tuv-iso-logo

Το Ε.Ε.Α. δίνει το λόγο σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες – Μίνα Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών

Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να βιώνουν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον τους, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, δίνει το λόγο σε εκπροσώπους επαγγελματιών κλάδων και Προέδρους Σωματείων για να εκφράσουν τις αγωνίες και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Μιλώντας στο eea.gr η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΑΣΙΠΣ) και Πρόεδρος της Επιτροπής Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών του Ε.Ε.Α. κ. Μίνα Γιαζιτζόγλου – Καστανιά υπογραμμίζει το σημαντικό πλήγμα που δέχεται ο ευαίσθητος αυτός κλάδος, τονίζει ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων του εξαιρείται από αρκετά μέτρα της κυβέρνησης, και ζητεί ουσιαστική, αποτελεσματική οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών και επιχειρηματιών, προειδοποιώντας ότι χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς φορολογικά κίνητρα, δεν υπάρχει επόμενη μέρα.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

  • Ποια εκτιμάτε ότι είναι η ζημία που έχει υποστεί ο κλάδος σας λόγω της πανδημίας;

Οι ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί είναι ένας ευαίσθητος δείκτης για την αντοχή των μικρών επιχειρήσεων και την οικονομική συνοχή σε τοπικό επίπεδο. Το μεγάλο ποσοστό των πελατών που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους, προέρχεται από την μικρομεσαία τάξη των επιχειρηματιών και των ιδιωτικών υπαλλήλων, δύο κατηγορίες που πλήττονται βάναυσα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Επομένως όταν είναι κλειστό, όταν “λυγίζει”, το 86% της Αγοράς, θα λυγίσει σαν ντόμινο και το ίδιο ποσοστό των Παιδικών Σταθμών. Αν προσθέσετε και πάνω από 30% των Δομών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, που ξεκίνησε στα “κόκκινα”, τη σχολική χρονιά χωρίς καμία ενίσχυση  από την πολιτεία για τις υγειονομικές προσαρμογές που μας επέβαλαν, εκτινάσσοντας τα κόστη για την έναρξη των σχολείων μας,  το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο.

  • Πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί;

Όταν καταρρέει η αγορά, για ποια αποτελεσματικότητα να μιλήσουμε; Τα μέτρα δεν φτάνουν ! Στον κλάδο μας υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες που δυστυχώς μας εξαιρούν από αρκετά μέτρα της κυβέρνησης. Δυστυχώς με τα κριτήρια και τις απαγορεύσεις που θέτουν μας αποκλείουν από πολλά μέτρα, όπως της έκπτωσης του ενοικίου, που θα μπορούσε να μας δώσει μία ανάσα. Επίσης καμία πρόβλεψη δεν υπήρξε για την ένταξη και των παιδιών των  ιδιωτικών παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, στα μέτρα ενίσχυσης της πολιτείας, με υγειονομικό υλικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό που μοιράστηκε στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων  και των παιδικών σταθμών των Δήμων. Καμία ελάφρυνση του κόστους των τελών κυκλοφορίας και των ασφαλειών για τα σχολικά μας που ήταν και είναι παρκαρισμένα με κρατική εντολή. Εισπράττουμε μία απαξίωση ως προς τον ιδιωτικό τομέα και την μικρομεσαία επιχείρηση σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα που δεν έχει στερηθεί ούτε ένα ευρώ.

  • Ποια επιπλέον μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει να ληφθούν για να καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις;

Η επιστρεπτέα προκαταβολή και η αναστολή των συμβάσεων, δεν φτάνουν ! Χρειάζεται ουσιαστική, αποτελεσματική οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Τα στοιχεία η Κυβέρνηση τα έχει ! Πρέπει να μελετήσει βαθιά, τις ανάγκες κάθε κατηγορίας επαγγελματιών, να ανοίξει την πόρτα στην αγωνία μας ! Η Πολιτεία, όπως σωστά τονίζει το ΕΕΑ, σχεδιάζει και υλοποιεί μέτρα ζωής και θανάτου για μας, χωρίς καν να ζητήσει τη θέση μας, τη γνώση μας ! Για την περίπτωση των Παιδικών Σταθμών, το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας έχει συστήσει «Επιτροπή για την δημιουργία προγράμματος για την προσχολική ηλικία», χωρίς να έχει καλέσει εκπρόσωπο ούτε της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, ούτε σχετικών Πανεπιστημίων.!!

  • Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στο πλαίσιο αυτό;

Το ΕΕΑ είναι πραγματικά το στήριγμα και η φωνή μας, αυτές τις ώρες. Η θέση του Προέδρου, του κ. Χατζηθεοδοσίου, ότι πρέπει να βρεθεί λύση μέσω  ενός μείγματος που και την κινητικότητα θα περιορίζει, αλλά και που θα επιτρέπει την υπό προϋποθέσεις λειτουργία κάποιων επιχειρήσεων, είναι το δείγμα κοινωνικής υπευθυνότητας των Επαγγελματιών.  Το Επιμελητήριο δίνει τη μάχη στο κορυφαίο επίπεδο, με σύνεση και ευθύνη !

  • Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα, μετά την πανδημία;

Χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς φορολογικά κίνητρα, δεν υπάρχει επόμενη μέρα. Αν π.χ. δεν λυθεί ΤΩΡΑ, το μοντέλο χρηματοδότησης της Προσχολικής Αγωγής στον ιδιωτικό τομέα, αν η χρηματοδότηση μέσω  ΕΣΠΑ δεν αυξηθεί πραγματικά (όχι μοιράζοντας κάθε χρόνο τα ίδια χρήματα σε περισσότερα παιδιά), αν δεν τονωθεί η συνολική ρευστότητα της αγοράς, αν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, πολλοί ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να επαναλειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο !