ΕΦΚΑ : Εκκρεμούν χιλιάδες αιτήματα για συντάξεις

Αυξάνεται κατά πολύ ο χρόνος αναμονής για τη διευθέτηση τους.

Αυξάνεται κατά πολύ ο χρόνος αναμονής για τη διευθέτηση τους.

Στο τέλος Απριλίου στον ΕΦΚΑ εκκρεμούσαν μεταξύ άλλων 77.492 συνταξιοδοτικά αιτήματα και ειδικά στην Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα 284.597 υποθέσεις. Από αυτές οι 102.863 είναι αιτήματα αναγνώρισης υπηρεσίας, στρατιωτικής θητείας, συντάξιμης υπηρεσίας κ.α., ενώ οι 82.823 είναι αιτήσεις για επιστροφή ΕΑΣ και διαφόρων ποσών αναδρομικών.

«Στον τεράστιο όγκο αιτημάτων συνταξιούχων, στρατιωτικών και πολιτικών, καλούνται να ανταποκριθούν ελάχιστοι υπάλληλοι, μόλις 52», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, Βαγγέλης Θεοδωρίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στο 25ο συνέδριο της συνδικαλιστικής οργάνωσης, στον ΕΦΚΑ υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα δεν αντιμετωπίζονται λόγω μη ύπαρξης λογισμικού και αφορούν σε:

– διαδοχική ασφάλιση, όταν ο τελευταίος φορέας δεν είναι υποχρεωμένος για χορήγηση σύνταξης.

– παράλληλο χρόνο ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών ταμείων (π.χ. ΙΚΑ – ΟΑΕΕ).

– πολλαπλή ασφάλιση από το 2002 και μετά (τουλάχιστον δύο εργοδότες και πάνω από 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα).

– συνταξιούχους αναπηρίας που ζητάνε να μετατραπεί η σύνταξή τους σε γήρατος.

– εργαζόμενους σε Ν.Π.Δ.Δ.

– αιτούντες που δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης κι έχουν λάβει την αρχική τους σύνταξη μετά τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

– συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα ή νέων ασφαλισμένων που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική.

Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε πως σήμερα εκκρεμούν τουλάχιστον 18.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα διαδοχικής ασφάλισης (14.000 εκ των οποίων αφορούν στον πρώην ΟΑΕΕ), τα οποία με το παλαιό καθεστώς θα είχαν λάβει απορριπτικές αποφάσεις και θα είχαν διαβιβαστεί στον επόμενο φορέα, όμως τώρα βρίσκονται στην αναμονή τουλάχιστον δύο χρόνια.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, όπως ανέφερε, οι συντάξεις που εκδίδονται με το νέο σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου είναι μειωμένες από 44,97 ευρώ έως και 438,38 ευρώ (μικτά ποσά) σε σύγκριση με εκείνες που εκδίδονταν πριν από τις; 13/5/2016.

 

 

Πηγή : insider.gr