Χρηματοδότηση για τη καταπολέμηση της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων

Η Philip Morris χρηματοδοτεί projects για τη καταπολέμηση των λαθραίων τσιγάρων

 

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανακοίνωσε πρόσφατα η Philip Morris International Inc. για τη καταπολέμηση της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και καπνού στην Ευρώπη με τη δημιουργία ενός fund 100 εκατ. δολ.

Το PMI Impact θα αποτελείται από ένα συμβούλιο επτά ειδικών στο θέμα καταπολέμησης της διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και θα επιλέγει τα project προς χρηματοδότηση που θα κατατεθούν στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης και την ευαισθητοποίησης και των ενεργειών σχετικά με το αντικείμενο.

Τα project μπορούν να προέρχονται από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αλλά και από μη κυβερνητικές οργανώσεις και θα υπάρξουν τρεις γύροι χρηματοδότησης αρχικά.

Στο πρώτο γύρο το PMI Impact θα εστιάσει σε projects που αφορούν το παράνομο εμπόριο και παρεμφερή εγκλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει θετική επίπτωση και στη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καπνού.

Αν και οι δρόμοι του λαθρεμπορίου ξεκινάνε συνήθως από χώρες εκτός Ε.Ε. ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του παράνομου εμπορίου γίνεται στην Ευρώπη. Να σημειώσουμε ότι το μέγεθος της αγοράς παράνομων προϊόντων αγγίζει τα 650 δισ. δολ. παγκοσμίως με τα τσιγάρα και τον καπνό να έχουν μεγάλο περιθώριο κέρδους και σχετικά χαμηλό ρίσκο σε σχέση με τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Τα project μπορεί να προέρχονται από ομάδες απ΄όλο τον κόσμο, να έχουν διάρκεια έως 2 έτη, με την χρηματοδότηση να είναι από 100 χιλ. δολ. έως 3 εκατ. δολ.

Αιτήσεις και πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

N.Y