαριστούν. Όχι όλες, καθώς υπάρχουν περίπου 20.000 οι οποίες είναι εν δυνάμει ανελαστικές και εκτιμάται ότι τελικά θα προστεθούν στις άλλες περίπου 5.000 με 6.000 αιτήσεις που ήδη έχουν χαρακτηριστεί έτσι και δεν υπολογίζονται στα στοιχεία που δημοσιοποιούνται.

Από τις υπόλοιπες περίπου 40.000, όπως δήλωσε και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έκδοση των συντάξεων του Δημοσίου, καθώς εκτιμάται ότι οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες είναι κοντά στις 18.000. Και βέβαια υπάρχει και ο «μόνιμος πονοκέφαλος» των αιτήσεων διαδοχικής ασφάλισης, με τις προσπάθειες να επικεντρώνονται όχι μόνο σε αυτές του Δημοσίου αλλά και του πρώην ΙΚΑ με τα υπόλοιπα πρώην ταμεία.

Ο αγώνας δρόμου είναι μαραθώνιος και δεν τελειώνει σε αυτές τις εκκρεμότητες. Υπάρχουν άλλες τουλάχιστον 25.000 αιτήσεις για διεθνείς συντάξεις, με τις οποίες η «ομάδα κρούσης» που λειτουργεί στο στρατηγείο του ΕΦΚΑ άρχισε να ασχολείται από τις αρχές Ιουλίου και αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση. Και βέβαια, παραμένουν σε αναμονή, πάνω από 100.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, για τις οποίες το χρονοδιάγραμμα προβλέπει αποκλιμάκωση, προς το τέλος του έτους και εκκαθάριση του ισχύοντος στοκ, εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Ανελαστικές, εν δυνάμει ανελαστικές και διεθνείς

Στα στοιχεία που παρουσιάζει κατά καιρούς ο ΕΦΚΑ και τα οποία καταθέτει και στην Κομισιόν, δεν υπολογίζονται περίπου 5.000-6.000 ανελαστικές περιπτώσεις αιτήσεων, με σοβαρές νομικές ή τεχνικές ελλείψεις. Σε αυτές, προβλέπεται ότι θα προστεθούν κάποιες από τις περίπου 20.000 αιτήσεις που αποτελούν τον… πάτο του βαρελιού όσον αφορά τις εναπομείνασες 61.000 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν η διοίκηση του ΕΦΚΑ, η ομάδα έργου καθώς και οι εμπλεκόμενες εταιρείες PWC και Instrasoft, διαπιστώνονται τα εξής:

  • Περίπου 1.000 αιτήσεις προσκρούουν σε δικαστικές διενέξεις του ασφαλισμένου με τον ΕΦΚΑ. Εάν δεν ολοκληρωθούν τα δικαστήρια και δεν υπάρξει οριστική απόφαση, η αίτηση δεν μπορεί να «ξεμπλοκάρει».
  • Τουλάχιστον 2.000 αιτήσεις έγιναν από ασφαλισμένους που έχουν οφειλές στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για τους οποίους προβλέπεται η δυνατότητα λήψης σύνταξης με συμψηφισμό μόνο εφόσον τα χρέη δεν ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, καθώς και για αγρότες που το όριο οφειλών ανέρχεται στα 6.000 ευρώ.
  • Περίπου 6.000 ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλλει αίτησης συνταξιοδότησης για την λήψη αναπηρικής σύνταξης, δεν μπορούν να την λάβουν καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο ιατρικός τους φάκελος για την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας. Είτε λείπουν κάποια στοιχεία από τον φάκελο, είτε έχει καθυστερήσει από τα ΚΕΠΑ η ιατρική γνωμάτευση.
  • Τέλος, περίπου 11.000 ασφαλισμένοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Οι διεθνείς συντάξεις εκτιμώνται σε περίπου 26.600 εκ των οποίων οι 23.800 είναι ληξιπρόθεσμες. Τον Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μια σημαντική μείωση των εκκρεμοτήτων, ώστε να προσεγγίζουν τις 20.000, καθώς υπήρξε μια προσπάθεια αντιμετώπισης κάποιων φακέλων και ήδη έχουν εκδοθεί περισσότερες από 3.000. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι το στοκ με το οποίο καλούνται να «παλέψουν» οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διανύοντας τα τελευταία χιλιόμετρα και να υπάρξει μια σημαντική αποκλιμάκωση είναι περίπου 40.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 18.000 αφορούν το δημόσιο (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – ΓΛΚ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την δημιουργία νέου συμπληρωματικού λογισμικού, ώστε και οι συντάξεις από το ΓΛΚ να εκδίδονται με ψηφιοποιημένη διαδικασία. Μια μικρή «ομάδα κρούσης» από την ομάδα των στελεχών της PWC θα επιβλέπει το πρότζεκτ. Άλλοι 50 υπάλληλοι του ΕΦΚΑ αναμένεται να μεταφερθούν στο ΓΛΚ προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης του προβλήματος, ενώ υπό την επίβλεψη του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ Αλέξανδρου Βαρβέρη, όλοι μαζί «τρέχουν» την αυτοματοποίηση της διαδικασίας ώστε να προχωρήσει και στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, αρχικά του δημοσίου και στη συνέχεια όλων των επιμέρους ταμείων.

Στόχος είναι, οι συντάξεις να εκδίδονται το πολύ σε 90 ημέρες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και στο δημόσιο.

Πηγή: euro2day.gr

Β