tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Χ.Τσάμπρας: Υπερασπίζουμε τα επιμελητήρια

"Αυτό που έμενα προσωπικά με εξοργίζει είναι οι αστείες δικαιολογίες για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας "

Τα Επιμελητήρια θα κλείσουν! Αυτό που έμενα προσωπικά με εξοργίζει είναι οι αστείες δικαιολογίες για την κατάργηση της υποχωρητικότητας αναφέρει στην συνέντευξη του,στο www.eea.gr ο πρόεδρος του επιμελητήριου Ευρυτανίας Χρήστος Τσάμπρας. Αναφερόμενος στο επιμελητήριο δηλώνει ότι το Επιμελητήριο της Ευρυτανίας είναι πιθανόν το μικρότερο της χωράς. Σε ποσοστό πάνω από 95% οι επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες σ΄ αυτό είναι μικρές προσωπικές επιχειρήσεις. Γίνετε λοιπόν κατανοητό ότι το Επιμελητήριο είναι ένας σοβαρός θεσμός για την επιχειρηματικότητα.

 

 

 Ερ. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  επιχειρηματίες της Ευρυτανίας;

 

Κατά αρχή να σας ευχαριστήσω για το «βήμα» που μας δίνετε για να ακουστούν οι επιχειρηματίες μια μικρής περιοχής που θεωρητικά βρίσκετε στο κέντρο της ηπειρωτικής χωράς αλλά στην ουσία είναι μια απομονωμένη περιοχή.

 

Το Επιμελητήριο της Ευρυτανίας είναι πιθανόν το μικρότερο της χωράς. Σε ποσοστό πάνω από 95% οι επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες σ΄ αυτό είναι μικρές προσωπικές επιχειρήσεις. Γίνετε λοιπόν κατανοητό ότι το Επιμελητήριο είναι ένας σοβαρός θεσμός για την επιχειρηματικότητα.

 

Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων του νομού ασχολούνται με την πρόσφορα υπηρεσιών ειδικά στον τουριστικό τομέα. Ο νομός μας είναι ο ορισμός του ορεινού όγκου. Το βασικότερο πρόβλημα λοιπόν που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας είναι η πρόσβαση. Το Καρπενήσι είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού της ηπειρωτικής χωράς που δεν συνδέεται με εθνική οδό με τις γύρω πρωτεύουσες.

 

Ο μοναδικός αξιοπρεπής δρόμος, είναι ο δρόμος που συνδέει το Καρπενήσι με την Λαμία. Όπως αντιλαμβάνεστε μια επιχείρηση μεταποίησης έχει σημαντικό κόστος για την μεταφορά των προϊόντων της σε μεγάλες αγορές. Από την άλλη οι συνεχείς αυξήσεις των διοδίων και των καύσιμων έχουν καθήλωση την τουριστική κίνηση προς την περιοχή μας. Οι τουριστικές επιχειρήσεις όπως, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες κ.α. έχουν αναγκαστεί να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων στα έξοδα μετακινήσεως των επισκεπτών της περιοχής αλλά πλέον βρίσκονται στα όρια τους.

 

Επίσης σημαντικό κόστος στην λειτουργιά μιας επιχείρησης τουριστικού ενδιαφέροντος είναι το ακριβό πετρέλαιο. Μια επιχείρηση αναγκάζετε να χρησιμοποιεί πετρέλαιο για την θέρμανση των χωρών της καθώς η περιοχή μας λόγο τους υψομέτρου που βρίσκετε έχει  χειμωνιάτικες συνθήκες για πάνω από οκτώ (8) μήνες το χρόνο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω το παράπονο των επιχειρηματιών του τουρισμού της περιοχής προς το υπουργείο τουρισμού διότι ο τομέας του ορεινού τουρισμού στην Ελλάδα βρίσκετε εκτός των βασικών προτεραιοτήτων του υπουργείου.

 

Τέλος οι επιχειρήσεις της περιοχής πλην των παραπάνω, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες της χωράς, όπως υψηλή φορολογία, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, γραφειοκρατία κ.α..  

 

 

Ερ. Πως συνδέεται η τοπική αγροτική παραγωγή, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός με την επιχειρηματική ανάπτυξη της περιοχής ;

 

Δυστυχώς η περιοχή μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι ο δεύτερος γηραιότερος νομός της Ευρώπης. Οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι είναι κατά βάση μεγάλα σε ηλικία άτομα και οι παραδοσιακοί μέθοδοι κτηνοτροφίας που ακολουθούν δεν είναι σε θέση να στηρίξουν αποτελεσματικά την μεταποίηση.

 

Από την άλλη οι κρατικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των γεωργικο-κτηνοτροφικών προϊόντων είναι υποστελεχωμένες και υπολειτουργούν. Αποτέλεσμα η πρωτογενείς παράγωγη του νομού να είναι περιορισμένη. Παρότι η περιοχή μας έχει  μεγάλες δυνατότητες, έχει χαρακτηρισθεί από την UNESCO σαν μια από τις τρεις καθαρότερες στην Ευρώπη, στην παράγωγη ποιοτικών προϊόντων.

 

Ο τουρισμός αποτελεί τον μονό δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας. Η οικονομική κατάσταση της χωράς όμως έχει αρχίσει να τον επηρεάζει αρνητικά κι αυτόν. Ο μεγαλύτερος όγκος των τουριστών που επισκέπτεται την περιοχή μας είναι Έλληνες, τα εισοδήματα των οποίων είναι γνωστό ότι έχουν συρρικνωθεί σημαντικά. Αποτέλεσμα οι δαπάνες διαμονής κατά άτομο να έχουν μειωθεί και κατά 50% σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια.

 

Πάρα ταύτα το Επιμελητήριο μας προσπαθεί, σε συνεργασίας με τους δήμους της περιοχής και την περιφέρεια, να προβάλει το τουριστικό προϊόν της Ευρυτανίας. Επίσης τα τελευταία χρόνια γίνετε προσπάθεια ώστε να ενταχθούν τα παραδοσιακά προϊόντα των τοπικών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα στις επιχείρησης εστίασης και στις ξενοδοχειακές μονάδες.

 

 

Ερ. Υπάρχει πλέον μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές, «ηρεμία» στον επιχειρηματικό κόσμο. Μπορούν να αισιοδοξούν οι Ευρυτάνες επιχειρηματίες ότι τα δύσκολα τα «έχουμε» περάσει;

 

Ουσιαστικά η λεγόμενη «έξοδος» στις αγορές είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα που λίγο αντίκτυπο έχει στην πραγματική οικονομία. Οι Ευρυτάνες επιχειρηματίες, που όπως προείπαμε είναι κατεξοχήν μικρομεσαίοι, συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα. Η Ευρυτανία είναι ο νομός της Ελλάδος με τα λιγότερα «κόκκινα» δάνεια. Οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες είναι αυτό που λέγαμε παλιά, και συκοφαντήθηκε σαν όρος, νοικοκύρηδες. Οι τράπεζες όμως, σήμερα δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τέτοια στοιχεία. Από την άλλη και η εκ των ενόντων χρηματοδότηση μιας επιχείρησης  υπονομεύετε, οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια στην εξυπηρέτηση φορολογικών υποχρεώσεων και σε μη ανταποδοτικά τέλη, όπως ο ΕΝΦΙΑ κ.α..

 

 

Ερ. Πως σχολιάζεται την κατάργηση της υποχρεωτικότητας στην συνδρομή των επιμελητηρίων και πως θα επηρεάσει την λειτουργία του ΕΠ.ΕΥΡ ;

 

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι χωρίς τις υποχρεωτικές συνδρομές τα Επιμελητήρια θα κλείσουν. Αυτό που έμενα προσωπικά με εξοργίζει είναι οι αστείες δικαιολογίες για την κατάργηση της υποχωρητικότητας. Η δικαιολογία ότι μειώνετε το κόστος για μια επιχείρηση είναι τουλάχιστον γελοία, η συνδρομή στο Επιμελητήριο μας ανέρχεται σε τριάντα ευρώ (30) το χρόνο, χονδρικά δυόμισι (2,5) ευρώ το μήνα.