tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

Ζήτημα ημερών η απόφαση για το χρέος και τις εγγυήσεις για τον Ηρακλή

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένουν οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφορικά με το εάν -και σε ποιο βαθμό- οι κρατικές εγγυήσεις του προγράμματος τιτλοφορήσεων “Ηρακλής” θα προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, του Υπουργείου Οικονομικών και συστημικών τραπεζών με τις οποίες έχει συνομιλήσει το Capital.gr διατυπώνουν έντονη δυσφορία για την απόφαση της στατιστικής αρχής να επανεξετάσει -και πιθανότατα να αλλάξει- a posteriori τους κανόνες που διέπουν την αποτύπωση του δημοσίου χρέους.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που η Eurostat μετακινεί τον πήχη εκ των υστέρων, είναι εγκληματικό αυτό που έχει κάνει διαχρονικά με τον υπολογισμό των ελλειμμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη”, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Ειδικά για τον “Ηρακλή”, υπογραμμίζουν ότι έλαβε κατά τη σύστασή του την έγκριση όλων των αρμόδιων ευρωπαϊκών φορέων, όπως η ΕΚΤ (SSM), η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, η Κομισιόν, κ.ά.

“Είναι λάθος η συζήτηση που γίνεται για τις εγγυήσεις του Ηρακλή και το δημόσιο χρέος. Ό,τι και να αποφασίσει η Eurostat για το θέμα αυτό, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα είναι μειωμένος φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη”, διαβεβαιώνουν μέσω του Capital.gr αρμόδιες αρχές.

Η εκτίμηση της Axia Research

Σημαντικά χαμηλότερη, από το σύνολο των εγγυήσεων, εκτιμά η Axia Research ότι θα είναι η τελική επιβάρυνση στο χρέος από τις εγγυήσεις του “Ηρακλή”. Η Axia εκτιμά ότι το τελικό ποσό θα μπορούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερο, της τάξης των 5 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης του ελληνικού χρέους θα κινηθεί στο 170%, διατηρώντας έτσι την ισχυρή πτωτική του τροχιά.

Πάντως, ακόμα κι αν ένα μέρος των εγγυήσεων προστεθεί στο δημόσιο χρέος, η Axia σημειώνει ότι: (α) το τελικό ποσό θα μπορούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερο από 18,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει μόνο έναν μικρό αριθμό τιτλοποιήσεων, πιθανότατα εκείνων με πιο μικρές δόσεις mezzanine (κάτω από το 5% της συνολικής ακαθάριστης λογιστικής αξίας) ή/και αυτές που δεν πληρούν τα κριτήρια μεταφοράς σημαντικού κινδύνου (SRT) και (β) η κυβέρνηση λαμβάνει 250 εκατ. ευρώ σε έσοδα από τόκους ετησίως ως τέλη.

Η συμπερίληψη όλων των εγγυήσεων του Ηρακλή θα μπορούσε να αυξήσει το χρέος/ΑΕΠ έως και κατά 9%. Ωστόσο, αυτό δεν θα σταματήσει τον δείκτη του ελληνικού χρέους από το να σημειώσει σημαντική πτώση σε ετήσια βάση, τονίζει ο οίκος. Όπως εκτιμά η Eurostat, θα προσθέσει μόνο 5 δισ. ευρώ εγγυήσεις του Ηρακλή στο δημόσιο χρέος οδηγώντας τον δείκτη του ελληνικού χρέους στο 170% του ΑΕΠ, 10% χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πηγή: Capital.gr