Εξαγγελία Τσίπρα για Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών

θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και θα ενσωματώσει όλες τις υπηρεσίες...

Την ίδρυση Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η νέα υπηρεσία θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και θα ενσωματώσει όλες τις υπηρεσίες, τα ερευνητικά ινστιτούτα και τις εθελοντικές ομάδες που εμπίπτουν στη διαχείριση των καταστάσεων εκτάκτων αναγκών.
Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής της νέας Εθνικής Υπηρεσίας τοποθετείται διοικητής που θα  αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας, επιχειρησιακής ικανότητας και επιστημονικής επάρκειας.
Η επιλογή του επικεφαλής θα ενδυθεί όλους τους κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατικής επιλογής, τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφού θα οργανωθεί υπό την επίβλεψη ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα επικυρώνεται από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.
Στη δομή της Υπηρεσίας και στο υψηλότερο επίπεδό της συγκροτείται και λειτουργεί μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από εκπροσώπους όλων των ερευνητικών επιστημονικών ιδρυμάτων και δομών της χώρας  που εμπλέκονται στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων, κλπ).
Επίσης, στο διαρκές Επιτελείο Διοπίκησης θα συμμετέχουν η  Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ, την ΕΛΑΣ, ο Ελληνικός  Ερυθρός Σταυρός, το Λιμενικό,  το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ, η Δασική Υπηρεσία, οι Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, τα βασικά ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και τα εθελοντικά σώματα.
Η νέα υπηρεσία θα χρηματοδοτηθεί με 500 εκατ. ευρώ
Η κυβέρνηση έχει ήδη διασφαλίσει την πλήρη χρηματοδοτική κάλυψη του  προγράμματος ριζικής αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης της ικανότητας της χώρας να θωρακιστεί από μελλοντικές φυσικές καταστροφές, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, επισήμανε.
 
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ