tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Το Ε.Ε.Α. βραβεύει τον Μίκη Θεοδωράκη!

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, ΕΕΑ ανακοινώνει την απόφαση του να τιμήσει τον μεγάλο Έλληνα κ. Μίκη Θεοδωράκη

Ένας άνθρωπος, η ζωντανή ιστορία της Ελλάδος τα τελευταία 75 χρόνια, ο πολιτικός, ο αντάρτης, ο αντιστασιακός, ο κρατούμενος της Μακρονήσου, ο μουσικός, ο αχθοφόρος του πολιτισμού, ο μεταπλάστης συνειδήσεων, ο παγκόσμια αναγνωρισμένος Έλληνας, πρόκειται να τιμηθεί από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας για την τεράστια προσφορά του στον λαό που τον ανάδειξε, στον λαό που τον αγάπησε και τον χιλιοτραγούδησε σε όλες τις χαρές και τις λύπες του.  Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ!

 

Το ΕΕΑ με χαρά ανακοινώνει αυτή την σεμνή πρωτοβουλία και καλεί όλους τους επαγγελματίες να τιμήσουν με ιδιαίτερη ευαισθησία, τον άνθρωπο που τώρα, στο γέρμα του βίου του, 89 ετών, εξακολουθεί να αγωνιά για τον τόπο, για τον λαό, για τη χώρα.

 

 

Η ανακοίνωση του ΕΕΑ

 

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας ανακοινώνει την απόφαση του να τιμήσει μία φωτεινή προσωπικότητα που έχει «σφραγίσει» τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, τον μεγάλο Έλληνα κ. Μίκη Θεοδωράκη.

 

Η προσφορά του στην Τέχνη, ανεκτίμητη. Η ζωή του, μυθιστορηματική. Το όνομα του, πασίγνωστο σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Οι αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη τον έφεραν πολλές φορές αντιμέτωπο με απολυταρχικά καθεστώτα και τυράννους, χωρίς όμως να τον λυγίσουν. Πάντα στις επάλξεις, με τον παρεμβατικό του λόγο παραμένει ένας ενεργός πολίτης που συνεχίζει να μάχεται και να διεκδικεί ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

 

Με τη μουσική του «ταξίδεψε» την Ελλάδα στα πέρατα της οικουμένης. Έγινε παράδειγμα προς μίμηση και σημείο αναφοράς για διεθνείς καλλιτέχνες. Σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν εμφανιζόταν τα εισιτήρια εξαντλούνταν, ενώ οι κριτικές για το έργο του ήταν διθυραμβικές.

 

Αφουγκράστηκε και εξέφρασε τον καημό και τις αγωνίες ενός ολόκληρου λαού. Μέσω των δημιουργιών του, έβαλε στο σπίτι όλων μας τους μεγάλους Έλληνες ποιητές τους οποίους μελοποίησε, στοιχείο ανεκτίμητο για την πολιτιστική μας ιστορία. Οι συνθέσεις του ξεσήκωναν τον κόσμο, του χάριζαν όραμα, τον έκαναν να ονειρεύεται, να αντιστέκεται, να παλεύει. Αυτή ακριβώς η παρεμβατικότητα της μουσικής του τρόμαζε τους τυράννους, σε σημείο που στα δύσκολα χρόνια να απαγορεύουν να ακούγεται το έργο του, ενώ και ο ίδιος κυνηγήθηκε, φυλακίσθηκε, βασανίστηκε. Ανυποχώρητος και περήφανος, δεν δείλιασε μπροστά σε διώξεις και απειλές.

 

Έως και σήμερα δεν διστάζει να παίρνει θέση απέναντι στα «κακώς κείμενα» , επιχειρώντας όπως πάντα να σταθεί δίπλα στον απλό πολίτη.

 

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, θεωρεί ότι ο κ. Μίκης Θεοδωράκης, αυτός ο «αιώνιος έφηβος» και μαχητής της ζωής, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα δημιουργίας και πολυποίκιλης προσφοράς στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ειδικά σε μία χρονική στιγμή που λόγω των δυσμενέστατων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, κυριαρχούν η ανασφάλεια, ο φόβος, η υστεροβουλία, είναι απαραίτητο να στρέψουμε το βλέμμα στους μεγάλους Έλληνες που ενέπνευσαν, μεγαλούργησαν και άλλαξαν προς το καλύτερο την πορεία αυτού του τόπου. Και ο κ. Μίκης Θεοδωράκης ανήκει σίγουρα σε αυτή την κατηγορία των μεγάλων Ελλήνων. Ίσως και να είναι ο τελευταίος εξ αυτών.

Για την απόφαση του Ε.Ε.Α. να τιμήσει τον κ. Θεοδωράκη, ο Πρόεδρος του κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει:

 

«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί έως και σήμερα «φάρο» έμπνευσης για όλους τους Έλληνες. Με τις μουσικές του μεγάλωσαν γενιές και γενιές, ενώ με την στάση ζωής του έχει σταθεί παράδειγμα προς μίμηση. Το να τιμήσουμε τον Μίκη της Ελλάδας είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, απέναντι σε αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο και καλλιτέχνη. Θεωρούμε πραγματική τύχη για τη χώρα που παραμένει ενεργός πολίτης. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε μέσω της βράβευσης του, είναι ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι χρήσιμο για όλους μας να αντλούμε δύναμη και έμπνευση από προσωπικότητες αυτού του βεληνεκούς. Και τέλος, είναι κάτι που του οφείλουμε, καθώς ελάχιστοι άνθρωποι στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, είχαν προσφορά ανάλογη αυτής του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη».

 

Η βράβευση του κ. Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει μέσω απονομής τιμητικής πλακέτας από τον Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.  

 

Μικρή βιογραφία (πηγή: wikipedia

Ο Μίκης Θεοδωράκης (γεν. 1925) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, 4 φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν (1983).

 

Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι "Ζορμπάς" (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική.

 

Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Shirley Bassey και η Edith Piaf, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973).

Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.

 

Ωστόσο, το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, δηλαδή η σύνθεση λαϊκής μουσικής, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979). Χάρη στην μελοποιημένη ποίηση του Μ.Θεοδωράκη, η Ελλάδα αποτελεί ίσως τη μοναδική χώρα στον κόσμο, στην οποία μεγάλο ποσοστό ανθρώπων συνήθιζε να ακούει μελοποιημένη βραβευμένη ποίηση, κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

 

Στην Τρίπολη, μόλις 17 ετών, δίνει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο του Κασσιανή και παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 1943 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τους Ιταλούς και βασανίζεται. Διαφεύγει στην Αθήνα, όπου οργανώνεται στον ΕΛΑΣ.

 

Ο Θεοδωράκης λόγω των προοδευτικών του ιδεών καταδιώκεται από τις αστυνομικές αρχές. Τελικά συλλαμβάνεται και στέλνεται εξορία στην αρχή στην Ικαρία και στη συνέχεια στο επονομαζόμενο στρατόπεδο θανάτου, τη Μακρόνησο.

Οκτώβριος 1964, στα γραφεία της Νεολαίας Λαμπράκη στις Σέρρες

 

Το 1963 μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ιδρύεται η «Νεολαία Λαμπράκη», της οποίας εκλέγεται Πρόεδρος. Την ίδια εποχή εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ.

Μαραθώνειος Πορεία Ειρήνης

 

Την 21η Απριλίου του 1967 περνά στην παρανομία και απευθύνει την πρώτη έκκληση για αντίσταση κατά της Δικτατορίας στις 23 Απριλίου. Τον Μάιο του 1967 ιδρύει μαζί με άλλους την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της Δικτατορίας, το ΠΑΜ και εκλέγεται πρόεδρός του.

 

Συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1967. Ακολουθεί η φυλάκισή του στην οδό Μπουμπουλίνας, η απομόνωση, οι φυλακές Αβέρωφ, η μεγάλη απεργία πείνας, το νοσοκομείο, η αποφυλάκιση και ο κατ' οίκον περιορισμός, η εκτόπιση με την οικογένειά του στη Ζάτουνα Αρκαδίας, και τέλος το στρατόπεδο Ωρωπού.

 

Η χούντα κάτω από διεθνή πίεση τον αφήνει να φύγει στο εξωτερικό όπου αφιερώνει όλο το χρόνο του σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο με συναυλίες, συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και προσωπικότητες, συνεντεύξεις, δηλώσεις για την πτώση της δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Οι συναυλίες του γίνονται βήμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης και για τους άλλους λαούς που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα: Ισπανούς, Πορτογάλους, Ιρανούς, Κούρδους, Τούρκους, Χιλιανούς, Παλαιστίνιους.

 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 1994 γιορτάσθηκε πανηγυρικά στο Όσλο η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων παρουσία των Πέρες και Αραφάτ με την παρουσίαση του Μαουτχάουζεν με ερμηνεία από τη Μαρία Φαραντούρη -που στο μεταξύ έχει γίνει εθνικό τραγούδι του Ισραήλ– και του Ύμνου για την Παλαιστίνη που έγραψε ο Θεοδωράκης, ως αναγνώριση και της δικής του συμβολής στην υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή αυτή.

 

Το 1976 ιδρύει το Κίνημα «Πολιτισμός της Ειρήνης» και δίνει διαλέξεις και συναυλίες σ' όλη την Ελλάδα.

Το 1979 ιδρύει, στη Θεσσαλονίκη, μαζί με άλλους συναγωνιστές του, την Κίνηση για την Ενότητα της Αριστεράς (ΚΕΑ).

Το 1983 του απονέμεται το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη.

 

Το 1981 εκλέγεται βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια της Βʹ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, το ίδιο επανέλαβε και το 1985.

 

Το 1990 εκλέγεται με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και διατελεί υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και Επικρατείας.

 

Την 1η Δεκεμβρίου 2010 ο Μίκης Θεοδωράκης ανακοίνωσε την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία “Σπίθα”.

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε όλα τα είδη της μουσικής: όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα, χορωδιακή εκκλησιαστική μουσική, μουσική για αρχαίο δράμα, για θέατρο, για κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι, λαϊκά ορατόρια, μετασυμφωνικά έργα.

Συναυλία 1965

Κορυφαία έργα του το «Άξιον Εστί» και η «Ρωμιοσύνη»

 

Κύκλοι τραγουδιών: Τα παιδικά, Επιτάφιος, Επιφάνια, Πολιτεία Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄, Λιποτάκτες, Μικρές Κυκλάδες, Χρυσοπράσινο Φύλλο, Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν + Κύκλος Φαραντούρη, Ρωμιοσύνη, Romancero Gitano, Θαλασσινά φεγγάρια, Ο ήλιος και ο χρόνος, Δώδεκα λαϊκά, Νύχτα θανάτου, Αρκαδίες, Τα τραγούδια του Αγώνα, Τα τραγούδια του Ανδρέα, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας, Μπαλάντες (σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη), Στην Ανατολή, Τα λυρικά (σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη), Χαιρετισμοί, Επιβάτης, Ραντάρ, Διόνυσος, Φαίδρα, Καρυωτάκης, Τα πρόσωπα του ήλιου, Μνήμη της πέτρας, Ως αρχαίος άνεμος, Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;, Μια θάλασσα γεμάτη μουσική, Η Βεατρίκη στην οδό Μηδέν, Ασίκικο Πουλάκη, Λυρικώτερα, Λυρικώτατα, Σερενάτες, Τα Πικροσάββατα.

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει αρκετά βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

  • Το Χρέος Τετράδια της Δημοκρατίας, Αθήνα, 1970-1
  • Αντιμανιφέστο Γνώσεις, Αθήνα, 1989 & ΑΛΦΕΙΟΣ
  • Που να βρω την ψυχή μου Λιβάνη, Αθήνα, 2001-3
  • Οι δρόμοι τον Αρχάγγελου Αυτοβιογραφία, Κέδρος, Αθήνα, 1986-95
  • Θεοδωράκης Μίκης, Ανατομία της μουσικής, εκδ. Αλφειός, 1990
  • Θεοδωράκης Μίκης, Μάνου Χατζιδάκι εγκώμιον, εκδ. Ιανός, 2004
  • Θεοδωράκης Μίκης, Σπίθα. Για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και δυνατή, εκδ. Ιανός, 2011