Αρρυθμίες στα φορολογικά έσοδα

Υστέρηση στις εισπράξεις του Σεπτεμβρίου από το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ- Συνεχίζεται το "ράλι" του ΦΠΑ

Αν μείνει κανείς στη βιτρίνα, δηλαδή στο υπερπλέονασμα των 2,2 δισ ευρώ, μάλλον θα σχηματίσει εσφαλμένη εντύπωση για την πορεία του Προϋπολογισμού. Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν αγνοήσει κανείς το γεγονός ότι οι επιστροφές φόρων είναι μικρότερες κατά 507 εκ. ευρώ από το στόχο ή ότι οι πληρωμές από το ΠΔΕ απέχουν 1,263 δισ ευρώ από το στόχο, δεν μπορεί παρά να προβληματιστεί από τις αρρυθμίες στα φορολογικά έσοδα. 

Συνολικά στο 9μηνο, τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν υπέρβαση 232 εκατ. ευρώ, ωστόσο η εικόνα "θολώνει" αν σκαλίσει κανείς τα ποιοτικά στοιχεία. Τι δείχνουν αυτά; Υστέρηση- τεχνικού χαρακτήρα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών- στο φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και υπερεισπράξεις από τις κατασχέσεις- ρυθμίσεις οφειλών. Αναμφίβολα, ευχάριστη και ευπρόσδεκτη είναι η πορεία εσόδων του ΦΠΑ, που δείχνει ότι οι φορολογικοί έλεγχοι αποδίδουν. 

Ειδικά όσον αφορά στο Σεπτέμβριο οι… αρρυθμίες είναι πιο καθαρές:

  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 177 εκατ. ευρώ
  • Φόροι στην περιουσία κατά 69 εκατ. ευρώ

Το κατά πόσο αυτή η εικόνα θα χαρακτηριστεί "φοροδοτική κόπωση" από τους δανειστές, θα κρίνει εν πολλοίς και τη μάχη του υπερπλεονάσματος, άρα και τη μάχη των συντάξεων.