tuv-iso-logo

Το νέο myAADE και οι εξαγγελίες της ΔΕΘ

Του Παναγιώτη Παντελή – Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.


Άλλη μια πολύ δύσκολη περίοδος υποβολής φορολογικών δηλώσεων έφτασε στο τέλος της ή σχεδόν στο τέλος της, αφού έχουν απομείνει ακόμα κάποιες κατηγορίες που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως την «ουρά του γαϊδάρου», δεδομένου ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου υποβάλλονται οι χειρόγραφες δηλώσεις των θανόντων φορολογουμένων, καθώς και οι τροποποιητικές δηλώσεις αναδρομικών εισοδημάτων προηγουμένων ετών που εισπράχθηκαν το 2020.

Φέτος μάλιστα, λόγω των αναδρομικών των συντάξεων που έλαβαν αρκετοί συνταξιούχοι για τα έτη 2015, 2016 και 2019, οι τροποποιητικές δηλώσεις έχουν αρκετά συχνή παρουσία. Βέβαια καλό θα ήταν, κατά το δυνατόν πάντα, οι τροποποιητικές δηλώσεις να γίνουν έστω έως την προτελευταία ημέρα του έτους, για να μην υπάρξουν οι εκπλήξεις με τα παλαιότερα αναδρομικά που είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας «ο κωδικός 781και τα αναδρομικά του 2017». Παρεμπιπτόντως, ακόμα δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη λύση επί του θέματος κι έτσι υπάρχουν πάρα πολλοί συνταξιούχοι που κινδυνεύουν να φάνε πρόστιμο 100 ευρώ για αναδρομικά που δεν φτάνουν ούτε στο ? του προστίμου.

Στα υπόλοιπα νέα, θα συνεχίσουμε με μια ερώτηση προς όλους σας, για κάτι που μόλις έκανε την εμφάνισή του:

Πως σας φάνηκε το νέο taxis – myAADE;

Εμάς μπορούμε να πούμε ότι μας άρεσε αρκετά και μας έδωσε μια νότα αισιοδοξίας. Προφανώς και χρειάζεται ο απαραίτητος χρόνος για να συνηθίσει κάποιος ένα νέο διαδικτυακό περιβάλλον, αφού τόσα χρόνια κάνει αυτόματες κινήσεις που θα πρέπει να αλλάξουν, όμως η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχουν νέες υπηρεσίες που φαίνεται ότι θα διορθώσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Οι επιλογές «Αλλαγή Στοιχείων Μητρώου» και «τα αιτήματά μου» φαίνεται ότι θα μας οδηγήσουν σε μια νέα εποχή, που οι επισκέψεις στις Δ.Ο.Υ. όλο και θα μειώνονται. Επίσης, η επιλογή «τα ραντεβού μου», η οποία είναι ακόμη υπό κατασκευή, φαίνεται ότι θα κάνει ευκολότερη τη διαδικασία του κλεισίματος ραντεβού με τη Δ.Ο.Υ. Σε αυτή βέβαια έχουμε την ελπίδα ότι θα προστεθούν και άλλες επιλογές, όπως για παράδειγμα είναι η επιλογή για συμψηφισμό, η επιλογή για κατάθεση ηλεκτρονικά του τέλους χαρτοσήμου και άλλου είδους παρόμοιες επιλογές.

Βέβαια, το εάν η αισιοδοξία θα γίνει απόλυτα πράξη θα φανεί από την αποτελεσματικότητα του όλου έργου, κυρίως στο ζήτημα του χρόνου εξυπηρέτησης των φορολογουμένων. Για την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, όμως σιγά-σιγά όλο και περισσότερα προβλήματα του παρελθόντος μας εγκαταλείπουν σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση, για να βοηθηθούμε κι εμείς, απαραίτητο είναι οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν τους κωδικούς taxis πιο καλά και από το όνομά τους, αφού με αυτούς πλέον έχεις πρόσβαση σε υπηρεσίες που ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμά μας.

Επόμενο έργο της ψηφιακής διακυβέρνησης θεωρούμε πως θα πρέπει να είναι οι δημόσιες υπηρεσίες να αρχίσουν να «μιλάνε» μεταξύ τους περισσότερο, ώστε να σταματήσουν να χρειάζονται έγγραφα, όπως είναι η βεβαίωση ΕΦΚΑ για προσθήκη ΚΑΔ, το πιστοποιητικό φερεγγυότητας (πρώην περί πτώχευσης – περί μη κατάθεσης για πτώχευση, κ.λπ.) και άλλα τέτοιου είδους έγγραφα, τα οποία μπορούν να ζητούνται υπηρεσιακά ή ακόμη καλύτερα να «κρέμονται» από το ΑΦΜ του καθενός. Το ότι ο ΕΦΚΑ λαμβάνει στοιχεία από την ΑΑΔΕ και δεν χρειάζεται να προσκομίζεις την έναρξη δραστηριότητας ή τη μεταβολή εισαγωγής σε εταιρεία, μπορεί να πει κάποιος ότι είναι μια αρχή επικοινωνίας υπηρεσιών.

Πάντως, διαβάζοντας την Εγκύκλιο A.1213/2021 μας κάνει θετική εντύπωση το γεγονός ότι δεν θα χρειάζεται να προσκομίζονται μισθωτήρια και έντυπα Ε9, αφού θα αναζητούνται αυτόματα. Η Εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αλλαγή της έδρας της άσκησης της δραστηριότητας, για την οποία συμπληρώνονται τα στοιχεία της μίσθωσης ή της δωρεάν παραχώρησης ή τα στοιχεία του ακινήτου από το Ε9. Τα στοιχεία του μισθωτηρίου και του Ε9 ελέγχονται από τη ΔΟΥ και δεν υποβάλλονται ως δικαιολογητικά. Μπορεί να το πεις και μία αρχή… Επόμενη κίνηση, όπως προαναφέραμε, είναι να αρχίσουν να επικοινωνούν οι υπηρεσίες μεταξύ τους.

Στα υπόλοιπα θέματα τώρα, από το περασμένο Σάββατο μας απασχολούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τις οποίες λίγο πολύ γνωρίζουμε όλοι μας. Από αυτές μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές, στις 800.000 ευρώ από τις 150.000 ευρώ. Η μεγάλη είδηση όμως, ήρθε από τις εξειδικεύσεις που έκαναν τις επόμενες μέρες ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Οικονομικών γύρω από το ζήτημα: Η συγκεκριμένη απαλλαγή θα αφορά και τις γονικές παροχές σε χρήμα, άρα θα καταργηθεί ο φόρος δωρεάς 10% που επιβαλλόταν όταν ο γονέας δώριζε χρήματα στο παιδί του. Την άποψή μας για τον φόρο δωρεάς χρηματικού ποσού την έχουμε αναφέρει πολλές φορές και σε προηγούμενά μας άρθρα, αλλά θα την επαναλάβουμε και σε αυτό. Είναι εντελώς άδικο να επιβάλλεται φόρος, που μπορεί να φτάσει και το 40%, σε χρήματα τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί σε αυτόν που τα δωρίζει. Προφανώς και στην περίπτωση που δεν αιτιολογείται η προέλευσή τους, η άποψή μας αυτή αλλάζει, αλλά τότε θα έπρεπε να υπάρχουν άλλες διαδικασίες ελεγκτικού τύπου και όχι να επιβάλλεται ένας φόρος και τελειώσαμε. Μάλιστα, όπως εφαρμόζεται σήμερα, αφενός για τον δωρεοδόχο, σωστά, η δωρεά αποτελεί τεκμήριο, όμως, από την άλλη, επιβάλλεται και ο φόρος δωρεάς σε χρήμα, που όπως προαναφέραμε φτάνει το 40%.

Άλλη μια καλή είδηση θεωρούμε ότι αποτελεί η μείωση του επιστρεπτέου ποσού που θα κληθούν να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις που έλαβαν το βοήθημα των επιστρεπτέων προκαταβολών. Το μη επιστρεπτέο ποσό θα είναι τουλάχιστον 50% για όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τις επιστρεπτέες 4-7, μη επιστρεπτέο ποσό που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει το 75%. Σε αυτό να προσθέσουμε ότι εάν το επιστρεπτέο ποσό πληρωθεί εφάπαξ, θα παρέχεται μια επιπλέον έκπτωση ύψους 15% καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το βοήθημα ήταν πάρα πολύ καλό. Πάρα πολύ καλό είναι εξίσου ότι οι δόσεις αποπληρωμής αυξάνονται στις 60 από τις 48. Βέβαια δεν ξέρουμε τι θα σκέφτονται όσοι δεν μπήκαν στις επιστρεπτέες προκαταβολές 1-3 γιατί δεν ήθελαν να λάβουν χαμηλότοκο δάνειο, όπως όλοι γνωρίζαμε τότε ότι ήταν αυτό το πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που οι όροι αλλάζουν στην πορεία ενός προγράμματος, ελπίζουμε όμως να είναι η τελευταία.

Τα υπόλοιπα μέτρα θα τα σχολιάσουμε εν καιρώ, αφού έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να φτάσουν να νομοθετηθούν. Μέχρι τότε θα έχουμε να ασχολούμαστε με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος από εβδομάδα αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του και φέτος. Οι υπολογισμοί λένε ότι θα εκδοθεί έως την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου. Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει η πληρωμή της πρώτης δόσης και να πάει μαζί με τη δόση του Οκτωβρίου, αφού σε 9 ημέρες θα είναι αδύνατον να μπορέσουν όλοι οι φορολογούμενοι να πάρουν τα εκκαθαριστικά τους και τις σχετικές ταυτότητες οφειλής, αλλά και να μαζέψουν τα χρήματα να τον πληρώσουν.

Πηγή: www.e-forologia.gr