tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το ΕΕΑ στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυση Φορολογικών Διαφορών

Συγκροτούνται Περιφερειακές Επιτροπές Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Στην επιτροπή της Αθήνας μετέχει και το ΕΕΑ

Στο σχέδιο νομού «ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ» και στο άρθρο 88, προβλέπεται η διοικητική επίλυση φορολογικής διαφοράς για τις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος θέλει να προσφύγει για αδικίες που του καταλογίζει ο έφορος. Για την επίλυση της διαφοράς συγκροτούνται σε κάθε Περιφέρεια Επιτροπές Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών με αντικείμενο τον έλεγχο της διαφοράς.

Στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Αττικής, Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Ανατολικής Αττικής συγκροτούνται τρεις επιτροπές με έδρα την Αθήνα και μία επιτροπή με έδρα τον Πειραιά. Στις Επιτροπές της Αθήνας θα μετέχουν και εκπρόσωποι επιμελητηρίων οι οποίοι θα ορίζονται από τη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Ειδικά στις περιπτώσεις που το θέμα αφορά επαγγελματίες θα μετέχει εκπρόσωπος του  Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας ο οποίος θα ορίζεται από τη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Ο φορολογούμενος σε βάρος του οποίου εκδόθηκε πράξη καταλογισμού φόρου ή πράξη επιβολής οποιασδήποτε κυρώσεως για παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας, μπορεί, αν αμφισβητεί την ορθότητά της απόφασης να ζητήσει με αίτησή του στην αρμόδια Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών τη διοικητική επίλυση της διαφοράς

Η Επιτροπή εξετάζει όλα τα στοιχεία του της υπόθεσης και μπορεί να κρίνει το αίτημα βάσιμο ή να αποδεχθεί την ακύρωση του φύλλου ελέγχου και τον περιορισμό του συνόλου της φορολογητέας ύλης. Με την πράξη αυτή που είναι αμετάκλητη θεωρείται ότι η διαφορά επιλύθηκε ολικά ή μερικά, κατά περίπτωση, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επήλθε από τη σύμπτωση των απόψεων των μερών. Η Επιτροπή μπορεί να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη!

Διαιτητική επίλυση

Σε περίπτωση που ο υπόχρεος στο φόρο δεν ικανοποιηθεί από την διοικητική επίλυση της διαφοράς μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 89, να υποβάλλει αίτηση διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς (άρθρο 33 του Ν. 3943/2011 (Φ.Ε.Κ. 66/Α’). Στη περίπτωση αυτή το ποσό για το οποίο γίνεται η προσφυγή  πρέπει να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.