Απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος

Εικοσιτετράωρη γενική απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. 
Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή, ενάντια στις «καταστροφικές πολιτικές για κοινωνία και οικονομία με δυσβάσταχτα μέτρα».
Τα Συνδικάτα κάνουν λόγο για συνεχή επιδείνωση του βιωτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών. «Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε για άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μέτρων, για την υλοποίηση ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των ανέργων, για την επαναφορά των συντάξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για την αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους και προσθέτουν πως «ο αγώνας είναι μονόδρομος».
Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ξεκινούν την Κοινωνική Συμμαχία, με την «Πανεθνική Ημέρα Δράσης» και μια δυναμική απεργία πανελλαδικά σήμερα Τετάρτη 30 Μαΐου ενάντια στις ασκούμενες πολιτικές. Με αφετηρία την Πανελλαδική Απεργία η Κοινωνική Συμμαχία διεκδικεί εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση.
Οι 10 φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην λιτότητα, την ανεργία και την υπερφορολόγηση. Έδωσαν κι εκείνοι ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Ξεχωριστό συλλαλητήριο πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 10.30.
Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις σήμερα και αύριο
Με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην απεργιακή κινητοποίηση.
Τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Τετάρτης, ενώ κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια σε μετρό και ηλεκτρικό.
Τρένα και προαστιακός σιδηρόδρομος παραμένουν ακινητοποιημένα, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.
Επίσης, λόγω της απεργίας των σιδηροδρομικών δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.
Δεμένα παραμένουν σήμερα και τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η ΠΝΟ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία.
Λόγω της στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, από τις 10.00 έως 13.00, την Τετάρτη θα υπάρξουν και ακυρώσεις σε πτήσεις. Η AEGEAN και η Olympic Air μάλιστα με ανακοίνωσή τους αναγκάζονται να ακυρώσουν 6 σκέλη πτήσεων και να τροποποιήσουν την ώρα αναχώρησης σε 50 σκέλη πτήσεων. Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή καλούν στα κάτωθι τηλέφωνα:
Για την AEGEAN:801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air:801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Οι κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς θα συνεχιστούν και την Πέμπτη. Όλη την ήμερα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα, καθώς έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία.

Στον ηλεκτρικό έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί, ενώ οι συρμοί του μετρό θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ λόγω της στάσης εργασίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοί τους.