tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Το δημογραφικό στη μέγγενη της αντίληψης «κόστους – οφέλους»

Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα τεράστιο πρόβλημα το δημογραφικό. Η κρίση έδειξε, εδώ, ότι η κάθε οικογένεια, που στο μεταξύ υποβλήθηκε σε καρατόμηση των εσόδων και αύξηση των φόρων, πρόταξε στην απόκτηση παιδιών το μεγάλο κόστος στην σωματική ανάπτυξη, στην παιδεία, στην υγεία… Έτσι, στη χώρα μας άρχισε μια επικίνδυνη συρρίκνωση των γεννήσεων, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις και ο Ελληνισμός κινδυνεύει από εσωτερική βραδυφλεγή δημογραφική βόμβα. Παράλληλα έπεσε το βιοτικό επίπεδο των παιδιών και αυτό έγινε φανερό στα χρόνια της κρίσης με τις γνωστές λιποθυμίες πείνας!

 

Προφανώς όμως το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει μόνο η χώρα μας, αλλά όλη η ΕΕ με βάση το μικρό ποσοστό γεννήσεων και η Μεγάλη Βρετανία η οποία καλείται μέσα στα αχαρτογράφητα νερά του Brexit και στην ανάγκη για μέτρα λιτότητας, να αντιμετωπίσει το δημογραφικό. Πως όμως το αντιμετωπίζει;

Όπως οι γονείς σκέφτονται το κόστος και το όφελος, αντί της ανθρωπιστικής – δημογραφικής σκέψης που δεν μπορούν να επωμισθούν, έτσι και η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας πρόταξε το κόστος με τη φράση – μήνυμα προς τις οικογένειες:  «Οι γονείς πρέπει να μάθουν ότι τα παιδιά κοστίζουν»! στόχος η δικαιολόγηση των περικοπών  ύψους 12 δισ. λίρες από επιδόματα και παροχές προς οικογένειες.

Φυσικά το βασικό αίτιο της δημογραφικής συρρίκνωσης είναι η πτώση του επιπέδου ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ευρήματα της έρευνας της Εθνικής Ομοσπονδίας Εκπαίδευσης της Μ. Βρετανίας (Δεκέμβρης 2018), που δείχνουν την οδυνηρή εικόνα της πτώσης του βιοτικού επιπέδου των παιδιών στα βρετανικά σχολεία, αντανάκλαση της κατάστασης των οικογενειών που καλούνται να γεννούν και να μεγαλώνουν παιδιά χωρίς τα αναγκαία εισοδήματα.

Μαρτυρίες εκπαιδευτικών στη Βρετανία – πέμπτη ισχυρότερη οικονομίας του κόσμου – αναφέρουν: «Ολο και περισσότερα παιδιά έρχονται το σχολείο πεινασμένα, χωρίς κατάλληλα, ζεστά ρούχα για το χειμώνα, με διαλυμένα παπούτσια που είναι κολλημένα με ταινία. Σε αρκετές περιπτώσεις πληρώνει το σχολείο το εισιτήριο των παιδιών από και προς το σχολείο».

Τα ευρήματα της Εκπαιδευτικής Ομοσπονδίας «μιλάνε» από μόνα τους:

  • Σχεδόν οι μισοί εκπαιδευτικοί είπαν ότι περισσότερα παιδιά, σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, πάνε στο σχολείο πεινασμένα.
  • Τα 2/3 δήλωσαν ότι ακόμη περισσότερες οικογένειες δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν κατάλληλα και επαρκή χειμωνιάτικα ρούχα.
  • Δάσκαλοι ανέφεραν ότι τα σχολεία παρείχαν στα παιδιά ακόμη και παλτά. Άλλοι είπαν ότι μαθητές έρχονται τακτικά στο σχολείο με τρύπια ρούχα και παπούτσια κολλημένα με ταινία.
  • Τα σχολεία κάνουν ό,τι μπορούν. Προσφέρουν ελεύθερη πρωινή ζώνη (φύλαξη με πρωινό), δίνουν στις οικογένειες καλάθια με τρόφιμα, δωρεάν γεύματα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Προσφέρουν στους μαθητές ακόμη και είδη υγιεινής, πληρώνουν τα εισιτήριά τους ή δίνουν στις οικογένειές τους είδη σπιτιού, όπως κρεβάτια, σεντόνια, κουρτίνες.

«Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό από πρώτο χέρι αυτό που δείχνουν οι πρόσφατες προβλέψεις του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών: Οτι παιδιά πηγαίνουν τώρα στο σχολείο πεινασμένα και χωρίς επαρκή ρουχισμό, ότι 3 εκατ. παιδιά κινδυνεύουν να πεινάσουν κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών και ότι 5,2 εκατ. παιδιά θα ζουν σε συνθήκες φτώχειας έως το 2020 – 2021», λένε εκπαιδευτικοί και οργανώσεις κατά της φτώχειας, στην εφημερίδα «The Guardian». Οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν αρνητικά την μαθησιακή πορεία και ικανότητα των μαθητών: Κάνουν πολλές απουσίες, έχουν προβλήματα συμπεριφοράς και αισθάνονται ντροπή, προειδοποιεί η Ομοσπονδία.

Παράλληλα, τα σχολεία πλήττονται όλο και περισσότερο από τις περικοπές στη χρηματοδότησή τους που εφάρμοσε η κυβέρνηση, με 3 στα 10 σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να έχουν «έλλειμμα» ύψους σχεδόν 500.000 λίρες, σημειώνει η Ομοσπονδία. «Θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα σχολεία να προσφέρουν κι αυτή τη στοιχειώδη βοήθεια στις οικογένειες», προειδοποιεί.

Ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε απόλυτη και σχετική φτώχεια αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών περικοπών σε διάφορα προνοιακά επιδόματα. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την άνοδο του πληθωρισμού και την κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων.

Τα τελευταία στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων είναι τρομακτικά. Αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν έχει λυθεί το ζήτημα της φτώχειας ανά τους αιώνες, αλλά οι φτωχοί αυξάνονται, και μάλιστα σε προηγμένα κράτη, όπως η Μ. Βρετανία, παρότι ο παραγόμενος πλούτος μεγαλώνει.

Ετσι, ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε απόλυτη φτώχεια (κάτω από το όριο της φτώχειας) αυξήθηκε κατά 200.000 μόνο το διάστημα 2017 – 2018. Αλλά και σε σχετική φτώχεια (λίγο πάνω από το όριο) ζούσαν το ίδιο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 30% των παιδιών, ή 4,1 εκατ. Σοκαριστικό είναι επίσης το εξής: Το 70% των φτωχών παιδιών ζουν σε οικογένειες εργαζομένων, όχι άπορων ή ανέργων, δηλαδή υπάρχει εισόδημα στην οικογένεια, αλλά είναι πολύ χαμηλό, εξαιτίας των εργασιακών σχέσεων, του επιπέδου των μισθών, του αυξημένου κόστους ζωής.

Παράλληλα, από το 2015 η κυβέρνηση των Συντηρητικών άρχισε να εφαρμόζει πάγωμα παροχών και επιδομάτων, περικοπές ύψους 12 δισ. λίρες. Σύμφωνα με τη «δεξαμενή σκέψης» «Resolution Foundation», «το μεγαλύτερο μέρος των κυβερνητικών περικοπών εφαρμόστηκε το διάστημα 2017 – 2018, επομένως θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία της παιδικής φτώχειας και θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και σε επίπεδα ρεκόρ».

Αξίζει να σταθούμε σε μία από τις πιο κυνικές και απάνθρωπες αντιλήψεις της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τις περικοπές: «Οι γονείς θα μάθουν ότι τα παιδιά κοστίζουν»! ή αλλιώς, οι περικοπές στις παροχές θα «διδάξουν» τους γονείς ότι «τα παιδιά κοστίζουν λεφτά» και ότι δεν θα πληρώνουν οι Βρετανοί φορολογούμενοι «την επιλογή τους να κάνουν παραπάνω (από 2) παιδιά»… Ο τότε (2017) ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ, επί κυβέρνησης Μέι, είχε πει ότι τα κυβερνητικά μέτρα «θα βοηθήσουν» τους Βρετανούς να δουλεύουν τόσο σκληρά όσο οι Κινέζοι»!

Η κυβέρνηση αποφάσισε τον Απρίλη του 2017 να περιοριστούν τα κοινωνικά επιδόματα και οι φοροελαφρύνσεις μιας οικογένειας (περίπου 2.700 λίρες το χρόνο ανά παιδί) μόνο στα δύο πρώτα παιδιά της οικογένειας.

Μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι από το μέτρο έχουν χτυπηθεί 160.000 οικογένειες και 600.000 παιδιά στη χώρα, ενώ για 1 εκατ. παιδιά που βρίσκονται ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας η κατάσταση επιδεινώνετε. Μέχρι το 2024 άλλα 300.000 θα ζουν στη φτώχεια, και 1,8 εκατ. αυριανοί νέοι.

Οπως κυνικά έχουν δηλώσει υπουργοί των Συντηρητικών, αποτυπώνοντας μέσα σε λίγες φράσεις την καπιταλιστική ζούγκλα, οι περικοπές στις παροχές θα «διδάξουν» τους γονείς ότι «τα παιδιά κοστίζουν λεφτά» και ότι δεν θα πληρώνουν οι Βρετανοί φορολογούμενοι «την επιλογή τους να κάνουν παραπάνω παιδιά»… Ο τότε ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ, επί κυβέρνησης Μέι, είχε πει ότι τα κυβερνητικά μέτρα «θα βοηθήσουν» τους Βρετανούς να δουλεύουν τόσο σκληρά όσο οι Κινέζοι.

Πηγή: Ριζοσπάστης

 

Β