Υπό διαπραγμάτευση οι αμοιβές για τα πνευματικά δικαιώματα

Παράθυρο εκλογικευσης των αμοιβών της ΑΕΠΙ άνοιξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας

Παράθυρο εκλογικευσης των αμοιβών της ΑΕΠΙ για τα πνευματικά διακαιώματα άνοιξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας προσπαθώντας να λύσει ένα άλυτο, ως τώρα, πρόβλημα για τις επιχειρήσεις, ιδίως αυτές της εστίασης και αναψυχής
 
Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, τα στοιχεία του ορθολογισμού και της διαπραγμάτευσης σε ένα πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες της αγοράς πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο καθορισμού των αμοιβών των πνευματικων δικαιωμάτων από την ΑΕΠΙ για τους επαγγελματίες. Αυτή είναι και η ουσία της απάντησης που έδωσε ο κ.  Τζαβάρας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Πέλλας της ΝΔ. κ. Γιώργου Καρασμάνη για επιχειρήσεις που αδυνατούν να καταβάλουν τα πνευματικά διακαιώματα στην ΑΕΠΙ.

Ο κ. Τζαβάρας ανέφερε ότι ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης γεωγραφικών περιοχών από την καταβολή πνευματικων διακιωμάτων υπάρχει ευρύτατη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων και των αμοιβών. Σε κάθε δε περιπτωση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των περιπτώσεων ώστε να επικρατεί η αρχή της αναλογικότητας, της ευθυδικίας και των χρηστών ηθών.

«Οι διαφορές μεταξύ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και των χρηστών είναι δυνατό να υπαχθούν σε διαιτησία. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα άτυπης διαμεσολάβησης στο πλαίσιο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής των χρηστών στη δικαιοσύνη για τον καθορισμό του ποσού αμοιβής» ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Στην ερώτηση του ο κ Καρασμάνης αφού εξέθεσε την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν μικρές επιχειρήσεις μη τουριστικων και παραμεθόριων περιοχών, ζητούσε να μάθει αν προτίθεται ο κ. Υπουργός, «σε υλοποίηση και της προ τετραετίας εκφρασθείσας πρόθεσης του τότε αρμόδιου Υπουργού και νυν Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», να τροποποιήσει το ν. 2121/93, ώστε, κάποια μαγαζάκια που φυτοζωούν να απαλλαγούν από τα βάρη των απαιτήσεων της ΑΕΠΙ για να αντέξουν και να κρατήσουν ανοιχτές τις πόρτες τους.

Αντιφάσεις δυνατότητας και πραγματικότητας

Αναφερόμενος στο θέμα ο ΓΓ της ΠΟΕΣΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΕΑ κ. Γιώργος Κουράσης ανέφερε τα εξής ενδιαφέροντα:

Η δήλωση του κ. Αναπληρωτή Υπουργού έχει το ειδικό ενδιαφέρον της. Θα την αξιοποιήσουμε αλλά πρέπει να πω ότι άλλο είναι η δυνατότητα που αναφέρει ο κ. Υπουργός και άλλο η πολύ σκληρή πραγματικότητα που ζούμε ως καταστηματάρχες. Η ΑΕΠΙ ποτέ δεν δέχθηκε τον παραμικρό διάλογο μαζί μας σε συλλογικό επίπεδο παρά τις προσκλήσεις μας και παρά το ότι ήδη ανταποκριθηκαν οι σύλλογοι των συγγενικών δικαιωμάτων και συνήψαν λογικές συμβάσεις. Η ΑΕΠΙ δρα ανεξάρτητα και κάνει κατάχρηση των δικαιωμάτων που της παρέχει ο νόμος καθορίζοντας υπερβολικές αμοιβες. Ποτέ δεν ενεργοποίησε καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης και διαιτησίας. Αντί αυτού έχει μετατραπεί σε βιομηχανία παραγωγής μυνήσεων εναντίον μας. Είμαστε αναγκασμένοι να προσφεύγουμε στα δικαστήρια για τις υπερβολές της αντί να καθίσει στο τραπέζει των διαπραγατεύσεων. Επι πλέον παρότι η κυβέρνηση συνιστά να υπάρξουν μειώσεις στα βάρη προς τους καταστηματάρχες και τους καταναλωτές, η ΑΕΠΙ επιμένει να κρατάει υψηλά τα τιμολόγια αρνούμενη να λάβει υποψη τις συνθήκες της αγοράς που αναφέρει ο κ. υπουργός και παραβιάζει κάθε έννοια αναλογικότητας και χρηστών ηθών. Εμείς όμως θα αξιοποιήσουμε τις δηλώσεις του κ. υπουργού σε μια ακόμη προσπάθεια να καθίσει η ΑΕΠΙ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπ αυτή την έννοια η δήλωση έχει τη δική της αξία.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση του κ Καρασμάνη και την απάντηση του κ Τζαβάρα.