tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Βρετανία: Το ένα τρίτο των δισεκατομμυριούχων τοποθετούν τις περιουσίες τους σε φορολογικούς παραδείσους

Σε μια χώρα που φημίζεται για την αυστηρή τήρηση των νόμων η φοροδιαφυγή δεν φαίνεται να  είναι λιγότερη από αλλού. Ίσως η νεοφιλελεύθερη αντίληψη που κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες σταδιακά κατατρώει παραδοσιακές αντιλήψεις και συμπεριφορές ως προς την τήρηση του νόμου έναντι του ατομικού συμφέροντος.

 

Όπως αποκαλύπτουν οι Times του Λονδίνου, το ένα τρίτο των βρετανών δισεκατομμυριούχων τοποθετούν τις περιουσίες του σε φορολογικούς παραδείσους, σε έρευνα που κάνει λόγο για πραγματική έξοδο κατά την τελευταία δεκαετία.Η εφημερίδα εξηγεί ότι διαπίστωσε ότι 28 από τους 93 βρετανούς δισεκατομμυριούχους έχουν τοποθετήσει ή τοποθετούν τώρα τα χρήματά τους σε εδάφη με ελάχιστες φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι μισοί από αυτούς έχουν κάνει την κίνησή τους την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με την έρευνα των Times, οι αγαπημένοι προορισμοί των βρετανών δισεκατομμυριούχων είναι το Μονακό, οι αγγλονορμανδικές νήσοι Τζέρσι και Γκέρνσι, αλλά και η Ελβετία.

Το πλεονέκτημα είναι ότι επιλέγοντας ένα καθεστώς μη διαμένοντος στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να κατέχουν εταιρείες στην χώρα τους, αποφεύγοντας παράλληλα να πληρώνουν φόρους ύψους 38,1% επί του μερίσματος και 20% επί των κεφαλαιακών κερδών σε περίπτωση μεταπώλησης μετοχών.

Πέραν των δισεκατομμυριούχων, η εφημερίδα επισημαίνει ότι περί τους 6.800 Βρετανοί έχοντας δηλώσει ως τόπο διαμονής έναν φορολογικό παράδεισο ελέγχουν περί τις 12.000 εταιρείες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο τέλος, φόροι ύψους δισεκατομμυρίων λιρών διαφεύγουν των βρετανικών φορολογικών υπηρεσιών.

Ανάμεσα στις γνωστότερες περιπτώσεις, ο βιομήχανος Τζιμ Ράτκλιφ δέχθηκε επικρίσεις το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Τύπος δημοσίευσε την πληροφορία ότι μεταφέρει την περιουσία του στο Μονακό. Ο επικεφαλής του ομίλου πετροχημικών  Ineos είναι από το 2018 ο πρώτος στην λίστα των πλουσιότερων Βρετανών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Β