tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Τουρισμός:Προβληματισμός στην αγορά από την πορεία του

Κατώτερη των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η τουριστική σεζόν για μια σειρά από κλάδους

Κατώτερη των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η τουριστική σεζόν για μια σειρά από κλάδους που συνδέονται άμεσα με την πορεία του τουρισμού. Παρά τη σημαντική αύξηση που παρατηρείται και φέτος στον αριθμό των αφίξεων ξένων τουριστών, οι πωλήσεις στην εστίαση, τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, στο λιανεμπόριο, στην ενοικίαση αυτοκινήτων (rent a car) και σκαφών αναψυχής δεν είναι ανάλογες, απογοητεύοντας τους επαγγελματίες που περίμεναν να βάλουν ζεστό χρήμα στα ταμεία τους.

Μπορεί τα ξενοδοχεία στις περισσότερες περιοχές να έχουν υψηλή πληρότητα τη δεδομένη στιγμή, με εξαίρεση τα νησιά που έχουν πρόσφυγες και έχει πληγεί η εικόνα τους στο εξωτερικό, ωστόσο οι εισπράξεις των επιχειρήσεων κινούνται σε «ρηχά νερά» και στην καλύτερη περίπτωση οριακά κάτω από πέρυσι.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι τουρίστες εμφανίζονται περισσότερο συγκρατημένοι στα χρήματα που ξοδεύουν από το φαγητό και τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων μέχρι τις αγορές σουβενίρ χαμηλής αξίας. Αυτό αφορά σχεδόν όλες τις εθνικότητες, και όχι μόνο τους Ρώσους, οι οποίοι έπαψαν να είναι οι «ανοιχτοχέρηδες» των προηγούμενων χρόνων λόγω της διολίσθησης του εθνικού τους νομίσματος.

Δύσκολος χειμώνας
Ο προβληματισμός είναι έντονος, αφού η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ικανότητα αρκετών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν έναντι τρίτων. «Ο φετινός χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος και είναι πολύ πιθανό να μεγαλώσει και άλλο ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», επισημαίνει χαρακτηριστικά επαγγελματίας του τουρισμού εμφανώς ανήσυχος για τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες, και προσθέτει πως ο τουρισμός έδινε σταθερά όλα τα τελευταία δύσκολα χρόνια βαθιές ανάσες στον επιχειρηματικό κόσμο και αντιστάθμιζε εν μέρει τις απώλειες στην εσωτερική αγορά.

Πρωτοβουλίες για τόνωση της κίνησης
Το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που υποφέρουν από το προσφυγικό πρόβλημα.

Η κίνηση σε Κω, Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο είναι πολύ πεσμένη σε σχέση με πέρυσι, παρά τις προσπάθειες των τοπικών φορών να αλλάξουν την εικόνα που δημιουργήθηκε στο εξωτερικό και να πείσουν τους ξένους να επισκεφθεί τα νησιά αυτά και πάλι, με τους επαγγελματίες να δηλώνουν απεγνωσμένοι και να ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας. Δεν είναι τυχαία η πρωτοβουλία που ανέλαβε πριν από μερικά 24ώρα το υπουργείο Τουρισμού για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, με την οποία κάλεσε τις Ενώσεις Ξενοδόχων Σάμου, Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου να παρέχουν για το διάστημα από 20 Αυγούστου έως και τα τέλη Οκτωβρίου έως και 50% μειωμένες τιμές δωματίων και ελκυστικές προσφορές σε πακέτα διαμονής στη βάση των δυνατοτήτων που έχουν τα ξενοδοχεία σε κάθε περιοχή ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και θα διαρκέσει έως τα τέλη Νοεμβρίου το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και κατόπιν συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, που περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό διανυκτερεύσεων σε καταλύματα των πέντε νησιών και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των δικαιούχων του ΟΑΕΔ που θα επιλέξουν αυτούς τους προορισμούς.

«Βαρίδι» η υψηλή φορολογία
Τροχοπέδη για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμό αποτελεί και η φορολογία που επιβαρύνει τον κλάδο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους προειδοποίησε ότι ο ελληνικός τουρισμός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα την επόμενη διετία, αν δεν διαφοροποιηθούν οι φορολογικοί συντελεστές από το 2017 ή το αργότερο το 2018. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, θα ενταθεί «εφόσον ανοίξουν και πάλι, όπως αναμένεται, οι ανταγωνιστικές αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Θα έρθει η στιγμή που θα κλαίμε όλοι μαζί, αν δεν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα με τους φορολογικούς συντελεστές», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, το 90% των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κινούνται με ζημίες, αφού η αύξηση του ΦΠΑ «ροκανίζει» περί τα 800 εκατ. ευρώ, καθώς απορρόφησαν σημαντικό μέρος της αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Για τη φετινή χρονιά πάντως, ο κ. Ανδρεάδης (που όπως όλα δείχνουν μάλλον θα χάσει το στοίχημα που έβαλε με τον πρωθυπουργό) προέβλεψε ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση στα τουριστικά έσοδα της τάξης του 2% και άνοδο κατά 5% με 6% στις αεροπορικές αφίξεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν πέρυσι κατά 6%, αγγίζοντας τα 14,2 δισ. ευρώ. Για φέτος, ο ΣΕΤΕ προβλέπει Οι εισπράξεις από τους Αμερικάνους τουρίστες αυξήθηκαν κατά 44,4%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 945,6 εκατ., και από τους Βρετανούς κατά 30,5%, ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ.

 

Πηγή:ΗΜΕΡΗΣΙΑ