tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τοποθέτηση Αντιπρόεδρου Ε.Ε.Α. Ν. Γρέντζελου στη Βουλή για τις αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης

Ο Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Νίκος Γρέντζελος, τοποθετήθηκε αναλυτικά, στις 22/10/2021, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με τίτλο «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Γρέντζελος χαιρέτισε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, όπως και κάθε αντίστοιχη που έχει ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής ύλης και της εξεταστικής διαδικασίας των υποψηφίων οδηγών, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Το νομοσχέδιο, όπως επισήμανε, ενσωματώνει μια σειρά νέων ρυθμίσεων που αποτελούσαν πάγια και διαχρονικά αιτήματα του κλάδου των εκπαιδευτών, πλην όμως εισάγει παράλληλα και συγκεκριμένες ρυθμίσεις που δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει τόσο η εκπαιδευτική όσο και η εξεταστική διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Α. έκρινε θετικά τη δυνατότητα απόκτησης διπλώματος από την ηλικία των 17 ετών και οδήγησης έως τα 18 έτη με συνοδό, ενώ ζήτησε η κυκλοφοριακή αγωγή να ενταχθεί ως μάθημα στα σχολεία έτσι ώστε ο μαθητής να έρχεται πιο ώριμος στην ηλικία των 17 για να οδηγήσει.

Σε ό,τι αφορά τις θεωρητικές εξετάσεις, ο κ. Γρέντζελος συμπεριέλαβε στα θετικά την αλλαγή των βιβλίων εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, την τράπεζα των θεμάτων, τις μελέτες περιπτώσεων και τις ερωτήσεις κρίσεως, το ειδικό βιβλίο για άτομα με ειδικές ανάγκες, δυσλεκτικούς και κωφούς και για άτομα που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, ενώ υπογράμμισε ότι το Ε.Ε.Α. έχει προτείνει, εφόσον δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα, να αναλάβει το κόστος για την έκδοση βιβλίων σε περισσότερες γλώσσες.

Δήλωσε, ακόμη, υπέρ αυστηρών ποινών και ελέγχων, 5λεπτου ελεύθερης οδήγησης το οποίο θα προσμετράται στο χρόνο εξέτασης, αξιολόγησης των εξεταστών και ελέγχου των εξετάσεων, ιδιωτικών κέντρων αξιολόγησης ΑΜΕΑ πέρα από τον Ηνίοχο, απλοποίησης διαδικασιών για άδεια λειτουργίας σχολών οδηγών.

Αναφορικά με τις πρακτικές εξετάσεις, είπε ότι πάγια θέση του κλάδου είναι να υπάρχει σώμα εξεταστών, με αποκλειστική απασχόληση τις εξετάσεις ξεκινώντας ραντεβού από το πρωί και όχι υπερωριακά μετά το τέλος της εργασίας.

Ζήτησε, μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι οδηγοί να μπορούν να ξεκινήσουν την πρακτική εκπαίδευση αφού ολοκληρώσουν τη θεωρία για τη Β κατηγορία και όχι αφού έχουν περάσει, να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση των υπηρεσιών για έκδοση ΔΕ, ειδικά στην επαρχία, αλλά και η καθυστέρηση στον προγραμματισμό, ενώ τόνισε την επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για έκδοση ΔΕΕ και ηλεκτρονικού προγραμματισμού για τις εξετάσεις.

Σχετικά, τέλος, με τη θέση του εκπαιδευτή κατά τη διάρκεια της εξέτασης, που αποτελεί και την κύρια αντίθεση του κλάδου, είπε πως δεν βλέπει το λόγο ο εκπαιδευτής να κάθεται στο πίσω κάθισμα, όταν πρόκειται για ένα πλαίσιο με τόσες δικλείδες ασφαλείας – καταγραφή με κάμερες, δειγματοληπτικός έλεγχος κλπ. Όπως εξήγησε, ο εκπαιδευτής κάθεται μπροστά, γνωρίζοντας την ψυχολογία του μαθητή, ενώ έχει την εμπειρία και την εκπαίδευση να παρέμβει σε μια δύσκολη κατάσταση και να αποτρέψει κάποιο ατύχημα, προσθέτοντας ότι δεν έχουν την ίδια εμπειρία και εξοικείωση οι εξεταστές.

Δείτε την τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του Ε.Ε.Α. στο βίντεο που ακολουθεί:

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης κ. Διαμαντή Ηλιάδη, του προέδρου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Υποψηφίων Οδηγών Ελλάδος κ. Γιώργου Χριστοδούλου, του προέδρου του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής κ. Αριστείδη Ζωγράφου και του προέδρου του Σωματείου Εκπαιδευτών Κεντρικού Τομέα Αττικής κ. Αλέξανδρου Ταμβακίδη.