tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

9 Μαΐου 1945: Ημέρα λήξης του πολέμου και νίκης των λαών

Το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός», που σφράγισε την αντιφασιστική νίκη των λαών και τη συντριβή του χιτλεροφασισμού, παραμένει επίκαιρο

Το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος – ποτέ πια φασισμός», που σφράγισε την αντιφασιστική νίκη των λαών και τη συντριβή του χιτλεροφασισμού, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα.

 

Οι λαοί του κόσμου και ιδιαίτερα της Ευρώπης, έζησαν μια ανείπωτη τραγωδία στα  χρόνια 1939-1945, με 80 εκ. νεκρούς. Κράτη ολόκληρα καταστράφηκαν, λαοί πέρασαν από ολοκαύτωμα, τερατώδη ήταν τα μαρτύρια σε βάρος όσων αντιστέκονταν στον φασισμό και τα στρατόπεδα εξόντωσης ήταν η κορυφή του παγόβουνου της φρίκης! Η Ελλάδα έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε αυτόν τον  αχρείαστο και καταστροφικό πόλεμο.

 

Το σημείο καμπής και ανατροπής του πολέμου προς την ήττα του φασισμού, ήταν η απίστευτου ηρωινισμού μάχη του Στάλινγκραντ (1942-43). Ο σοβιετικός στρατός με τη συμμετοχή του λαού, συνέτριψε τις στρατιές των Γερμανών και ξεκίνησε μια πορεία χιλιάδων χιλιομέτρων μέχρι να φτάσει στην καρδιά του κτήνους, στο Βερολίνο.

 

Σήμερα, η περιοχή μας κυκλώνεται από πολέμους και διάλυσης κρατών, ενώ το παγκόσμιο σκηνικό είναι ζοφερό με νέους εξοπλισμούς και οι αντιθέσεις των μεγάλων δυνάμεων θυμίζουν την πορεία προς τον πόλεμο τη δεκαετία του 1930.

 

Ομοίως η χώρα μας απειλείται από γείτονες που σταδιακά αμφισβητούν κάθε συνθήκη και διεθνές δίκαιο.

 

Δείτε τον πίνακα με τις ανθρώπινες απώλειες όπως τον έδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

9 Μαΐου 1945: Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έληγε με τη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων. Οι σύμμαχοι, στο μέτωπο των οποίων συμμετείχε και η Ελλάδα, ανακήρυξαν την 9η Μαΐου ως μέρα της νίκης των αντιφασιστών κατά των Ναζί. Η χιτλερική Γερμανία είχε παραδοθεί άνευ όρων, μετά την κατάληψη του Βερολίνου από τα σοβιετικά στρατεύματα, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 2 Μαΐου. 

 

Στις 9 Μαΐου 1945, ώρα 0.43 π.μ., στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, υπογράφεται η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας.

 

Στις 30 Απριλίου 1945 και ενώ οι Σοβιετικοί είχαν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από την Καγκελαρία ως αποτέλεσμα της Μάχης του Βερολίνου, ο Χίτλερ αυτοκτονεί και οι επιζώντες διάδοχοί του υπογράφουν την άνευ όρων συνθηκολόγηση. 

 

Την ανώτατη γερμανική στρατιωτική διοίκηση εκπροσώπησαν ο στρατάρχης Κάιτελ, ο ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στουμπφ. Την αντιπροσωπεία της αντιχιτλερικής συμμαχίας αποτέλεσαν: από μέρους της ΕΣΣΔ ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκωφ, από μέρους της Αγγλίας ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, από μέρους των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από τη Γαλλία ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινύ. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο μεγαλύτερος και πιο αιματηρός πόλεμος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα τερματίζεται στην Ευρώπη. 

 

 

ΑΣΒ