Τουρισμός: Δεκάδες χιλιάδες Βαλκάνιοι πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα – Κως: Πρώτη πτήση

Με το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στις 15 Ιουνίου και εν αναμονή του ανοίγματος των υπολοίπων την 1η Ιουλίου, πλην της Τουρκίας -για την οποία θα ληφθεί απόφαση στο τέλος του μήνα, βάσει των υγειονομικών δεδομένων – άρχισαν να διατυπώνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η τουριστική αγορά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό.

Διανύοντας μια χρονιά που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, τα περίπου 7 εκατομμύρια τουριστών που έφτασαν το 2019 στη Βόρεια Ελλάδα δημιούργησαν την προσδοκία ότι ο οδικός τουρισμός θα μπορέσει, έστω κατά ένα ποσοστό, να δώσει μια ανάσα στην αγορά. Στη χώρα μας, κατά το τελευταίο δεκαήμερο κατέφθασαν ήδη αρκετοί Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Σέρβοι ενώ το ποσοστό των μεμονωμένων τουριστών παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, εξαιτίας της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, στους επαγγελματίες της Θάσου και της Σαμοθράκης «σκάνε» τα πρώτα χαμόγελα καθώς για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διαφαίνεται μια εικόνα αισιοδοξίας, όπως δείχνουν οι κρατήσεις. Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θανάσης Τσώνης εμφανίζεται ήδη αισιόδοξος, από την εικόνα που του έχουν μεταφέρει οι επαγγελματίες στα δύο νησιά. «Προφανώς δεν θα έχουμε και δεν μπορούμε να έχουμε τα νούμερα του 2019 αλλά ήδη η επανεκκίνηση που έγινε με το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων μας δίνει μια εικόνα θετική και αν δεν αλλάξει κάτι λόγω του κορονοϊού, οι επόμενοι μήνες θα μας ανταμείψουν», σημειώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Kαταστήματα, παραλίες και ξενοδοχεία, ανοιχτά» είναι η εικόνα που μας μεταφέρει από το νησί της Θάσου ο Πάρης Παρασχούδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων: «Τα ξενοδοχεία ανοίγουν σταδιακά, είμαστε δυο μήνες πίσω- σαν να ήταν Απρίλης δηλαδή- αλλά παρόλα αυτά, αρχές Ιουλίου πάνω από το 80% των ξενοδοχείων θα είναι ανοιχτά». «Το μείγμα είναι βαλκανικό αυτήν την εποχή, καθώς οι τουρίστες που έχουμε είναι Ρουμάνοι, Σέρβοι και Βούλγαροι λόγω της εγγύτητας αλλά και των παραδοσιακών σχέσεων που έχουμε με τις χώρες αυτές», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

Στο νησί πέρσι, οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 400.000 με μέσο όρο διαμονής τις 4- 5 μέρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων. «Φέτος θα δουλέψουμε για το 2021 και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις απώλειες. Ωστόσο, πρέπει να εργαστούμε και με επαγγελματισμό για τον προορισμό, τους πελάτες μας, το προσωπικό και τις επιχειρήσεις μας», πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις τσάρτερ η Θάσος αναμένει αναμένει αφίξεις τουριστών το προσεχές διάστημα από Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία και Λιθουανία (φέτος για πρώτη φορά) .

Στη Σαμοθράκη αυτήν τη στιγμή οι πληρότητες είναι χαμηλές αλλά το γεγονός ότι υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με λογικό αντίτιμο εισιτηρίου, καθώς η γραμμή επιδοτείται, αναμένεται να επηρεάσει θετικά την τουριστική κίνηση στο νησί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Απόστολο Παλακίδη.

Η κίνηση στα σύνορα σε αριθμούς

Από τους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου, της Νυμφαίας και της Εξοχής το τελευταίο δεκαήμερο (15-24/6/2020) πέρασαν συνολικά 42.254 άτομα εκ των οποίων οι 23.101 ήταν Βούλγαροι και οι 5.953 Ρουμάνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου γίνεται απλή ταυτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι πλήρης καταγραφή, κατ’ εκτίμηση διέρχονται 12.000 με 18.000 άτομα τη μέρα ενώ οι Σέρβοι πολίτες -οι οποίοι καταγράφονται- που πέρασαν το τελευταίο δεκαήμερο είναι 13.211 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος διαβατηριακού ελέγχου.

Κως: Πρώτη πτήση, ξεκίνησε η τουριστική περίοδος

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, η πολιτική ηγεσία του τουρισμού υποδέχτηκε σήμερα το απόγευμα την πρώτη πτήση της TUI στην Κω. Παρουσία φορέων και επαγγελματιών του νησιού, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τουρισμού έστειλε μήνυμα ασφάλειας και αλληλεγγύης στην παγκόσμια τουριστική κοινότητα, σηματοδοτώντας έτσι και το πέρασμα της τουριστικής περιόδου στο επόμενο στάδιο.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αμέσως μετά την προσγείωση της πρώτης πτήσης της TUI στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, σημειώνοντας ότι η σημερινή ημέρα είναι το αποτέλεσμα «μιας τεράστιας» προσπάθειας για να ανοίξει τα φτερά του ο ελληνικός τουρισμός με προτεραιότητα την ασφάλεια. Αφού στάθηκε στις μέχρι τώρα δράσεις του υπουργείου τουρισμού για να γίνει πραγματικότητα η σημερινή ημέρα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για το επόμενο στάδιο, που δεν είναι άλλο από την ασφαλή παραμονή των ταξιδωτών στην χώρα μας, όπως είπε.

Η Κως η γεννέτειρα του Ιπποκράτη, καλωσορίζει τους πρώτους επισκέπτες της και αττενίζει με αισιοδοξία την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, που μόλις ξεκίνησε για τα ελληνικά νησιά, ανάφερε ο δήμαρχος του νησιού Θεοδόσης Νικηταράς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Κωνσταντίνα Σβήνου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι σήμερα ουσισαστικά εκκίνησε η τουριστική περιόδο για την Ελλάδα. Η κα Σβήνου, αφού εστίασε στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, επεσήμανε ότι ο τουριστικός κόσμος ενώνει τις δυνάμεις του για να υποδεχτεί και το τουριστικό ρεύμα που θα ακολουθήσει στους ελληνικούς προορισμούς.

Το δικό του εξάλλου μήνυμα ασφαλής διαμονής στην Ελλάδα έστειλε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή ενός πρωτοποριακού επιδημιολογικού αλγορίθμου, θα διασφαλίσει στοχευμένους ελέγχους με τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

«Ξεκινούν σήμερα τα ταξίδια στα ελληνικά νησιά. Από τον Μάιο παρατηρούμε αύξηση της ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα. Προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την έναρξη της σεζόν. Υπάρχει καλός συντονισμός μεταξύ της TUI, των ελληνικών ξενοδοχείων και των κρατικών αρχών στην Ελλάδα. Δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο για να προσφέρουμε και πάλι στους επισκέπτες μας μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες», λέει ο Σεμπάστιαν Έμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου TUI, σε ανακοίνωση του.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β