tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολογήτου

Αμετακίνητο από τις θέσεις του, αναφορικά με την αναγκαιότητα μείωσης του αφορολογήτου, εμφανίζεται το ΔΝΤ κι ως εκ τούτου ο πήχης δυσκολίας για τις ελληνικές Αρχές μπαίνει ψηλά, καθώς και οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι το μέτρο έχει φιλοαναπτυξιακή χροιά.

 

«Θα απελευθερωθούν πόροι για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, για επενδύσεις, για ένα πιο φιλικό φορολογικό περιβάλλον, για την αποκατάσταση των δημόσιων δαπανών που συμπιέστηκαν στη διάρκεια της κρίσης με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής βασικών δημόσιων υπηρεσιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου επ’ αφορμή της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου, λίγες ώρες πριν συναντηθεί ο Ε. Τσακαλώτος με την Κ. Λαγκάρντ.

Η θέση του ΔΝΤ είναι διευρύνοντας τη φορολογική βάση, δηλαδή μικραίνοντας την περίμετρο του αφορολογήτου, εξασφαλίζονται πόροι μέσω των οποίων μπορούν αφενός να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές αφετέρου να ενισχυθούν επιδοματικά οι ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Στην ίδια γραμμή κινούνται και οι Ευρωπαίοι, εξ ου και η ανακοίνωση του τελευταίου Eurogroup για τη σχετική δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, αν και ο επικεφαλής της Ευρωομάδας άφησε ανοικτή μια χαραμάδα διαπραγμάτευσης όταν συζητηθούν τα δημοσιονομικά του 2020.

Μια τέτοια συζήτηση δεν θα ανοίξει, όμως, το Φθινόπωρο, δηλαδή με το σχεδιασμό του επόμενου Προϋπολογισμού, αλλά άμεσα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο. Εκεί, θα πρέπει να φανερώσει τις διαθέσεις του, χωρίς να αποκλειστεί το σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η επιλογή των δύο σεναρίων, όπως δηλαδή έγινε με τις περικοπές των συντάξεων.