tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Χρήσιμες συμβουλές για επιχειρείν μέσω Airbnb

40.000 Έλληνες διαθέτουν τα ακίνητα τους μέσω Airbnb, εισπράττοντας κατά μέσο όρο 2.850 ευρώ το χρόνο.

Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βάλει “φρένο” στο “μαύρο” χρήμα που κυκλοφορεί μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb – booking, υποχρεώνοντας τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων να τα δηλώσουν στο Taxis. 
40.000 Έλληνες διαθέτουν τα ακίνητα τους μέσω Airbnb, εισπράττοντας κατά μέσο όρο 2.850 ευρώ το χρόνο.
Μόνο την προηγούμενη χρονιά, οι ξένοι επισκέπτες άγγιξαν το 1,5 εκατομμύριο.
Το πρόβλημα για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι από αυτόν τον αυξανόμενο τζίρο, ελάχιστα φτάνουν στην δήλωση τους για επιβολή φόρου.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προειδοποιεί όσους δεν δηλώσουν αυτά τα ακίνητα στο Taxis, ότι το πρόστιμο ανέρχεται στις 5.000 ευρώ, ενώ ακολουθεί φορολογικός έλεγχος σε εισοδήματα και ακίνητα.
Πρόβλημα η εύρεση κατοικίας και τους Φοιτητές.
Η βραχυχρόνια μίσθωση προκάλεσε αυξηση τιμών.
Το Παγκράτι, μια περιοχή κοντά στην Ακρόπολη και στο Μετρό, έγινε απλησίαστο για τους φοιτητές, καθώς τα ενοίκια εκτινάχθηκαν από τα 6,2 €/τ.μ. στα 7,6 €/τ.μ.. Ανάλογη εικόνα και στην περιοχή της Πανεπιστημιουπολης -Ζωγράφου, όπου τα ενοίκια από τα 5,3 φτανουν 7,00 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Το ντόμινο ανατιμήσεων, που προκάλεσε το Airbnb, συμπαρασύρει και τους φόρους ακινήτων.
Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για την πλήρη καταγραφή και λήψη στοιχείων από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι η αντικειμενική αξία στη Ζώνη που φτάνει στην Ακρόπολη επι της Λεοφωρου Συγγρού  ανέβηκε από τα 1.750 ευρώ στις 3.050 ευρώ ανά τ.μ. Έτσι ένα διαμέρισμα 100 τμ 50ετίας, θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ αυξημένο κατά 624 ευρώ.
Ως Φορολογικός σύμβουλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έχω δεχτεί χιλιάδες ερωτήματα για την φορολόγηση των βραχυχρόνιων καθώς και την αναδρομικότητα φορολογίας για τα προηγούμενα φορολογικά έτη .
Η απάντηση είναι σταθερή ότι έχει κατατεθεί για τις μισθώσεις σε Ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό βρίσκεται στην διάθεση του φορολογικού μηχανισμού και θα ελεγχθεί.
Για καταθέσεις που έχουν γίνει σε τράπεζες του εξωτερικού θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για να αποδειχθεί ότι η φορολογική αρχή μπορεί να εντοπίσει.
Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε ανελλιπώς αυτούς που επιχειρούν μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων.
Στις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε όλες τις ερωτήσεις με αντίστοιχες απαντήσεις – λύσεις που έχουν δοθεί μέσω του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Θράσος Μίαρης 
Φορολογικός Σύμβουλος 
Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών