Το προφίλ των επιχειρήσεων που ανοίγουν – Γ. Χατζηθεοδοσίου στον «Αθήνα 9,84» για τα στοιχεία του Ε.Ε.Α.

Θετικό παραμένει το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με τα στοιχεία για το εννεάμηνο να δείχνουν ότι οι εγγραφές ανήλθαν στις 5.364 και οι διαγραφές στις 2.870. Πρωταγωνιστής εξακολουθεί να είναι ο κλάδος της εστίασης, με τα καταλύματα να κάνουν επίσης αισθητή την παρουσία τους, συνδεόμενα με το Airbnb, ενώ αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι περίπου το 62% των επιχειρήσεων είναι ατομικές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αναλύοντας τα παραπάνω στοιχεία, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 984», την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2019, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι τα μέτρα που δρομολογούνται από την κυβέρνηση -όπως οι μειώσεις φόρων και εισφορών, και η διευθέτηση των κόκκινων δανείων- έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος που γεννά προσδοκίες σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Εξήγησε ότι με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο του Ε.Ε.Α., το μεγαλύτερο μέρος των νέων επιχειρήσεων ανήκει στην εστίαση και πολλές εξ αυτών στις λεγόμενες «επιχειρήσεις του 1 ευρώ» (καφέ κ.λπ.), με μέση διάρκεια ζωής που δεν ξεπερνά τον 1-1,5 χρόνο.

Φαίνεται, ακόμη, όπως είπε, ότι πέραν των επιχειρήσεων μικρής επένδυσης, υπάρχουν και επιχειρήσεις που επενδύουν μεγαλύτερα ποσά, ενώ το νέο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι πολλές από τις επιχειρήσεις σχετίζονται με τη διαχείριση κατοικιών και το Airbnb.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων που εγγράφονται είναι ατομικές, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ ανέφερε ότι από τις 750.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα περίπου 400-450.000 είναι ατομικές, γεγονός που καταδεικνύει ότι η σύσταση μιας επιχείρησης με μικρή επένδυση φαίνεται να αποτελεί διέξοδο απασχόλησης. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο, με βάση το οποίο θα υλοποιηθούν και οι αναγκαίες επενδύσεις.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε ακόμη στο έργο «Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο Πλάκα – Μοναστηράκι», μία πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών η υλοποίηση της οποίας αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για τις 1.000 και πλέον επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί, αλλά και συνολικά για την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί: