tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το Ε.Ε.Α. δίνει το λόγο σε μικρομεσαίους και επαγγελματίες – Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Α.

Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να βιώνουν μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το παρόν και το μέλλον τους, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του, δίνει το λόγο σε εκπροσώπους επαγγελματιών κλάδων και Προέδρους Σωματείων για να εκφράσουν τις αγωνίες και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Μιλώντας στο eea.gr ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που δραστηριοποιείται στον χώρο του λιανεμπορίου, υπογραμμίζει την πολύ μεγάλη ζημιά που έχει προκληθεί λόγω της πανδημίας και των αλλεπάλληλων lockdown.

Όπως εξηγεί, “η επιλογή του “άνοιξε-κλείσε” ήταν καταστροφική για τα καταστήματα, ενώ και όταν αυτά αποφασιζόταν να επαναλειτουργήσουν, με μεθόδους όπως το click away, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, καθώς στον τρόπο αυτό λειτουργίας μπορούσαν να ανταποκριθούν μόνο οι επιχειρήσεις που είχαν δομημένα eshop -μικρό δηλαδή ποσοστό του συνόλου των επιχειρήσεων λιανεμπορίου. Πάντως, η πανδημία κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη προσαρμογής των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς φαίνεται ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, επομένως τα e-shop θα αποτελέσουν αναγκαίο βραχίονα των επιχειρήσεων”.

Στις 10 πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, η κίνηση στην αγορά είναι υποτονική με τους καταναλωτές να είναι “μουδιασμένοι” τόσο λόγω των επιδημιολογικών στοιχείων όσο και του συστήματος των ραντεβού και των sms που φαίνεται να τους μπερδεύει. “Εκτιμώ ότι η παρέμβαση του Ε.Ε.Α. προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για την κατάργηση των ραντεβού, είναι σημαντική και εφόσον αυτό υλοποιηθεί θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην αγοραστική κίνηση, όσο πλησιάζουμε και προς το Πάσχα”, αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος.

“Σε κάθε περίπτωση τα καταστήματα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να τηρούνται από όλους τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ώστε και να διασφαλίζεται η προστασίας της δημόσιας υγείας και να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις”, τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει ότι δεν είναι αρκετά για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ειδικά όταν αυτές ήταν κλειστές και με μηδενικούς τζίρους, θυμίζοντας ότι οι αντοχές των μικρομεσαίων ήταν ήδη -προ κορονοϊού- κατά πολύ περιορισμένες μετά από μια δεκαετή κρίση. Ο κ. Γιαννόπουλος ζητεί -μεταξύ άλλων- να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα στήριξης και για το λιανεμπόριο, καθώς, ειδικά σε τομείς που εξαρτώνται από την εποχικότητα, τα εμπορεύματα της χειμερινής σεζόν έχουν μείνει αδιάθετα και οι επιχειρηματίες αδυνατούν να αγοράσουν νέα, για την ανοιξιάτικη-καλοκαιρινή σεζόν. Ζητεί, επίσης, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή να γίνει Μη Επιστρεπτέα, να δοθεί μια γενναία παράταση για τα χρέη προς το Δημόσιο, να καλυφθούν από το Δημόσιο οι εισφορές για το διάστημα που τα καταστήματα ήταν κλειστά με κρατική εντολή και να υπάρξει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη.

Αναφερόμενος στην παρεμβατικότητα του Ε.Ε.Α., στο διάστημα της πανδημίας, εξαίρει τη Δράση του Επιμελητηρίου και υπογραμμίζει ότι η Διοίκηση, αφουγκραζόμενη την τεράστια αγωνία των επαγγελματιών, παρεμβαίνει διαρκώς προς τα αρμόδια Υπουργεία με σκοπό την ενίσχυση της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Καταλήγει πάντως με το αισιόδοξο μήνυμα ότι “σαν λαός είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα και θα τα καταφέρουμε ΞΑΝΑ”.