Το φαινόμενο της φοροδιαφυγής αντιμετωπίζεται μόνο με καινοτομία

Το μέτρο μπορεί να γίνει δοκιμαστικά σε μια περιοχή στην αρχή με καθολική απαγόρευση πληρωμής με μετρητά

Άρθρο  του Γιώργου Φλωρά

μέλους του ΔΣ του ΕΕΑ

στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» 7-9-2014
 

 

Όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε βρεθεί και βρισκόμαστε καθημερινά μπροστά στην δύσκολη θέση να αγοράζουμε ένα προϊόν και ο έμπορος να μην εκδίδει απόδειξη λιανικής. Δύσκολη θέση γιατί αναγκαζόμαστε να την ζητήσουμε (ενώ οφείλει να την εκδώσει) και μας χαλάει η διάθεση στην ιδέα και μόνο. Θέλουμε να την πάρουμε για να φορολογηθεί ανάλογα και ο πωλητής. Πολλές φορές δεν την ζητάμε αποφεύγοντας έτσι την δυσάρεστη θέση και στην συνέχεια αναλωνόμαστε στο «βρίσιμο», σε επίπεδο παρέας, για τις παράνομες πρακτικές.

Το έζησα πρόσφατα σε παραθαλάσσια περιοχή και εκνευρίστηκα, για μια ακόμα φορά. Λίγη ώρα μετά αγόρασα μια κάρτα κινητής για τον γιο μου και μου «κατέβηκε» η ακόλουθη ιδέα.

Καταργείται η πληρωμή με μετρητά για κάθε συναλλαγή άνω των 2,00€ σε καταστήματα λιανικής. Η πληρωμή γίνεται με ειδική κάρτα η οποία φορτώνει με χρήματα με τρόπο ανάλογο που έχουν οι κάρτες κινητής. Η κάρτα δεν είναι προσωπική και «γεμίζει» με οποιοδήποτε ποσό. «Μηχανάκια» για να φορτίζουν οι κάρτες έχουν όλα τα καταστήματα λιανικής υποχρεωτικά.
Ο καταναλωτής δίνει τα μετρητά του (πχ 20,00€) είτε στο κατάστημα στο οποίο θα αγοράσει ένα προϊόν είτε σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα και με το ειδικό «μηχανάκι» του «γεμίζει» την κάρτα. Ο καταναλωτής πληρώνει υποχρεωτικά με την κάρτα και η πληρωμή αντιστοιχεί υποχρεωτικά (προφανώς) σε απόδειξη λιανικής.

Ακούγεται ανόητο να δώσω πιω καφέ με την παρέα μου και αντί να δώσω μετρητά (πχ 14,00€) και να ξεμπερδέψω, να δώσω τα 14,00€ και την κάρτα και η συναλλαγή να γίνει με την κάρτα και όχι με τα μετρητά. Ανόητο ξε-ανόητο, η συναλλαγή θα γίνει τελικά με έκδοση του ανάλογου παραστατικού, άρα σφαλιάρα σε αυτού του τύπου την φοροδιαφυγή.

Φυσικά ειδική πρόβλεψη θα γίνει για την λογιστική διαχείριση της «φόρτισης» της κάρτας με τα μετρητά αλλά και για άλλες λεπτομέρειες, πχ μεταφορά μετρητών από μια κάρτα σε μια άλλη (πχ για πληρωμή μισθοδοσίας). Επίσης οποιοσδήποτε θα μπορεί να ρευστοποιήσει το περιεχόμενο της κάρτας και να πάρει τα μετρητά του πίσω χωρίς κανένα κόστος για αυτόν.

Το μέτρο μπορεί να γίνει δοκιμαστικά σε μια περιοχή στην αρχή με καθολική απαγόρευση πληρωμής με μετρητά. Στην συνέχεια, αφού διορθωθούν οι ατέλειες του συστήματος, το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας.