tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Βιβλιοπαρουσίαση: «Εκπαίδευση με όραμα την Ανάπτυξη».

Στις 7 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθήνας, η παρουσίαση του βιβλίου «Εκπαίδευση με όραμα την Ανάπτυξη», της κ. Αιμιλίας Λυμπεράκη – Besson.

Δείτε και «κατεβάστε» το βιβλίο εδώ

Ένας ευρηματικός τίτλος με σπονδυλωτά κείμενα στο εσωτερικό του που αφορούν στο πλέον καυτό πρόβλημα της κοινωνίας μας: Μια Παιδεία ικανή να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της να είναι ικανή να συμβάλει στην ανάπτυξη της Παιδείας. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει κάνει πολλές φορές αυτή τη σκέψη, αλλά, δυστυχώς, άλλες τόσες φορές έχει διαψευστεί.

Πολύπαθη και η Ανάπτυξη και η Παιδεία στη χώρα μας, ιδίως η Επαγγελματική Εκπαίδευση και η Δια Βίου Μάθηση.

Όπως ανέφερε και η ίδια, η σύνδεση της Δημόσιας Διοίκησης και της Δια Βίου Μάθησης σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης με την οικονομία, την κοινωνία και την αγορά εργασίας, πρέπει να είναι πάντα σημείο αναφοράς και επιδιωκόμενος στόχος από το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης. Ο κανόνας αυτής της προσπάθειας είναι ότι «Σε κάθε επίπεδο ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, απαιτείται και ένα αντίστοιχο επίπεδο ανάπτυξης της Δημόσιας Διοίκησης». Δυστυχώς, όπως διαπίστωσε, αυτή η αναλογική αρχή δεν επιβεβαιώνεται στην Ελλάδα με πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

Για την κ. Λυμπεράκη «Η Ελλάδα έχει ανάγκη όλα τα παιδιά της. Τα παιδιά που φεύγουν, τα παιδιά που μένουν, τα παιδιά που δουλεύουν, τα παιδιά που την πληγώνουν, τα παιδιά που τα πληγώνει. Όλα είναι παιδιά της!

Η Ελλάδα της λαμπρής ιστορίας και των πικρών σελίδων, η Ελλάδα του πολιτισμού και της υστέρησης, η Ελλάδα της δημοκρατίας και του φανατισμού, μας έχει όλους ανάγκη.

«Όμπρός παιδιά, καί  δέ βολεί μονάχος ν’  άνέβη ό ήλιος», έλεγε ο Ποιητής. Αυτό είναι το καθήκον μας.

Να συμβάλουμε όλοι μαζί, χωρίς να παραιτηθεί κανείς από τις ιδέες, τα πιστεύω, τις ελπίδες και τα οράματά του. Η πάλη των ιδεών, η συνύπαρξη και η διαλεκτική διασταύρωσή τους, μπορεί να γίνει η μητέρα νέων συνθετικών πολιτικών, αλλά και ανατροπών. Για μια Ελλάδα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων και της ανάπτυξης, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος».

Για το Βιβλίο μίλησαν:

-Ο κ. Νίκος Κογιουμτσής, Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας

-Ο κ. Ευάγγελος Χριστοφόρου, διδάκτωρ – καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,

-Ο κ. Δημήτρης Φυντάνης, Διευθυντής επιχειρησιακής συνέχειας –  skywalker.gr,

Στέργιος Βασιλείου, δημοσιογράφος,

-Η συγγραφέας κ. Αιμιλία Λυμπεράκη,

-O Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, Θεματικός Αντιδήμαρχος , Διοικητικών Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Πεντέλης.

– Ο Κωνσταντίνος Αδριανουπολίτης Εκπαιδευτικός – Ερευνητής Αντιπρόεδρος Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.)

– Ο Δρ. Ευάγγελος Κ. Ιωακειμίδης Διδάκτωρ Μηχανικός Ε.Μ.Π.

– Ο Κώστας Μανταίος. Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ)

 

Οι ομιλητές εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τη συγγραφέα και  το βιβλίο καθώς και για τη σπουδαία συμβολή του στη λύση των προβλημάτων που προβάλει.

Παρακολουθήστε τα βίντεο με τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις.

 

Στέργιος Βασιλείου, δημοσιογράφος μέρος Α:

«Αυτό που κρατάω είναι οι τελευταίες φράσεις από το κλείσιμο, στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Όμπρός παιδιά, καί  δέ βολεί μονάχος ν’  άνέβη ό ήλιος», έλεγε ο Ποιητής. Αυτό είναι το καθήκον μας.

«Να συμβάλουμε όλοι μαζί, χωρίς να παραιτηθεί κανείς από τις ιδέες, τα πιστεύω, τις ελπίδες και τα οράματά του. Η πάλη των ιδεών, η συνύπαρξη και η διαλεκτική διασταύρωσή τους, μπορεί να γίνει η μητέρα νέων συνθετικών πολιτικών, αλλά και ανατροπών. Για μια Ελλάδα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων και της ανάπτυξης, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος».

 

Στέργιος Βασιλείου, δημοσιογράφος, μέρος Β

Αιμιλία Λυμπεράκη, συγγραφέας, δημόσιος λειτουργός στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μέρος Α

Αιμιλία Λυμπεράκη, συγγραφέας, δημόσιος λειτουργός στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μέρος Β

Νίκος Κογιουμτσής, Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας:

«Όσο διάβαζα το βιβλίο τόσο έβλεπα την πραγματική εικόνα της επιχειρηματικότητας μέσα στο βιβλίο, σε σχέση με τη Δημόσια Διοίκηση και την Εκπαίδευση! Είναι ένα βιβλίο που εκφράζει τις δυσκολίες και αδυναμίες της Δημόσιας Διοίκησης να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών και της επιχειρηματικότητας. Είδα τις λέξεις κλειδιά «αξιολόγησης» και «αξιοκρατία» που τόσο λείπουν από τη Διοίκηση. Διαβάζοντας και προχωρώντας, με συνέπαιρνε διαρκώς περισσότερο!»

Ευάγγελος Χριστοφόρου, διδάκτωρ – καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου:

«Έπλεξα να έρθω στην παρουσίαση του βιβλίου για την Αιμιλία. Όχι μόνο γιατί είναι μια εξαίρετη γυναίκα, αλλά και γιατί γνωρίζοντάς τη, πριν από 2 περίπου επετείους, στον εορτασμό του ΟΧΙ, στο Υπουργείο Παιδείας, στην οποία είχε την κεντρική ομιλία, κατάφερε και με κράτησε σε ένταση και προσοχή καθ’ όλη τη διάρκειά της! Το βιβλίο είναι ένα σημαντικό κείμενο που πατάει σε δύο σοβαρές έννοιες: Εκπαίδευση και Ανάπτυξη. Για τη σωστή εκπαίδευση και τη σωστή ανάπτυξη, αυτά που γλαφυρά λέει η Αιμιλία»

Ευάγγελος Χριστοφόρου, διδάκτωρ – καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέρος Β

Δημήτρης Φυντάνης, Διευθυντής επιχειρησιακής συνέχειας –  skywalker.gr:

«Το βιβλίο της Αιμιλίας δεν σε αφήνει να το αφήσεις. Σε κάνει να θέλεις να πας παρακάτω. Πολύ περισσότερο από τον τίτλος του, δεν είναι μόνο ότι σε «παγιδεύει» για να το διαβάσεις, αλλά υπάρχει και μια άλλη αλήθεια. Προσπάθησα να το διαβάσω διαγώνια και διαπίστωσα ότι δεν γίνεται! Είναι τόσο μεστά γραμμένο, τόσο περιεκτικό, γραμμένο κομμάτι – κομμάτι με πολύ μεγάλη προσοχή, εύστοχο και συμπυκνωμένο… αν ήταν ποιήτρια θα ήταν ο… «Γκάτσος», τόσο μεστός ο λόγος! Έτσι σε «παγιδεύει» και είναι πολύ συμπυκνωμένο για να αφήσεις και να μη διαβάσεις κάτι. Το βιβλίο δεν αφορά μόνο την  εκπαίδευση και ανάπτυξη αλλά πολύ περισσότερα…»

 

Δημήτρης Φυντάνης, Διευθυντής επιχειρησιακής συνέχειας –  skywalker.gr, μέρος Β

Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, Θεματικός Αντιδήμαρχος , Διοικητικών Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Πεντέλης.

Κωνσταντίνος Αδριανουπολίτης, Εκπαιδευτικός – Ερευνητής Αντιπρόεδρος Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.)

Ευάγγελος Κ. Ιωακειμίδη, Διδάκτωρ Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Κώστας Μανταίος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ)

 

Επιλογή κειμένων από το βιβλίο

 

 

Αιμιλία Λυμπεράκη – Besson

Εκπαίδευση με όραμα την Ανάπτυξη

Copyright: Αιμιλία Λυμπεράκη – Besson

Εκδότης: Αιμιλία Λυμπεράκη – Besson

Ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση

Αθήνα, Ιανουάριος 2019

ISBN: 978-618-00-0905-7