Το Ε.Ε.Α. στη Γενική Συνέλευση του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, η Γενική Συνέλευση του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), όπου παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Στο Δ.Σ. του ΕΕΔΕΓΕ συμμετέχει, εξάλλου, με την ιδιότητα της Γενικής Γραμματέως η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α. και μέλος του Επιμελητηρίου κα. Χριστίνα Φυτέα.

Στη Γ.Σ., η οποία έλαβε χώρα  στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», παρευρέθηκαν γυναίκες επιχειρηματίες – εκπρόσωποι από τα περισσότερα Επιμελητήρια της χώρας, που αποτελούν μέλη του ΕΕΔΕΓΕ και πολλοί ακόμα σημαντικοί εκπρόσωποι φορέων της επιχειρηματικής κοινότητας.

Μετά το πέρας των κλειστών εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΕΕΔΕΓΕ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα Μαρία Συρεγγέλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα Βασιλική Λαζαράκου, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο Πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Εθνικής Τράπεζας κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Σταύρος Καφούνης.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης το ΕΕΔΕΓΕ τίμησε την ιδρύτρια και επίτιμη πρόεδρο του, κα Σοφία Οικονομάκου. Η Πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου απένειμε το τιμητικό βραβείο και ευχαρίστησε την κα Οικονομάκου για την πολύτιμη συμβολή της στη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ξεκινώντας τις εργασίες της γενικής συνέλευσης η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι «το EEΔΕΓΕ, εκπροσωπώντας 250.000 γυναικείες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, στοχεύει στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στην ισόρροπη συμμετοχή των φύλων και στην προώθηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης», ενώ αναφέρθηκε επίσης στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει στο προσεχές διάστημα το ΕΕΔΕΓΕ. Ανάμεσα σε αυτές και στοχευμένες δράσεις ψηφιακής εκπαίδευσης των γυναικών αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις που θα αφορούν επίσης τον επιχειρηματικό τομέα και τις δημιουργικές βιομηχανίες με διάχυση σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας ως μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι: «Η ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην οικονομία δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιωμάτων και ισότητας των φύλων. Αν εμπλέξουμε περισσότερο τις γυναίκες, που είναι το ήμισυ του πληθυσμού, με την ενεργή οικονομία δίνοντας τους κίνητρα και εκπαιδεύοντας τες, αυτό θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου για μεγαλύτερη ανάπτυξη». Τέλος, δεσμεύθηκε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα στηρίξουν τις προσπάθειες του ΕΕΔΕΓΕ.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου συνεχάρη το ΕΕΔΕΓΕ για τη δράση του, σημειώνοντας ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών γνωρίζει πολύ καλά τη δυναμική της γυναικείας επιχειρηματικότητας και το πόσο μπορεί να προσφέρει δίνοντας μεγάλη προστιθέμενη αξία σε όλο το επιχειρείν. Για τον λόγο αυτό έχει συστήσει και στηρίζει σταθερά την Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, που παράγει σημαντικό έργο. Ο στόχος, όπως εξήγησε, η στήριξη όλων των επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Σε αυτό το πλαίσιο το Επιμελητήριο έχει λάβει την απόφαση να στηρίξει εντελώς δωρεάν την κάθε επιχείρηση μέλος του για τη δημιουργία e-shop. «Και νομίζω ότι ανάμεσα στους επιχειρηματίες που θα κάνουν το άλμα στη νέα ψηφιακή εποχή, θα είναι και αρκετές γυναίκες. Ούτως ή άλλως οι γυναίκες ξέρουν να τολμούν και δεν φοβούνται τα ρίσκα», ανέφερε. Οι γυναίκες επιχειρηματίες μπορούν επίσης να βγουν ενισχυμένες, όπως είπε, και μέσα από τις μελέτες που εκπονεί το Ε.ΕΑ. για τη στήριξη σημαντικών επαγγελματικών κλάδων.

«Οι προσπάθειες μας δεν θα σταματήσουν, αντίθετα θα ενταθούν. Βλέπετε, η τόνωση του επιχειρείν και η πρόοδος των επιχειρήσεων μας είναι ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Και οι γυναίκες επιχειρηματίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Από αριστερά: Η Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ και Γ.Γ. του Επιμελητηρίου Λαρίσης κα. Καλλιόπη Τζήκα, η Πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ και μέλος Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, κα. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και η Γ.Γ. του ΕΕΔΕΓΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α. κα. Χριστίνα Φυτέα.

Στη δική της τοποθέτηση η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Ε.Ε.Α. και Γ. Γ. του ΕΕΔΕΓΕ κα. Χριστίνα Φυτέα επισήμανε μεταξύ άλλων: «τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει ένας επιχειρηματίας  δεν διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο του, ωστόσο οι Γυναίκες χρειάζεται να βρουν το σωστό μονοπάτι έτσι ώστε μέσα από την προσωπική τους ενδυνάμωση και την αλλαγή του τρόπου που σκέφτονται να μπορέσουν να αξιοποιήσουν όλες τις δεξιότητές τους… Η διείσδυση των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο, η ανάδειξη των δεξιοτήτων τους, η ενθάρρυνση, η πίστη στον εαυτό τους, η εξισσορόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η εκπαίδευση και η πιστοποίηση είναι σημεία που ενισχύονται τόσο  μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιούνται από την Επιτροπή, όσο και από τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει το ΕΔΕΓΕ».

Μετά το τέλος των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν σε έκθεση με δημιουργίες από επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Μια σημαντική πρωτοβουλία του ΕΕΔΕΓΕ, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της χώρας, με στόχο την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.