tuv-iso-logo tuv-iso-27001-logo

ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ένα επιπλέον βάρος για εκατομμύρια νοικοκυριά έρχεται με τον νέο χρόνο, μέσω της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Το μέτρο προβλέπεται στο νέο μνημόνιο, ενώ επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικές πηγές.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο 17ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του ΙΕΝΕ “Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012”, δεσμεύθηκε ότι οι αυξήσεις δεν θα έρθουν μέσα στο έτος, όμως ουσιαστικά τις προανήγγειλε για το 2013, τονίζοντας παράλληλα ότι γίνεται ειδικός σχεδιασμός για να εξορθολογιστεί το κόστος ενέργειας…

“Η συγκυρία αυτή διαρκώς μας υπενθυμίζει πως, πίσω από τους αριθμούς και τους τεχνικοοικονομικούς υπολογισμούς βρίσκονται άνθρωποι. Βρίσκονται φορολογούμενοι, δανειολήπτες, συνταξιούχοι, οικογενειάρχες, άνεργοι. Και για όλους αυτούς, έχουμε την υποχρέωση να αναζητήσουμε λύσεις, γι’ αυτό δεσμευθήκαμε ότι μέχρι τέλους του έτους δε θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Για τον επόμενο χρόνο, που θα προχωρήσει η απελευθέρωση των τιμολογίων, γίνεται ειδικός σχεδιασμός και συνυπολογίζονται πολλές παράμετροι, ώστε να εξορθολογιστεί το κόστος ενέργειας”.

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, που στάθηκε στην οικονομική κατάσταση της εταιρίας λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής ενέργειας, στην ανάγκη αλλαγών αλλά και στην προστασία των ευπαθών ομάδων…

“Σήμερα η ΔΕΗ, επιφορτισμένη εκ του νόμου με υποχρεώσεις «τελευταίου καταφυγίου» και «καθολικού προμηθευτή», έχει πλέον σχεδόν το 100% της προμήθειας, λειτουργώντας πρακτικά ως «επί ζημία μονοπώλιο», διότι τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονται ούτε στο πραγματικό κόστος, ούτε στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς. Αυτό αποτυπώνεται στη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της και στις επισφάλειες που εγγράφει.
Η σύνδεση των τιμολογίων λιανικής με τις τιμές χονδρεμπορικής είναι  απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των δύο αγορών, εφόσον οι δύο αυτές αγορές  πρακτικά αποτελούν μια ενιαία και συνεχόμενη οικονομική οντότητα – ουσιαστικά δηλαδή αποτελούν δύο συνεχόμενους «κρίκους» της «αλυσίδας» που ονομάζεται «Εγχώρια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας». Αξίζει να τονιστεί ότι επενδύσεις σε νέες μονάδες παραγωγής -είτε από τη ΔΕΗ είτε από τρίτους– μπορούν να καταστούν ελκυστικές και βιώσιμες μόνο με την επίτευξη της πλήρους και ουσιαστικής απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς”.
Η απόφαση για τα οριστικά ποσοστά των αυξήσεων αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του έτους και δεν αποκλείεται να ισχύσουν τμηματικά.