tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το Ε.Ε.Α. δίνει το λόγο σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες – Δημήτρης Ραμαντζάς, Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Α., Πρόεδρος Επιτροπής Franchise E.Ε.Α.

Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να βιώνουν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον τους, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, δίνει το λόγο σε εκπροσώπους επαγγελματιών κλάδων και Προέδρους Σωματείων για να εκφράσουν τις αγωνίες και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον κλάδο του του franchise μιλά στο eea.gr ο κ. Δημήτρης Ραμαντζάς, Μέλος Δ.Σ. ΕΕΑ, Μέλος Δ.Σ. ΠΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, Πρόεδρος Επιτροπής Franchise E.Ε.Α., Πρόεδρος Ένωσης Δικαιόχρησης Ελλάδος και Co founder & Partner So Easy Education:

 

“Το αντικείμενό μας είναι η ανάπτυξη δικτύου franchise στην εκπαίδευση. Όσον αφορά στον κλάδο της εκπαίδευσης είναι καταγεγραμμένο ότι συνεχίζει να υπάρχει ζήτηση όμως εμφανίζονται προβλήματα όπως η ικανότητα πληρωμής, η οποία έχει ελαχιστοποιηθεί, ενώ η τηλε-εκπαίδευση, επηρεασμένη από την ψυχολογία του lockdown, δημιουργεί κούραση και για τον λόγο αυτό υπάρχουν διακοπές στη φοίτηση καθώς και αναβολή έναρξης παρακολούθησης νέων μαθημάτων. Ως εκ τούτου η ζημιά ως οικονομικό αποτέλεσμα αγγίζει το 50% από τις αναμενόμενες εισπράξεις. 

Στο franchise για  να μπορεί να «στηθεί» μια νέα επιχείρηση είναι απαραίτητη μια παρουσίαση δια ζώσης κάτι που είναι αδύνατον με τις παρούσες συνθήκες. Έτσι υπάρχει μεν ενδιαφέρον για τοποθέτηση χρήματος σε μια καινούργια επένδυση όμως αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Επομένως παρατηρείται σχεδόν μηδενικό αποτέλεσμα. Καταγράφεται λοιπόν, ολική ζημιά σε εισπράξεις για νέες επιχειρήσεις.

Τα μέτρα ενίσχυσης στον κλάδο μας σαφώς παρέχουν βοήθεια όμως αυτή είναι η ελάχιστη μπροστά στη ζημιά που έχουμε υποστεί. Εκτιμάμε ότι η χορήγηση χρήματος με μικρά ποσά παρέχει την ελάχιστη βοήθεια που θα μπορούσε να μετρηθεί.

Για να υπάρχει επιχείρηση πρέπει να υπάρχει αντικείμενο εργασίας. Για να μπορεί να υπάρχει αντικείμενο εργασίας πρέπει να υπάρξει ευκολότερη πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτήσεις ώστε να είναι δυνατή είτε η επανατοποθέτηση μια επιχείρησης στην αγορά, είτε η έναρξη μιας νέας επιχείρησης. Το βασικό μέτρο λοιπόν είναι η  ελαχιστοποίηση των κριτηρίων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Θεωρώ ότι θα υπάρξει μια έντονα πληττόμενη οικονομία που θα αντικατοπτρίζεται πλήρως στον οικογενειακό προγραμματισμό. Θα υπάρχει διάθεση κατανάλωσης λόγω της μακρόχρονης πίεσης και αποκλεισμού, όμως δεν θα υπάρχει οικονομική δυνατότητα για την κατανάλωση αυτή. Ως εκ τούτου πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν είτε λόγω του ανωτέρω λόγου είτε γιατί λόγω έλλειψης κεφαλαίου δεν θα μπορούν να επανατοποθετηθούν. Η λύση πάλι πιστεύω ότι είναι η ευκολότερη πρόσβαση σε νέο χρήμα ώστε να μπορούν να «στηθούν» ξανά οι επιχειρήσεις και να μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ε.Ε.Α. εργάζεται εντατικά με παρεμβάσεις του προς την Πολιτεία για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή επανεκκίνηση του εμπορίου.

Οι δράσεις του είναι συνεχείς και αποτελεσματικές στο μέτρο του δυνατού.

Άλλωστε ο σκοπός μας είναι να επιμελούμαστε για τα συμφέροντα του εμπορικού κόσμου, της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας”.